Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kuldefølelse etter hjerteinfarkt

Etter hjerteinfarktet mitt, 8.desember 2014 fryser jeg så fælt! Er det vanlig? I tilfelle ja, hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 09. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Jeg kjenner ikke til at det er vanlig etter hjerteinfarkt. Enkelte medikamenter som ofte brukes etter et hjerteinfarkt kan nok gi slike plager. Det er f. eks velkjent at medikamentgruppen betablokkere kan gi kalde hender og føtter hos noen.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge

Tideligere tuberkulose og cellegiftkur

Hei. Jeg er en kvinne på 56 år som hadde kjerteltuberkulose som barn. Jeg ble operert og behandlet med medisiner i 2 år etterpå. Etter det ble jeg innkalt til skjermbilde i noen år, og det er ikke mange år siden jeg ble henvist til skjermbilde etter lengre tids hoste. Mitt spørsmål er om sykdommen ligger latent fortsatt, kan den blusse opp igjen? Årsaken til mitt spørsmål er at jeg skal gjennomgå cellegiftbehandling pga kreft, og at mitt immunforsvar vil bli svekket.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Normalt tenker man seg ikke at det vil være fare for tilbakefall hvis du har gjennomført medikamentell behandling slik du beskriver. Da regner man med at bakteriene er drept. Det er i de ubehandlede tilfellene at man har sett tilbakefall i forbindelse med høy alder eller svekkende sykdom. Da har man i noen tilfeller sett at tuberkelbakteriene har våknet opp av sin mangeårige Tornerose-søvn. Jeg regner med at det vil bli notert på sykehuset at du har gjennomgått tbc tidligere, slik at man er oppmerksom på det før oppstart av behandlingen.

 

Smerter mellom skulderbladene

Får enorme smerter mellom skulderbladene ca. Hvert minutt. Varer i ca. 10 sek. Har hatt det 4 av de 7 siste dagene. Fort sliten og andpusten. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Smerter mellom skulderbladene kan skyldes muskelsmerter, men kan også utgå fra hjertet eller store blodkar i brystkassen. Hvis det kommer regelmessig, slik du beskriver, er det ikke usannsynlig at det kan være kramper i spiserør, galleveier eller tarm. Det er nok lurt å få din lege til å undersøke deg nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer med kald luft etter lungeoperasjon.

Jeg er operert for lungekreft sist sommer. Fjernet en lungelapp, aldri røykt. Ukomplisert forløp. Nå som det er kuldegrader, merker jeg en stikkende smerte i lungen når jeg er ute. Jo kaldere, jo verre , og uteliv er vanskelig/umulig når det er kaldt. Noen forklaring på dette? Hilsen Kvinne 63 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dine symptomer er sannsynligvis koblet til en økt følsomhet for kulde i luftveiene etter operasjonen. Det inntrer en viss endring av luftstrømmen når en lungelapp er fjernet. Hvis du er blitt strålebehandlet etter operasjonen vil det også kunne bevirke endringer i slimhinnen i bronkiene. Det er neppe noe du kan gjøre for å endre dette, men håpe at det kan bli bedre over tid. Imidlertid er dette også noe som kan oppleves ved andre lungesykdommer som astma og kols. Da kan man bruke varmemaske/skjerf foran munnen når man går ut i kaldt vær. Mange opplever det som effektiv og god hjelp mot plagsomme symptomer pga kald luft. Varmemaske er et behandlingshjelpemiddel som legen kan bestille for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Lunge

Sydenopphold ved astma- og allergiplager?

Hei. Jeg har astma og mye allergi, pollen, mat, muggsopp, dyrehår. Vi tenker å reise til Gran Canaria i juni. Men jeg er veldig skeptisk. For 2 år siden reiste vi til England og jeg ble svært dårlig av muggsopp i huset vi bodde i og måtte reise hjem til Norge etter få dager. Hvordan vil du tro det er for meg å reise til Gran Canaria? Har faste medisiner for astma: Symbicort, Singulair og bruker Polaramin for allergien. Må ta Kenacort -T for å komme meg gjennom pollensesongen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er ikke sjelden at man reiser til Gran Canaria og føler seg bedre av astma og allergi. Det er nok ganske stor forskjell på England og Kanariøyene. Imidlertid har noe også her opplevet å bli dårlige, men de fleste er fornøyd. Det er viktig å få et bra sted å bo, uten vegg-til-vegg-teppe og selvfølgelig uten fuktskader. Forsiktighet med bruk av air-conditionanlegget er ofte en fordel for ikke å puste for tørr luft (irriterer slimhinnene) over tid, for eksempel når man sover. Det er lurt å bruke medisiner som du har fått forskrevet. Noen ganger kan man redusere dem under selve oppholdet, men man kan oppleve å bli verre straks man kommer tilbake til Norge igjen hvis man ikke bruker medisinene.

Hjerte/kar, Lunge

Sviktende fysisk og mental helse - hva skjer?

Hei. Min far (67) har fått diagnosen "Lungevev med fibrosering. Sannsynlig Usual Intestitiell Pneumoni" og har hatt dette i ett år eller to. I tillegg har han sykdommer som diabetes (usikker på hvilken type) og beinskjørhet. For å toppe det hele mistenker jeg at han er i ferd med å få demens. I løpet av denne perioden har han fort blitt veldig "gammel" i forhold til hans virkelige alder. Jeg lurer på: Hva vil skje videre? Vil han dø av sykdommen(e)? Hva gjør vi for å teste han for demens?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det virker som de viktigste tilstandene her er lungefibrosen og en mulig demensutvikling. Lungefibrosen kan gi pusteproblemer, men det er farten på sykdomsutviklingen som bestemmer graden av symptomer og om sykdommen blir så alvorlig at han vil få en redusert livslengde som følge av den. Diabetes kan som regel kontrolleres godt med kosthold og medikamenter, men gir økt sjanse for utvikling av hjerte- og karsykdom, eventuelt også gi økt fare for arteriosklerose også i blodkar til hjernen. Hvis hans oppførsel er klart endret, kan dette muligens være utslag av en begynnende demens. Det er jo ofte de nærmeste pårørende som vil merke dette først. For øvrig kan man også se at redusert surstoff til hjernen ved en betydelig redusert lungefunksjon kan medføre dårligere mental funksjon. Det er lurt å spørre hans lege om å vurdere dette ved relativt enkle undersøkelser/tester før eventuelt videre henvisning til spesialutredning.

Lunge

Varmepumpe og inneklima

Kan luft-til-luft varmepumpe gi astmaforverring?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Ved luft-til-luft varmepumpe blåses det oppvarmet luft ut i rommet. Det kan medføre at det virvles opp en del støv i luften. Dermed kan man også få slynget en del allergener og irritanter opp i luften man puster i. Enkelte kan være følsomme for dette, og noen astmatikere vil nok kunne reagere negativt og få en forverring i pusten. Men her er det individuelle forskjeller. Graden av slike problemer kan trolig reduseres ved å sjekke at det er god filtrering av luften gjennom systemet.  

 

Lunge

Luftveisinfeksjon og bronkiektasier.

Hei. To infeksjoner på 14 dager. Nå farge på spytt, lysebrunt. Tungpusten, uklar feber i snart en mnd. Morgen 37,8- 38,2 ,krampehoste. problem med å puste. Mistet luktesans.Lege 22. des. ikke senkning. Hva kan det være ? Jeg har bronkiektasier etter en lungebetennelse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Farge på oppspyttet tyder på at det er infeksjon i nedre luftveier, enten bronkitt og/eller lungebetennelse. Dette understøttes av at du også har tung pust, hoste og feber. Mye kan tyde på at det er oppblussing av infeksjon i bronkiektasier som du har. Dine symptomer gir grunn til å tro at dette må behandles aktivt med et egnet antibiotikum. Er man i tvil bør det også tas et røntgenbilde av lungene.

Lunge

KOLS grad 3 og forstøver

Når man har kols grad 3, kan det da ikke hjelpe med inhalasjon av medisiner på forstøver? Hun blir dårlig og tungpustet bare hun tar på skoa!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Kols påvirkes i forskjellig grad av medisiner. Noen ganger, særlig ved alvorlige forverrelser, velger man å gi medisiner inhalert via forstøverapparat. Det gir en sikrest mulig deponering av medisin i nedre luftveier (bronkiene). Kolsbehandling med medisin er i hovedsak behandling av symptomer, og spesielt av trangheten i bronkiene som fører til at det blir tungt å puste ut og inn. Imidlertid kan det ved kols også forligge forskjellige grader av emfysem, dvs. henfall av lungevev. Det vil medføre kort pust som kan utløses ved ganske små anstrengelser. Medisiner kan ikke påvirke dette. Det er bare ved å forsøke de forskjellige typer medisiner og inhalasjonsmåter at man kan vite om det hjelper eller ikke. Forstøver er vanligvis ikke bedre enn inhalasjon av pulver eller spray via inhalasjonskammer, men det kan være individuelle forskjeller.

 

Hjerte/kar

AV nodal reentry tachykardi

Hei. Jeg har AV nodal reentry takykardi (AVNRT) og får derfor plutselige anfall med høy puls opp til 280 slag i minuttet. Anfallene har vart fra 15-40 minutter. Hjertet mitt er strukturelt friskt. Hva er farene med dette? Hva konkret kan skje under et slikt anfall? Kan jeg få hjertestans?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 06. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Med et strukturelt friskt hjerte er det liten fare forbundet med denne tilstanden. Komplikasjoner kan oppstå dersom et anfall varer over lang tid, som flere timer eller lengre. Og særlig dersom hjertefrekvensen er veldig rask. Det kan føre til en for stor belastning for hjertet, som ikke får gjort jobben sin ordentlig. Det utløses en hjertesvikt. Risikoen for slike komplikasjoner er svært liten i friske hjerter, men er høyere hos personer som har annen hjertesykdom i tillegg. Det vil kunne være en risiko for hjertestans dersom arytmien utløser hjertekomplikasjoner. Igjen så er AVNRT heldigvis en uskyldig tilstand, og særlig hos personer med et strukturelt normalt hjerte.

Anfall kan være plagsomme i det de ofte kommer brått uten forvarsel. Dersom anfall med arytmi vedvarer lenger enn vanlig eller man har brystsmerter, tungpust eller har følelsen av å skulle besvime skal man ta legekontakt med en gang.

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud