Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Øvre aldersgrense for hjertetransplantasjon?

Hei, jeg lurer på om det er en øvre aldersgrense for å få utført hjertetransplantasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er formelt sett ingen øvre aldersgrense, og hvert tilfelle vurderes individuelt.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bilkjøring etter bypass

Jeg ble bypass operert for ca.3 år siden og fikk ikke kjøre bil på 6 uker,er det forandring på det no?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er fornuftig å vente 4-6 uker før du kjører bil. Det er først og fremst fordi reaksjonsevnen er nedsatt etter å ha gjennomgått en stor operasjon i narkose, og fordi det kan være belastende for brystbenet å kjøre bil (særlig tunge kjøretøy uten servostyring). Vær også oppmerksom på hvilke medisiner du bruker med tanke på bilkjøring, og rådfør deg evt. med fastlegen din. Det er viktig at du selv føler deg skikket og i stand til å kjøre bil. For yrkessjåfører gjelder spesielle regler.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Behandlingssentre for kols i Syden?

Hei. Har LHL noe behandlingssenter i spania eller vet om noen som driver noe for oss med KOLS

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålet!

LHL har ingen behandlingssentre i Spania eller ellers i sydlige strøk. Dette skyldes at det ikke gis offentlig støtte til utenlandsbehandling av kols. Det er nok av steder i Spania hvor det kan være godt å være, men det blir på vanlige hoteller og steder med tilrettelagte faciliteter. Jeg kan dessverre ikke gi deg noen navn, men tror du eventuelt bør lete selv etter steder med god beliggenhet i forhold til luftforurensning og med lett adkomst til turområder og strand. Det er nok en kombinasjon av et godt klima og fysisk aktivitet på et hyggelig sted som er det viktigste her. Røyking i miljøet kan av og til være en utfordring.

Lunge

Hoster opp blod.

Hei! Mannen min sier at doskålen var full av blod og at han spyttet blod i går. Han sa det samme i forrige uke hvor jeg ba ham om å oppsøke lege. Det har han fortsatt ikke gjort. Han virker ikke slapp eller svimmel. Kan dere gi noen forklaring på hva dette kan være. Bør jeg kontakte legen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det kan være flere forklaringer på at man spytter opp blod. Men uansett krever dette at man får dette undersøkt hos legen ganske snart. Du bør absolutt kontakte legen.

(Dette svaret kommer sent pga en teknisk feil i systemet. Denne blir nå rettet.)

Hjerte/kar, Lunge

Stress og lungesykdom.

Hei - kan stress/psykiske påkjenninger forverre tilstanden når en har PAH?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Pulmonal arteriell hypertensjon (PAH) er forhøyet blodtrykk i lungekretsløpet. Tilstanden kan gi pustebesvær, tretthet, brystsmerte og andre symptomer. Det er flere grader av tilstanden, og symptomene kan utløses raskere jo høyere trykket er. Men ved flere tilstander som gir pustebesvær er det ikke uvanlig at stress fører til mer symptomer og gjør at man føler seg dårligere. Det er nok den viktigste effekten, men det er ikke kjent at stress forverrer selve tilstanden over tid.

Lunge

Hvordan få en sikker diagnose ved mulig kols?

Legene har sagt at jeg mest sannsynlig har kols og jeg skal på kontroll igjen om 6 mnd. Men er det en klinikk (gjerne privat) der jeg kan få utredet dette helt sikkert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det kan enkelte ganger være vanskelig å skille sikkert mellom diagnosen astma eller kols hvis pustemålingene ligger i grenseområdet. Det er nødvendig med en god sykehistorie og undersøkelse av lungene. I tillegg må det gjøres en pusteprøve (spirometri). Alt dette kan vanligvis gjøres hos almennleger, men hvis man er i tvil kan man få henvisning til lungespesialist for å sikre diagnosen. Det er både  lungepoliklinikker på sykehus og privatpraktiserende lungespesialister. Her kan det imidlertid være noe ventetid. Hvis man ønsker en raskere utredning, kan man velge en privatklinikk hvor man må betale undersøkelsen selv.

Volvat er et slikt tilbud. Glittreklinikken i Nittedal er en annen mulighet i tillegg til andre. Det beste er om du sjekker de tilbudene som finnes i det området der du bor.

Lunge

Medisin mot lungefibrose.

Hvor er det mulig å få tak i den nye medisinen som hjelper mot lungefibrose.
Navnet er prn151. Per

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Behandling for lungefibrose er et område hvor det de siste årene har skjedd mye forskning. Man har funnet medisin som kan påvirke utviklingen i noen tilfeller, men dessverre ikke alle. Det pågår forskning for å sikre at man har et godt grunnlag for de medisiner som etterhvert frigis fordi de har vist seg effektive og uten for store bivirkninger. Når det gjelder å få tak i medisin mot lungefibrose må dette alltid gå gjennom en sykehusavdeling med god kompetanse på dette området. I praksis må man derfor få henvisning til lungeavdeling som gir nødvendig utredning for å sikre riktige behandlingstiltak.

Lunge

Kan bronkiektasier fjernes?

Takk for svar om protonterapi ved bronkiektasier. I utposningene er jo flimmerhårene skadet eller ødelagt.Jeg hadde et håp om at hvis utposningene kunne fjernes, ville slimet være lettere å hoste opp med intakte flimmerhår. Jeg sliter veldig med harde og langvarige hostekuler.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for oppfølgingsspørsmålet!

Spørsmålet ditt er svært relevant og har vært diskutert i mange år i medisinske kretser. For mange år siden var det vanlig å forsøke å fjerne bronkiektasier ved operasjon. Dette var når man mente at de var lokalisert bare til en bestemt del av en lunge. I dag vet man imidlertid at det ikke er så enkelt. Det er bare i sjeldne tilfeller at bronkiektasier er bare i ett begrenset område. Operasjonene var som regel ikke vellykkede på sikt, og det var operative inngrep med fare for komplikasjoner og andre plager etterpå. I dag har man fortsatt ikke funnet bedre metoder enn forebygging av infeksjoner med inhalasjonsmedisiner som ved astma, samt tidlig oppstart med antibiotikum ved infeksjonstendens. Fysioterapi og egenbehandling for å sikre best mulig drenasje av sekret fra bronkiene er grunnleggende. I tillegg er regelmessig daglig fysisk aktivitet effektivt. Enkelte bruker langtidsbehandling med antibiotikatabletter, andre inhalerer antibiotika daglig via forstøverapparat. Det er mange forskjellige måter å gjøre det på, men det krever utprøving av metode tilpasset den enkelte. Selve hosten er nyttig, men det blir svært slitsomt over tid. Det er mulig at denne kan dempes ved en god tilpasning av inhalasjonsmedisiner enten som pulver, spray via inhalasjonskammer eller forstøverapparat.

Jeg håper svaret er til litt hjelp!

Lunge, Fysisk aktivitet

Forkjølelse og astma

Hei. Jeg er en sprek dame med astma. Jeg er 42 år og trener vanligvis 4-5 dager i uka. Men for 6 uker siden ble jeg kraftig forkjølet og det varte i ca.4 uker. Da trodde jeg at jeg var frisk, hostet lite, men jeg tok feil. Prøvde å dra på trening å løpe, men klarte det ikke. Astmaen har vært aktiv i de to ukene etter. Har ikke hostet så mye, men har kjent meg tungpustet og tett og har måtter bruke ekstra med astmamedisin, også på pariapparat. Er det vanlig å være tett så lenge etter en forkjølelse? Når kan jeg begynne å trene igjen? Takker på forhånd for svar:-)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man må regne med ganske lang tid før lungene er helt restituert etter en forkjølelse/bronkitt/lungebetnnelse, og særlig ved astma. Ved astma fører infeksjonen til oppblussing av betennelsestilstanden som er den viktigste faktoren ved astma. Man regner med at det normalt kan ta opptil et par måneder før dette har roet seg og man føler seg som før. Det er vanlig at man da må øke doseringen med inhalasjonssteroider i en periode og dessuten bruke økte doser med åpnende medisin, ikke minst før anstrengelser. Langsom oppvarming før anstrengelser kan være lurt, og ikke anstrenge seg maksimalt den første tiden. Hvis det er kaldt i været kan det være nyttig å bruke varmemaske. Det vil nok være lurt å ikke trene vanlig igjen før man merker at situasjonen i hvile er under kontroll. Men det går over!