Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Yrkesskade

Hei, hjertet mitt stoppet etter en kraftig eksponering av kjemikalier i jobben min og en kraftig allergi som følge av dette. Yrkesskaden er godkjent av NAV. Vet LHL om advokater innen yrkesskade som arbeider hurtig og effektivt med hver sak, har nødvendig pågangsmot og som vinner frem i sakene sine. mvh et meget godt fornøyd medlem av LHL :-)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

De fleste vil ikke ha behov for bistand av advokat i forbindelse med innsending av krav om yrkesskadeerstatning etter yrkesskadeforsikringsloven. Forsikringsselskapet vil  normalt legge til grunn de samme vurderingene som Nav. Godkjenner selskapet skaden som yrkesskade, kan det være hensiktsmessig å la seg bistå av advokat i forbindelse med erstatningsutmålingen. Dette er gjelder særlig når det er tale om erstatning for inntektstap.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Allergi

Nøtteallergi

Hei! På jobb har vi en kollega som har nøtteallergi, og det er jo greit. Men - medfører det riktighet at vi andre ikke engang kan ha nøtter i maten vi spiser? For eksempel i kakebunn, dressing, bakverk osv? Som han ikke skal spise? Jeg skjønner at det ikke nytter å ha skåler med nøtter i lokalene, men synes restriksjoner utover det virker urimelig. Samtidig vil jeg jo ikke virke respektløs eller utsette vedkommende for noe heller... Tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot nøtter kan forårsake alvorlig allergisk reaksjon selv av en liten mengde. Derfor er det viktig å ha god kontroll på hva det er nøtter i og ikke. Alt som serveres må være merket med nøtter om det er nøtter i retten.

Helsedirektoratet har laget en anbefaling for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. Der står litt om hvordan den som har allergi skal forholde seg og hvordan dere andre skal ta hensyn. Jeg tenker at anbefalingen kan overføres til arbeidslivet også Det er ikke nødvendig å ha nøttefritt arbeidsmiljø, men tilrettelegge etter behov.

LHL legger i dag ut en podcast om nøtteallergi, der forteller jeg om hvordan man kan leve med og forholde seg til andre med øtteallergi.  https://www.lhl.no/podcast/

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Forsikring

hei,har noen spørsmål ang.erstatning, min samboer fikk hjerneblødning/hjerneslag i april i år, han kommer seg aldri ut i jobb igjen pga.av skadene hjerneslaget påførte han, han har nedsatt bevegelighet i venstre fot og venstre arm er det lite liv i for å si det sånn. Han har vert i kontakt med forsikringsselskap via jobb og fått beskjed om at dette ikke er en grunn til at dem kan betale han ut forsikringer, det må være en yrkesskade er svaret han får, Lo svare å de same. Er det noe å hente?.....

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis han kun har en yrkesskadeforsikring gjennom sitt arbeidsforhold, er det korrekt at uførheten må skyldes en godkjent yrkesskade/yrkessykdom for å får utbetalt erstatning. Dere bør derfor undersøke om han også har andre forsikringsordninger som gir rett til utbetaling ved sykdom/uførhet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Melkeallergi hos 9 åring

Barn 9 år. Påvist melkeallergi. Vondt i magen dersom hun spiser risgrøt, eller drikker melk. Merker ikke noe om hun spiser bakevarer eller annen mat med noe melk i. Spørsmålet mitt er: Er det skadelig for henne å få i seg små mengder melk når hun ikke reagerer på det? Bør hun likevel holde seg unna all melk? Er det mulig å bli kvitt allergien mot melk dersom hun holder seg helt borte fra melk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Melkeallergi er vanligst hos små barn under 3 år. Det betyr at mange vokser av seg allergien. Det er mulig det er tilfelle for din 9-åring.

Ved melkeallergi må all melk og produkter med og av melk unngås. Når man begynner å tåle melk er det greit å gi melkeprodukter. Dersom noe gir plager begrenses bruke av disse, eks grøt i deres tilfelle.

Eldre barn og voksen kan å utvikle laktoseintoleranse, da er det melkesukker hun reagerer på og vil ha plager av søte melkeprodukter som iskrem, grøt, brunost ol, men tåle lagret hvit ost og laktosereduserte produkter.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Stiff person syndrome

Hei. Jeg har en nevrologisk sykdom som heter Stiff person syndrom. Den forårsaker kramper i muskulatur. Noen ganger spasmer. vil hjertemuskelen reagere annerledes enn andre muskler? Jeg har ikke vondt i brystet eller pusteproblemer. Ultralyd av hjerte er bra. CT med handlinger på 0. Diabetes 1 i 40 år men ingen senkomplikasjoner. kolesterol på 5. Blodtrykk litt lavt. Beinskjørhet. Ct med kalsiumscore er 0 Nevrolog litt usikker på om kramper sliter på hjerte. Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette var litt for spesielt for min del. Jeg har derfor søkt i forskningslitteraturen, men ikke funnet noe dokumentasjon på at hjertet skades eller rammes ved "stiff person syndrome".

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spontan koronararteriedisseksjon

Rådløs! Hvem kan Spontan koronararterieDisseksjon i Norge? Kv 49,slank,aktiv,rene årer u/plakk. Ikke røyk/alko fam. hjertehistorie. Akutt alvorlig fatigue e/flytur 2003, sengeliggende 2003-2017. Anstrengelse=>"skjelvende" hjerte+klassisk anginasympt. SCAD infarkt m/stans juli 2017.Okl. dist.CX. Episod.NVST. "Frisk" e/infarkt!:-) NÅ:Plaget m/iskemismerter, korte akutte episodisk høypuls i hvile e/v belastning+hj.sviktsympt. Leger leter e/plakk->symt. tillegges angst.Medisiner lite smertelindring.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De som kan mest om spontan koronararteriedisseksjon er de kardiologene som driver med invasive inngrep på koronarkarene. Jeg har tidligere jobbet på Rikshospitalet, og legene på hjerteavdelingen der hadde i hvertfall spesiell bevissthet rundt dette fenomenet. Dersom du ikke har vært der før, kan kanskje legene dine henvise til en 2nd opinion dit?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Manglende ereksjon eller hjerteoperasjon

Ingen ereksjon ettet å ha byttet aortaklaff, mekanisk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være flere årsaker til ereksjonssvikt etter en hjerteoperasjon. Både psykologiske faktorer og bivirkninger fra medisiner kan spille en rolle. Iblant utvikler pasientene en frykt for alt som kan stresse kroppen, deriblant seksuell aktivitet. Dette kan påvirke lyst og evne til å få ereksjon.

Snakk med legen din. Kanskje kan det gjøres noen endringer på medisinene dine som kan løse problemet?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og hjertesvikt

Fikk hjertesvikt i september 2017, har nå en EF på 35 , hjertet banker usynkront . pro bnp på 100. få symptomer Var på Feiringklinikken i fjor fikk beskjed om å ikke trene for hardt fordi det kunne forverre hjertesvikten i følge studier stemmer d? fikk bedskjed om å ligge under 140 i puls på trening. har lest om forskjellige studier hvor det oppnås gode resultater med intervalltrening hvor hjertesviktpasienter trener med 80-90% av makspuls. er det farlig for meg å trene med 80-90% max puls?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det generelle svaret er at pasienter med hjertesvikt med fordel kan trene med høy intensitet, også 80-90% av makspuls. Men så finnes det unntak og spesielle forhold. Det er kanskje en grunn til at legene dine har bedt deg ikke trene for hardt. Primært synes jeg du skal holde deg til rådene fra dem. Disse rådene er skreddersydde ditt behov.

Her finner du en grundig oversikt over hva slags trening hjertesviktpasienter kan bedrive. Det kan være en ide å ta med denne oversikten på neste kontroll og høre om slik hardtrening kan være noe for deg, og evt. hvorfor ikke:

https://stolav.no/fag-og-forskning/kompetansetjenester-og-sentre/nasjonal-kompetansetjeneste-trening-som-medisin/hjertesvikt-/hvordan-trene-med-hjertesvikt

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trett, svimmel, ubehag i brystet og høy puls

Hei. Har lav hvilepuls (ca 46), men ved daglige gjøremål går den hurtig opp til 90 og videre opp i 140-160 på få sekunder. Mye plaget med tretthet og svimmelhet. Ubehag i venstre bryst hver dag. Blodprøver normale, både blodverdier, stoffskifte, B12 , Kalium, Kalsium osv. Er hjertefeil på farssiden i familien. Hatt mye plager med mage og tarm i mange år. Er nå sykemeldt pga generell dårlig allmenntilstand. Hilsen kvinne 43 år, 158 høy, 50 kg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er det mange ting som kan ligge bak. Det er viktig at du får en grundig utredning. Det er ikke sikkert at det er hjertet som er problemet og legen din må utrede bredt. Det virker det som om han/hun allerede er i gang med.

Fra mitt ståsted som en hjertespesialist synes jeg du bør henvises til en hjerteuredning også. I første omgang vil det være aktuelt med arbeids-EKG. Da får man et presist svar på hvordan hjertet reagerer på anstrengelser og hvor stor arbeidskapasitet du har. Dette blir en viktig test. Dernes kan man vurdere å gjøre 24 timers EKG. DEtte vil vise hvordan pulsen din varierer gjennom døgnet og om det foreligger noen hjerterytmeforstyrrelse. Hvis begge disse testene er normale er det god grunn til å tro at hjertet har det bra. Er det derimot fortsatt tvil etter undersøkelsene kan man også vurdere å henvise til ultralyd av hjertet.

Snakk med fastlegen din om disse tingene.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Oppfølging av astma hos barn og voksne

Hvilken oppfølgning og kontroller bør barn med astma ha som barn, og deretter som voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi skriver på våre nettsider at små barn med astma som er vanskelig å kontrollere bør følges opp av barnelege eller allmennlege med spesiell kompetanse inntil astmaen er under kontroll. Når tilstanden har blitt stabil, bør barnet kontrolleres minst to ganger i året. Hva behovet blir for en voksen med astma, kommer an på hvordan astmaen arter seg. Vi vet også at astma er en sykdom som forandrer seg gjennom livet. Det er derfor viktig å få tilpasset medisinene etter symptomene og plagene. Mange unge vokser også av seg astmasymptomene i puberteten, men de kan ofte dukke opp igjen i voksen alder.

Vennlig hilsen Grethe