Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og hjertesvikt

Hva er egentlig sammenhengen mellom hjerteinfarkt og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Hjertesvikt betyr rett og slett at hjertet har nedsatt funksjon. Funksjonen til hjertet er å pumpe blod til lungene og kroppen. Ved hjertesvikt har hjertet nedsatt pumpefunksjon. Hjertemuskelen er svekket, og hjertet pumper ut mindre blod per slag, enn et friskt hjertet. 

Det er mange årsaker til hjertesvikt: ubehandlet høyt blodtrykk, klaffefeil (lekkasjer eller trange klaffer), hjerterytmefortyrrelser, og kransåresykdom. Kransåresykdom betyr at man får avleiringer på innsiden av blodårene på hjertet. Dette kan føre til at en åre blir helt tett, noe som fører til hjerteinfarkt. Hvis et hjerteinfarkt ikke behandles raskt (dvs den tette åren åpnes), vil den delen av hjertet som ble forsynt av den tette åren dø. Den delen vil miste sin pumpeevne, og hjertet får litt nedsatt funksjon. Ved gjentatte infarkter, vil stadig flere områder av hjertet svekkes, og det kan utvikle seg hjertesvikt. 

Hjertesvikt kan i noen tilfeller reverseres (hvis man behandler underliggende årsak), mens den andre ganger er permanent. 

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Pollenallergi og allergi mot frukt og nøtter

Hei. I tillegg til kols og astma har jeg pollen- og matallergi for bl.a frukt, nøtter, osv. Er det noe kostholdsråd man kan holde seg til for å få erstattet vitamin mangel? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Ved pollenallergi kan man få problemer med enkelte typer frukt og nøtter. Har man bjørkepollenallergi er reaksjoner på hasselnøtt og mandler vanligst, samt epler, pærer, steinfrukter (f.eks. plommer), rå gulrot og selleri. 

Reaksjonene på frukt gjelder som regel fersk frukt og grønt, ikke varmebehandlet. Kokt eller stekt frukt og grønt kan derfor ofte spises av pollenallergikere.

Du trenger sannsynligvis ikke å unngå alle typer frukt eller grønnsaker, men må prøve å finne typer du tåler. De fleste med pollenallergi tåler kokte grønnsaker og friske bær (blåbær, bringebær), druer og melon. Bær er en veldig god kilde til bl.a. C-vitamin og fiber.

Fruktjuice og hermetisk frukt tåles også ofte, ettersom frukten da er varmebehandlet. Dette er også med på å dekke vitaminbehovet ditt. 

 

At du må unngå nøtter, gir i seg selv ikke risiko for mangler på vitaminer og lignende. Men dersom du må ha et veldig snevert kosthold pga. allergiene er det lurt å ta en multivitamintablett som inneholder 100 % av dagsbehovet for vitaminer. En blodprøve hos fastlegen din kan vise om du har underskudd på vitaminer eller mineraler. Det er mest relevant å sjekke nivåene av C-vitamin og folsyre. 

Lunge

Lungefortetninger på CT- hva er det?

Jeg har fått påvist noen klumper på 3-5 mm i lungene etter CT. Er nå henvist til videre undersøkelse og venter innkalling. Jeg klamrer meg til håpet om at mine refluks problemer, har våknet noen ganger med oppkast festet i lungene og hatt store problemer med å få puste, er årsaken. At rester av oppkast har kapslet seg inn og gitt betennelse, og derfor forhøyede lymfosytter og sliming/hoste. Er dette en vanlig årsak?
I tilfelle kreft, er 3-5 mm å betrakte som tidlig fase. Jeg har ikke opplevd blod i slimet. Mvh Bekymret mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Fortetninger i lungene er ikke uvanlige funn ved CT-undersøkelser. Både godartede og ondartede klumper finnes. Det er dessverre ikke mulig å si hva disse kan representere uten at det foretas ytterligere undersøkelser som du nå sannsynligvis blir innkalt til. Andre ganger foreligger det røntgenbilder fra tidligere som man kan sammenlikne med og som kan gi raskere mulighet for å finne årsaken. Jeg tror dessverre bare en videre utredning på sykehus kan gi deg et endelig svar. Men det finnes altså mange muligheter i mange retninger!

Lunge

Kan barneastmaen komme tilbake?

Hei! Jeg jeg er ei dame på 30 som føler meg en del tungpusten for tida, og blir fort sliten. Jeg hadde astma som barn, men vokste det av meg i 10-11 års alder. Min samboer har astma og han har en "vitalograph". Jeg har nå prøvd denne over en periode, og blåser opp til 350, enkelte ganger 320- 330. Dette er markert med rødt og det antar jeg jo ikke er bra, når min samboer blåser godt over det som er markert med grønt og har astma. Kan det være jeg har fått astmaen tilbake? Jeg trener også en god del, er i ganske bra form i kroppen, men har vanskelig med å holde følge til tider selv om kroppen er frisk. Jeg føler jeg må "gispe" etter luft på slutten av en saltime. Jeg føler liksom at jeg ikke få inhalert ordentlig ned. Burde jeg ta en tur til legen å få sjekka dette ut, eller overreagerer jeg? Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Barneastma kan man vokse av seg, men noen får den likevel tilbake senere i livet. Tung pust og slitenhetsfølelse er uspesifikke symptomer. Hvis det piper i brystet og/eller du begynner å hoste under anstrengelser, er det mer typiske symptomer. PEF-målinger gir ikke alltid et godt bilde. Da bør du først vite hva som er din normalverdi. Den ligger lavere for kvinner enn for menn og er også relatert til alder og høyde.

Jeg synes ikke at du overreagerer. Det er god grunn til å få dette undersøkt hos lege. Det du beskriver kan godt passe med astma, men en sikker diagnose får du først når legen har lyttet på deg og utført en spirometri. En normal lungefunksjonstest utelukker ikke astma fordi den da må tas mens du har symptomer eller eventuelt har nedsatt lungefunksjon over tid. Imidlertid kan du teste ut om PEF faller når du anstrenger deg og ta med resultatet til legen. Det kan være en god hjelp for å få en sikker diagnose.

Lykke til!

Lunge

Emfysem og medisiner

Emfysem. Jeg har fått emfysem men ingen informasjon om medisinering for å lette hverdagen. Begynner nå å bli veldig deprimert over situasjonen jeg har kommet i.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Emfysem betyr at det har skjedd et tap av lungevev. Det er mange grader av dette. For å sikre en sikker diagnose må man undersøke lungene med en CT-undersøkelse. Vanligvis er emfysem ledd i en kronisk obstruktiv lungesykdom. Det er nok slik at lungevevet ikke kan repareres, og medisiner har ikke effekt på akkurat dette. Imidlertid er det ofte slik at man kan merke en bedring i pusten hvis det foreligger obstruksjon i luftveiene som responderer på medisin som inhaleres. Men dette må eventuelt prøves ut før man kan si noe sikkert om effekten. I tillegg er det kjent at man kan øke funksjonsevnen og redusere pusteproblemene ved anstrengelser ved å bygge opp styrke og utholdenhet i muskulaturen i ben og armer ved regelmessig trening. Dette er ofte mer effektivt enn det de fleste tror. Treningen bør man i starten gjerne gjøre i samråd med fysioterapeut med god kunnskap om trening ved lungesykdom.

Ved lungesykdom er det lurt å sikre seg mot luftveisinfeksjoner på best mulig måte. For eksempel er influensavaksine hver høst en smart investering i egen helse. Noen vil også ha nytte av lungebetennelsesvaksine (Pneumovax) for å beskytte mot alvorlige komplikasjoner ved lungebetennelse.

Så det er faktisk noe man kan foreta seg for å bedre pusten, og dessuten for å sikre seg mot forverrelser.

Lykke til!

Lunge

30 år og pusteproblemer.

Hei! Jeg er 30 år og har merka at jeg har blitt dårligere i pusten med tiden og blir fort sliten, må gispe etter pusten. Jeg hadde barneastma som liten, men vokste det av meg. Har prøvd en "vitalograf" hver dag i noen uker fordi min samboer har astma og har det tilgjengelig. Den måler aldri over 350. Noen ganger litt under og andre ganger akkurat 350. Burde jeg få sjekka opp dette?... Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det at du merker at pusten er blitt dårligere, og dessuten så dårlig at du må gispe etter pusten, er god grunn til å sjekke nærmere. Det at du har hatt astma som barn kan være et spor, men gir ingen sikkerhet for noen diagnose. PEF-målinger er greit å bruke når du vet hvilken verdi du normalt skal ha. Det sikreste er å sjekke dette hos legen med spirometri og eventuelt røntgenbilde av brystkassen (lungene og hjertet). Det er mange mulige årsaker til tung pust ved anstrengelser, men det er greit å starte i en ende.

Hjerte/kar

Infeksjon i hjert

Hei Wasim. Jeg har hjerterhythmeforstyrrelser (ekstrasystoler ca. 5-6 per minutt, kontinuerlig) som også ble påvist med EKG forrige uke. Plages med sterk trykk på brystet, og pustevansker. Ingen smerter så langt. Men blir svimmel også av og til. Har en svær bakteriell infeksjon under en død tann, som ble oppdaget tilfeldigvis via Røntgenbilde for 4 uker siden (behandlingen skal starte neste uke). Har ikke sett det i sammenheng, men har nå lest at en sånn bakteriell infeksjon også kan utløse hjertebetennelse. For en ukes tid ble det tatt blodprøver (for å utelukke at arytmie ikke kommer fra stoffskiftesykdommer etc.). Fikk i dag resultatene - alle verdier som ble testet, er ok. Har 2 spørsmål rundt dette: Leukocytter ble målt med 6.500 /µL - dvs. normalt. Men bør ikke leukocytter-verdien være forhøyet uansett pga. den bakterielle infeksjonen ved tannen? Hvorfor er den ikke det? Kreatinkenase (CK) ble målt med 151 U/L. Som referanseområde er det angitt for kvinner 35-210. I Tyskland (der jeg opprinnelig kommer fra) er maks. normalverdi 145. Hvorfor er det så stor forskjell? Etter tyske retningslinjer ville verdien min være forhøyet, etter norske er den normal. CK-MB som part av CK ble ikke testet. Ikke heller CRP, Troponin T og I, LDH og GOT. Jeg ble henvist til Kardiolog for Langtids-EKG, men jeg er redd at dette tar for lang tid og at man evt. overser en myokarditt. Fastlegen vet ikke om bakgrunnen med den bakterielle tanninfeksjonen (hun spurte ikke om noe sånt og jeg leste om det først senere). Hva anbefaler du jeg skal gjøre? Heller gå igjen til fastlegen og fortelle om dette? Men hun kan jo ikke utrede mer, bortsett fra nye blodprøver, som igjen tar tid... Eller skal jeg vente til jeg får innkalling til Langtids-EKG (som kan ta uker, siden kardiologen ikke vet om infeksjonsproblemet heller)? Eller bør dette utredes snarest - dvs. kan det være noe farlig som bør utelukkes snarest? Jeg er redd at fare for myokarditt ikke ble tatt i betraktning - ikke minst siden legen mente, jeg kan godt være i aktivitet/gjøre sport osv.... Mannen min ville nesten ringe ambulanse i helga, da jeg igjen ble svimmel, var bleik og nesten bevistløs. Kanskje neste gang bør vi gjøre det - eller er dette unødvendig? På forhånd tusen takk for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert spørsmål. Jeg skal forsøke å svare stykkevis. 

1) 5-6 ekstrasystoler per minutt er endel. Og hvis det er sånn hele døgnet, kommer det opp i 8000-9000 i døgnet. Når har så mange ekstraslag, og er plaget, kan det være aktuelt med medisiner. Dersom disse ikke bedrer plagene, eller du får bivirkninger, kan det være aktuelt med ablasjonsbehandling. Du må i så fall henvises til slik behandling på et sykehus. 

2) trykk i brystet og pustevansker er viktige symptomer (uansett årsak), og må avklares. EKG, blodprøver (blant annet troponin), pusteprøver (lungefunksjon) og røntgen av lungene er aktuelt. 

3) Det stemmer at infeksjon i kroppen ofte gir økning av leukocytter og CRP, men en tanninfeksjon er ofte ikke nok til å gi en slik økning. 

4) Bakteriell tanninfeksjon kan utløse infeksjon i hjertet (endokarditt), men er svært sjeldent. Symptomer er langvarig feber, og det vil ofte være høye infekjonsverdier. Tunpust kan også være et symptom. Endel pasienter får også hjerneslag som en komplikasjon til endokarditt. Endokarditt rammer oftest hjerteklaffene, slik at disse skades. Da kan legen iblant høre en bilyd over hjertet. Endelig diagnose stilles hvis pasienten har typiske symptomer, det er funn av bakterier i blodet, og at ultralyd av hjertet viser tegn til feil på klaffene (påleiringer, lekkasje eller forsnevring).

5) Myokarditt er noe litt annet enn endokarditt. Ved endokarditt sitter infeksjonen på klaffene, og kanskje på innsiden av hjertekamrene, men ved myokarditt sitter infeksjonen i selve hjertemusklene. Myokarditter skyldes som regel virus, ikke bakterier. Symptomene ved myokarditt likner de på hjerteinfarkt: brystsmerter og tungpust, og også feber. EKG kan også se ut som ved hjerteinfarkt og blodprøver (troponin) vil være økte.

6) Forkjeller i referanseområder for blodprøver varierer ikke bare fra land til land, men også i samme land (fra laboratorium til laboratorium). Referanseområder er egentlig kunstige grenser, og basert på statistikk. Et område på 35-210 betyr bare at i en frisk befolkning vil 95% av menneskene ha verdier som ligger mellom 35 og 210. Men det betyr også at 5% av den friske befolkningen vil ha verdier uner 35, eller over 210, uten å være syke. Prøvesvar må derfor alltid sees i en sammenheng med resten av tilstanden. 

Jeg skjønner din bekymring for at du kanskje kan ha alvorlig sykdom, men at denne ikke er innsett av legen din. Jeg tror ikke du får fred før du får litt sikrere svar, som kan avklare om det er noen alvorlig tilstand eller ikke. Hvis du får målt troponin er mye gjort i denne sammenhengen. Dette kan du få gjort raskt ved å oppsøke en legevakt. I de store byene har legevaktene mulighet til å ta slike prøver selv, mens det på mindre steder må gjøres på sykehus. Få også tatt et ekg. Hvis troponin ikke er forhøyet, og ekg er normalt, samt at du ikke har feber, kan i hvert fall myokarditt utelukkes med veldig høy sannsynlighet. Normalt ekg og troponin utelukker med stor grad også hjerteinfarkt. Hvis CRP også er normal, og du ikke har feber eller bilyd på hjertet, kan også endokarditt utelukkes med stor grad av sikkerhet. Alle disse undersøkelsene kan enkelt gjøres på en legevakt. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bytte av medisiner mot høyt blodtrykk

Hei. Jeg har hatt høyt blodtrykk i mange år (Forhøyet). Det har det siste året ligget på 140(150)/80. Er 158 cm høy og ca. 70 kg. Jobber 100% som renholder og er 65 år, kvinne. Nå syns min fastlege at blodtrykket var for høyt og hadde lyst til å forandre på medisinen. Jeg er litt i tvil for jeg er redd jeg vil få bivirkninger. Før de klarte å finne riktig dosering og riktige medisiner da jeg begynte med dem var trykket på over 210/115 over lang tid. Hadde masse ubehag og ble ikke sykemeldt. (bytta lege etter det). Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten behandling hadde du et veldig høyt blodtrykk. Hvis et slikt blodtrykk står ubehandlet over flere år, kan det gi skade på organer som nyrer og øyne. Blodårene blir også syke og kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Det er derfor viktig at du får behandling. 

Det virker som om fastlegen din ikke er helt fornøyd med blodtrykket og ønsker å øke/bytte behandlingen. Om du bør gjøre det eller ikke er vanskelig for meg å svare på. Fastlegen din kjenner deg best og har oversikt over flere andre detaljer om helsen din, og kroppen din som jeg ikke har. Det er derfor lurt på følge rådene til legen din. Det kan hende at legen din ser tegn til skade på organer som gjøre at han vil styrke behandlingen. Hvis du likevel er usikker på om det er riktig for deg å øke behandlingen, kan du be om en ny vurdering hos en annen lege. Den nye legen vil da få tilsendt opplysninger om helsen din, og kan vurdere om han er enig med fastlegen din eller ikke. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin med ulike navn

Har tidligere fått beskjed fra spesialist å bruke Lipitor kolestrolsenkende medisin. Har nå fått foreskrevet Atorvastatin. Gjør dette samme nytten?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det gjør samme nytten. Ikke bare gjøre atorvastatin og Lipitor samme nytten, de er også det samme medikamentet. 

Det har seg slik at når et legemiddelfirma lager en ny medisin, søker de patent på medisinen. Dette for å sikre at andre ikke kopierer medisinen, som de har brukt millioner av kroner på å utvikle. Men patenten har en begrenset varighet, f.eks. 10 år. Når patenten har gått ut, kan andre firmaer lage samme medisin.

Det var legemiddelfirmaet Pfizer som i sin tid lagde Lipitor. Selve innholdsstoffet i Lipitor heter atorvastatin. Når patenten på Lipitor gikk ut, kunne andre firmaer også produsere kopier av Lipitor. Atorvastatin er en slik kopi. Det er med andre ord nøyaktig det samme stoffet som Lipitor, men laget av et annet firma.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Hjertestarter

Kan man bruke hjertestarter på en med pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret er ja. 

Hjertestans er den mest alvorlige tilstanden et menneske kan oppleve. Da haster det med å få hjertet i gang igjen, og hvert sekund teller. Som pårørende eller forbipasserende er det viktig å kunne hjerte- og lungeredning, uansett om man har tilgang til hjertestarter eller ikke. Om pasienten har pacemaker eller ikke, er helt uvesentlig i en slik alvorlig situasjon, og har man tilgang på hjertestarter må den brukes så raskt som mulig. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid