Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og kols

Har fått påvist kols grad 1-2. Jeg verken hoster eller har slim, blir bare mer anpusten enn normalt ved anstrengelser. Jeg røyker ikke. Jeg går tur minst 1 gang i uken 6-7km. Jeg ønsker å trene slik at sykdommen kan bremses, men vet ikke hvordan, skulle gjerne hatt hjelp til å veilede meg Hvor kan jeg henvende meg eller hva kan jeg gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 06. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for et viktig spørsmål.

For det første er det kjempebra at du tar tak i dette! Det er påvist at fysisk aktivitet og trening kan bidra til å bremse sykdommen og lette symtomer. Og jo før du kommer i gang med dette, jo bedre. Ved kroniske luftveissykdommer slik som kols kan du få hjelp hos fysioterapeut med inviduell oppfølging og veiledning i trening dersom du skaffer deg henvisning til fysioterapi fra din fastlege, og kontakter en fysioterapeut som har avtale med kommunen - en såkalt driftsavtale. Behandlingen/ veiledningen blir da dekket av det offentlige. Hvis du vil lese mer om trening ved kols, kan du gå inn her.

Lykke til med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar

Plutselig BT-økning

Tidligere blodtrykk målt gjennom ett år. A-hus ,Feiring og privat . Fra okt 2013. til des 2014 gjennomsnitt 121 /72 -53 i puls ,har til tider vært så lav som 42 . Det ble også vurdert om det skulle settes inn pacemaker pga lav puls. 29.12.2014 oppsøker undertegnede legevakta med alvorlig hodepine, dette hadde oppstått i løpet av 5-6 dager. Blodtrykk ble målt av lege to ganger med resultat 160/100 ,ble umiddelbart satt på 16 mg Atacand. Hvordan kan 121/72-53 endre seg på 5-6 dager til 160/100, det må da finnes en logisk forklaring på dette .Undertegnede er meget streng med diett og røker ikke, er også avholds mann. Vil gjerne ha en diagnose og forklaring på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 06. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

I de fleste tilfeller der blodtrykket er forhøyet finner man ingen årsak, og det kalles for essensiell hypertensjon. I mer sjeldne tilfeller ligger det en sykdom bak blodtrykksforhøyelsen. Økningen til unormalt høye verdier skjer som regel over noe tid, men noen ganger kan det skje ganske brått. Blodtrykket vårt påvirkes imidlertid lett av mange kroppslige tilstander fra stress til akutte sykdommer som f.eks. infeksjonssykdom. Da vil blodtrykksforhøyelsen være forbigående. Uten ytterligere opplysninger om deg og din helse er det vanskelig å spekulere i årsaken til at blodtrykket ditt har steget så raskt. Videre oppfølging hos fastlege vil være viktig for å vurdere effekt av behandling og lete etter årsak.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge, Fysisk aktivitet

Tilskudd til personlig trener ved sykdommen kols?

Finnes det noe tilskudd til personlig trener for oss som har kols, men likevel klarer hard trening? Jeg fikk ingen fremgang med treningsgruppe hos fysioterapeut, ble nok for mange deltagere og diagnoser til at han kunne følge opp alle tett nok. Nå har jeg selv betalt for personlig trener (4500,- for 10X90 min.) med utdannelse innen bl.a. idrettspsykologi, og har stor framgang. Jeg har astma, og kols grad 3 (34% kapasitet) Har hatt behov for O2 i et par år, men har trent opp O2-innholdet i blodet på 2 år, og er uten nå:) Så det nytter, men da må det være hard og målbevisst trening, noe man ikke får hos fysioterapeut. mvh Optimist

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 05. januar 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Heisann, Optimist.

For det første: du har oppnådd strålende resultater gjennom treningen din. Godt jobba! Og det er fint å høre at du har fått god hjelp til å oppnå disse resultatene. Det stemmer at det "ytes stønad etter honorartakst"  for behandling hos fysioterapeut ved kronisk lungelidelse slik som kols. En slik type stønadssystem finnes ikke ved bruk av personlig trener. Slik du beskriver det har din oppfølging hos fysioterapeut vært gruppebasert. Trening i gruppe kan bringe mye positivt med seg, både fordi det er sosialt og fordi en blir inspirert av andre. Men det er også fullt mulig at trening veiledet av fysioterapeut kan være individuell, og det kan du gjerne etterspørre - særlig når du føler at resultatene uteblir. 

Lykke til med videre trening!

Vennlig hilsen Margrethe   

Lunge

Feber ved lungefibrose

Jeg har idiopatisk lungefibrose. Går med frysninger i ryggen både morgen og kveld. Har målt temperatur i lenger tid, men sjelden over 38 om kvelden. Er det noe som heter "kronisk feber" i forb med lungefibrosen. Får ikke svar hos lungelegen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Lungefibrose er en kronisk prosess i lungevevet. I noen situasjoner kan det ha sammenheng med annen aktiv betennelse i kroppen, dvs at immunapparatet er aktivt slik som for eksempel ved leddgikt. Da kan det være en mulighet for å utvikle en lettgradig feber. Alternativt kan det foreligge en lavgradig infeksjon i lungen som kan gi opphav til feber. Alternativt finnes andre prosesser uavhengig av lungefibrosen som kan gi slike symptomer. Det er altså en rekke mulige forklaringer, også mange flere enn jeg har nevnt her.

Lunge

Forskning på bronkiektasier?

Er det forskning på bronkiektasier ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det forskes på bronkiektasier. Dette blir publisert i medisinske vitenskapelige tidskrifter. I alt vesentlig går forskningen ut på å finne frem til best mulige behandlingsopplegg, både ved fysioterapi, fysisk aktivitet, antibiotikabehandling (tabletter og/eller inhalasjoner). I praksis betyr dette at det viktigste er å unngå problemene knyttet til bakterieinfeksjoner. Årsakene er allerede i alt vesentlig kjent, og vi kjenner i dag ikke til metoder for å fjerne bronkiektasier.

Lunge

Behandling av bronkiektasier med protonterapi?

Kan protonterapi brukes til å fjerne bronkiektasier ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Protonterapi er en form for bestråling av særlig svulstvev. En antatt fordel med denne behandlingen er at det kan gi mindre stråledoser på omliggende normalt vev, slik at mesteparten blir konsentrert i svulsten man skal behandle. Behandlingen er ikke tatt i bruk i Norge, ut fra det jeg har funnet ut. Når det gjelder effekt på bronkiektasier (lokale utvidelser i bronkiene) har jeg ikke funnet noe om dette i litteraturen og har heller ikke hørt om det. Jeg tviler sterkt på om dette kan ha noen helbredende effekt i en slik sammenheng.

Lunge

Farlig å kombinere Ultibro og Seroquel?

Hei. Jeg har begynt med ultibro breezhaler, men har hørt at den kan være farlig å kombinere med seroquel. Håper på et positivt svar, slik at jeg kan fortsette med ultibro. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har sjekket om det foreligger relevante interaksjoner mellom de to midlene. I praksis er det ikke meldt noen betydningsfulle negative effekter ved å kombinere disse. Seroquel synes forøvrig å ha interaksjoner med flere andre legemidler. Men i praksis ser dette altså ikke ut til å gjelde Ultibro. Individuelle forskjeller kan man imidlertid aldri se helt bort fra.

Hjerte/kar

Vitamin K2 og acetylsalisylsyre

Du sier at K2 hemmer effekten av Marevan. Hemmer det også bruk av acetylsalisylsyre?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. januar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Det er ikke dokumentert at vitamin K2 påvirker effekten av acetylsalisylsyre. 

Hjerte/kar, Kosthold

Kokos og hjerte- og karsykdom

Hei, for 2 år siden hadde jeg et lite hjerteinfarkt og ble akutt innlagt i 5 dager. I etterkant deltok jeg på hjerteskole, og der fikk deltagerne b.l.a informasjon om at kokos burde vi ikke spise, da det var i samme kategori som palmefett og er uheldig for hjerte- kar sykdommer. Men jeg fant det i en oppskrift her på dere hjemmeside. Hva anbefaler LHL når det gjelder kokos?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. januar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, først vil jeg vise til dette spørsmålet på Spør eksperten fra 2014: "Er kokosfett bra eller farlig fett?"

Én av våre oppskrifter på hjemmesidene inneholder kokosmelk (lett) (http://lhl.no/kosthold/alle-matoppskrifter/kyllingretter/kylling-tikka-masala-med-fullkornris-og-salat/), som er en viktig ingrediens i en del asiatiske retter.

Kokosmelk inneholder relativt mye mettet fett sammenliknet med både helmelk og fløte. Men den lette kokosmelken inneholder bare 1/3 av det mettede fettet i vanlig kokosmelk. 

Vi vet ikke sikkert om det å spise mer kokosfett øker sannsynligheten for å få hjerte-karsykdom. Rent kokosfett inneholder mye mettet fett, faktisk mer enn meierismør. Generelt anbefales det å få mer umettet fett enn mettet fett i kostholdet, blant annet fordi et kosthold med mye mettet fett kan øke nivåene av LDL-kolesterol.

Denne effekten varierer fra person til person, men også hvor det mettede fettet kommer fra. Noen mettede fettsyrer har liten eller ingen effekt på kolesterolnivåene i blodet. 

Kokosfett inneholder særlig mye av en type mettet fettsyre (laurinsyre) som i hovedsak øker nivåene av HDL-kolesterol, ikke LDL. Høyere nivåer av HDL-kolesterol er ikke forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. 

Det vesentlige spørsmålet er: Hvilken effekt har kokosfett sammenliknet med andre typer fett? Kokosfett ser ut til å gi mindre kolesteroløkninger enn smør, men det har også vært vist at kokosfett øker LDL-kolesterolet sammenliknet med olivenolje.

LHL anbefaler å velge annet plantefett enn kokosfett, bl.a. fordi kokosfett har svært lite umettet fett og fettløselige vitaminer, og fordi olivenolje og rapsolje har vist seg å være gunstig for hjerte-kar-helsen. Dette betyr ikke at man trenger å unngå enhver mengde kokosfett, og litt kokosmelk er det også uproblematisk å spise av og til. 

Hjerte/kar

Ute i kulden etter hjerteinfarkt

Hvor kaldt ute kan en hjerteinfarkt pasient tåle?kan han gå ca 15 minutter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når, hvordan, og hvor mye en pasient kan være utendørs avhenger av mange faktorer. Alvorlighetsgraden av infarktet er selvfølgelig viktig. En pasient med et lite infarkt vil kunne være i aktivitet raskere og med høyere intensitet, enn en annen med et stort infarkt. Andre, samtidige sykdommer (komorbiditet) betyr også en del. 

Generelt sett har vi en ambisjon om at de fleste pasienter som får et hjerteinfarkt, igjen skal kunne gjenoppta normal livsførsel etter en stund. Det gjelder også aktivitet ute på vinteren. Men det er lurt å ta visse forhåndsregler. Visse studier indikerer at vinteren kan være en ekstra risikabel tid for hjertepasienter. Det er flere som opplever angina (brystsmerter), og det er muligens også noe høyere risiko for hjerteinfarkt. Årsakene kan være både den lave temperaturen som påvirker blodårene i kroppen, men også at man gjerne går med tyngre klær, tråkker i dyp/tung snø, eller gjør fysiske anstrengelser som å måke snø. Ta derfor visse forhåndsregler:

Kle deg godt og passende i henhold til vær og temperatur. Pass på å varme godt opp, slik at du unngår plutselig og harde anstrengelser i kulden. Kjenner du symptomer på hjerteplager som brystsmerter eller tungpust, bør du avbryte. Den første perioden etter et infarkt opplever mange det som en ekstra trygghet å ha med seg følge på turene.  

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid