Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Kosthold, Fysisk aktivitet

Blodtrykksmedisiner

Hei, jeg er en kvinne på 45 år som har startet behandling mot høyt blodtrykk. Det høye trykket ble oppdaget da jeg tok kontakt med lege etter synsforstyrrelser, samtidig som jeg følte meg uvel og opplevde et trykk i hodet. Lege mistenkte TIA og sendte meg til sykehus. Blodtrykk ble målt til ca. 210/110. På sykehus ble det tatt flere blodprøver, EKG, CT av hjerne, røntgen av lunger og ultralyd av nyrer. Ingen unormale funn avdekket. Jeg ble satt på Triatec 2,5 og tar nå en tablett hver morgen og kveld. Etter et døgn med hvile og medisin så ble trykket målt til 159/98. Om en uke skal jeg til fastlege for kontroll av blodtrykk, samt ta stilling til videre behandling. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til sterke medisiner - preparatomtalen til Triatec er jo egnet til å skremme vannet av hver og en.... Min innstilling er å behandle blodtrykket med lavest mulig doser og med medisiner som gir minst mulig bivirkninger. For meg er livskvalitet av vesentlig større betydning enn "evig liv" med plager som følge av bivirkninger. Har dere noen anbefalinger i forhold til behandling og hvilke medisiner som kan være verdt å prøve ut? Kan nevne at jeg er normalvektig, røyker ikke, trimmer jevnlig, jobber mye, formen oppleves som god. Har sannsynligvis hatt høyt blodtrykk over en lengre periode. Muligens genetisk disponert for hjerte- og karsykdommer.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei

Triatec er blant de mest brukte blodtrykkssenkende medikamentene vi har. Behandlingen er veldokumentert og min erfaring er at de aller fleste tolererer denne medisinen godt og har lite eller ingen bivirkninger. Så min vurdering er at du har fått bra behandling så langt for ditt høye blodtrykk. Dosen av ethvert medikament vil justeres i forhold til behandlingsrespons og man har et behandlingsmål man styrer etter. Målet for blodtrykksbehandlingen er hos ellers friske < 140/90 mmHg. Dersom man får bivirkninger av ett medikament er det mange andre mulige man kan bytte til. Noen ganger når man ikke behandlingsmålet med bare ett medikament, og det kan være bedre å behandle med to eller flere i middels dose framfor ett i maksimal dose. Flere blodtrykksmedisiner finnes av den grunn også sammen i kombinasjonspreparater slik at man kan få to blodtrykksmedisiner i en tablett. Du har middels dose av Triatec. Håper du kan slippe mer eller flere medikamenter og at du tåler medisinen bra. Dersom legen mener du bør ha mer medisin skal det ligge en god vurdering bak den avgjørelsen.

I tillegg er det flere ting man kan gjøre selv for å bidra til lavere BT og bedre blodtrykksregulering. Du nevner at du allerede gjør flere av disse tingene, fortsette med det! Det er viktig å ikke røyke eller snuse, trene regelmessig, holde seg normalvektig, ikke overdrive alkoholinntak, sunt kosthold med mye frukt og grønt og helst lavt saltinntak og begrense stress. Vi har alle ulik sårbarhet for å utvikle risikotilstander og sykdomstilstander. Dersom du har flere i nærmeste familie med høyt blodtrykk og/eller hjerte-/karsykdom, særlig i ung alder, er det desto viktigere å komme tidlig i gang med behandling av et høyt blodtrykk, både livsstil og medikamenter. Dette for å forebygge komplikasjoner av et høyt blodtrykk over tid.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

 

Hjerte/kar

Stikninger i brystet

Hei, jeg har stikkende smerter på utsiden av høyre bryst som kommer og går. Hva kan det være? Kjenner ingen kuler i brystet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei

Ut fra de få opplysningene jeg har om dine plager og uten en ordentlig undersøkelse av deg er det umulig å gi et sikkert svar. Slike stikninger som kommer og går kan godt komme fra muskulaturen, men andre årsaker bør også vurderes/utelukkes. Jeg anbefaler deg å ta det opp med fastlegen din.

Vennlig hilsen

Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Blodproppløsende medisiner/antitrombotika

Hva er "proppløsende" medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Det finnes mange ulike typer "proppløsende" medisiner, som du skriver. På fagspråket kaller man dem gjerne antitrombotiske medisiner, dvs medisiner som motvirker dannelse av en blodpropp. Noen medisiner løser opp blodpropper som allerede er dannet. De ulike typene av antitrombotisk medisiner påvirker ulike steder i blodlevringsprosessen. Mest brukt er medisiner for å forebygge hjerteinfarkt (som skyldes en blodpropp i en kransåre til hjertet).

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Hjerte/kar

Pacing hele tiden

Kan man leve godt med en pacemaker når forbindelsen mellom sinusknuten og Avknuten er brutt? Altså når en pacer hele tiden, og er det mange som har en slik løsning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte pasienter er så plaget med hjerterytmeforstyrrelser at det ikke lar seg behandle med medisiner. Det gjelder spesielt atrieflimmer (hjerteflimmer). Denne hjerterytmeforstyrrelsen oppstår i forkamrene og forplanter seg ned i hovedkamrene. Resultatet kan blir svært høy puls. Som regel kan denne høye pulsen bremses med medisiner, men hos noen lar ikke dette seg gjør. Og når man øker dosen medisinen kan pasienten i perioder få alt for lav puls. Det blir veldig lite tilfredsstillende for pasienten. Løsningen kan da bli bryte hjertets forbindelse mellom forkamrene og hovedkamrene (ablasjon). Da kan ikke lenger hjerterytmeforstyrrelser i forkamre ledes ned i hovedkamrene, og pasienten unngår den høye pulsen. Men samtidig mister hjertet også sin evne til å ha en normal puls, og etter en slik prosedyre vil pulsen bli for lav hele tiden. Derfor opererer man inn samtidig en pacemaker. Denne sikrer at pulsen ikke blir for lav. Konsekvensen er at pacemakeren fungerer hele tiden, dvs det blir 100% pacing. 

Det er en god del pasienter som har denne løsningen, og mange blir fornøyd med den. Rytmen blir mye mer stabil. Men i og med at slik pacing er litt "kunstig", kan den hos noen føre til at hjertet ikke jobber like effektivt som et som har en egen og normal rytme. Sammentrekningene i hjertet kan bli såkalt "dyssynkrone", dvs "usymmetriske". For noen pasienter kan dette i seg selv blir et problem og gi plager som tungpust og tretthet. Men det er altså ikke sikkert at dette skjer, og mange pasienter vil føle at den stabile pulsen som behandlingen gir er svært tilfredsstillende. 

For de pasientene som opplever denne dyssynkronien og får plager, finnes det mer avanserte pacemakere som kan bøte på problemet (såkalt CRT). Det blir opp til hjertespsesialisten å avgjøre hvem som egner seg for en slik behandling. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertestarter og førerkort

Hei Jeg skal operere inn en hjertestarter pga hjertesvikt. Har ikke hatt noen tilfeller av hjertinnfarkt eller hjertestopp. Dette anbefales å gjøres som en sikkerhet for meg selv. Lurer i den forbindelse på hvordan det stiller seg med hensyn til førerkort.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For deg som ikke har hatt hjertestans eller besvimelse pga hjerterytmefeil, blir førerkort for personbil ikke inndratt etter en slik operasjon. For yrkessjåfører gjelder andre regler. Vennligst se detaljer på LHL sine sider her:

 

http://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/ 

Hjerte/kar

Opphold i høyden med klaffefeil

Hei. Jeg fikk påvist hull i venstre hjerteklaff i juni 13 Derfor har jeg et spørsmål: Min datter har fått jobb i Vail, Colorado, som ligger på 2470 meter over havet, i vinter. Vi har tenkt å besøke henne i slutten av februar, men før jeg bestiller flybilletter, lurer jeg på om det er ok for hjertet at jeg reiser og bor så høyt? Blir fort tungpusten ved oppoverbakke, trapper etc. Likeledes merker jeg veldig godt når flyet tar av. Er disse tingene "normale" pga hullet? Blodtrykket ved siste måling var 136/66. Tar 1 stk Atacard plus 8 mg/12,5 hver morgen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hull i venstre hjerteklaff er litt upresist. På venstresiden har du to klaffer: aortaklaffen og mitralklaffen. Og med hull antar jeg at du mener lekkasje. 

Hvor alvorlig slike lekkasjer er, avhenger av størrelsen på dem. Dette graderes gjennom ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Symptomer på lekkasje er gjerne tungpusthet i motbakker, trapper og andre fysiske anstrengelser. 

Hvis lekkasjen ikke er veldig alvorlig, er det stort sett trygt å fly og oppholde seg i høyden. Du bør imidlertid lytte til kroppen og dersom du føler deg dårligere, bør du oppsøke lege. Ønsker deg god reise!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og sikkerhetskontroll på flyplass

Er det farlig å gå gjennom sikkerhetskontroll på en flyplass når man har pacemaker? Se hva VG skriver i dag 23.11.14 http://www.vg.no/nyheter/utenriks/britisk-avis-diana-30-doede-etter-aa-ha-gaatt-gjennom-sikkerhetskontrollen/a/23341500/

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er generelt sett trygt for pasienter med pacemakere eller hjertestartere å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser. Har du pacemaker/hjertestarter, må du informere personellet om det, og be dem om ikke å bruke den håndholdte metalldetektoren over pacemakeren i lenger tid (mer enn et par sekunder), da den kan påvirke programmeringen. Du bør heller ikke oppholde deg i "passerings-rammen" lenger enn nødvendig, eller lene deg mot den. 

Hva som har skjedd i denne konkrete saken i Russland er umulig å si, og trenger ikke å ha noe med pacemakeren eller sikkerhetskontrollen å gjøre. Undersøkelser vil gi svaret på det. 

Rettigheter

Uføretrygd og ektefelletillegg

Jeg har 100% uførepensjon. Ifølge uførepensjon jeg skulle få ektefelletillegg i april 2015. Kan jeg søke ektefelletillegg i ny uføretrygd system?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. november 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter de nye reglene om uføretrygd som innføres 01.01.15, vil det ikke lenger bli gitt ektefelletillegg. De som har ektefelletillegg i dag får beholde det ut vedtaksperioden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjertebank

Min mor, og mormor, døde henholdsvis 73 og 67 år gamle av umiddelbar, ikke tidligere kjent, hjerteproblematikk. Utover dette er det ingen hjertesykdom i familien. Jeg, mann i midten av 40-årene, har det siste året - 2 til 3 ganger i uken - opplevd at det føles som om hjertet skal hoppe over et slag/bruker veldig lang tid på å komme seg til neste slag. I tillegg merker jeg at hjertet oftere enn tidligere slår "tungt" uten at jeg egentlig har utført noen forutgående aktivitet som skulle ha medført økt hjertefrekvens. Er dette noe å bekymre seg over, eller kun slikt som kommer med alderen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte hjertesykdommer kan være arvelige, men om dette gjelder din mor og mormor vet jeg ikke. Jeg synes du beskriver symptomer som bør utredes nærmere. Det er ikke sikkert at symptomene dine er uttrykk for noe alvorlig, men en tur til fastlegen er lurt. Fastlegen kan kartlegge plagene dine nærmere og bestille nødvendig tilleggsundersøkelser. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ablasjon ved atrieflimmer og ventrikkeltakykardi (VT)

Jeg har atrieflimmer pluss VT-/flimmer. Jeg har fått operert in en ICD i tilfelle for lav eller for høy puls. I tillegg tar jeg medisin, 25 mg Carvedilol 2 x daglig, 80 mg Sotalol 3 x daglig, 100 mg magnesium 3 x dalig samt Xarelto 7,5 mg 1 x daglig. Likevel får jeg "føling" av at pulsen av og til (3 - 4 ganger daglig) blir for høy og ICDen "slår" inn eller at jeg kan regulere det ved dyp pusting. Jeg har vært i Danmark for ablasjon, men man klarte ikke å gjøre noe med dette der da man ikke klarte og fremkalle "urolighet" i hjertet og at mine lyskeblodårer var for komplisert å komme opp i til hjertet. Er det andre klinikker i Europa som kan hjelpe meg med ablasjon av min VT/-flimmer? Det andre spørsmål mitt går på kost. Bør jeg unngå å spise mat og drikke med kalisum helt og holden. Jeg er glad i melk, men har prøvd å unngå det med fare for at medisinen ikke virker eller at det kam fremkalle "urolig" hjerte. Livskvaliteten min er nedsatt med 20 - 30 % pga av VT/flimmer og jeg er meget opptatt av å få gjøre en ablasjon. Hvor kan man gjøre det foruten i Norge og Danmark?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. november 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atrieflimmer og ventrikkeltakykardi (VT) er to ulike hjerterytmeforstyrrelser. Atrieflimmer har sitt opphav i forkamrene, mens VT har sitt opphav i hovedkamrene. Behandling er alt fra medisinering og ablasjson, til pacemaker og hjertestarter (ICD). Hvert pasienttilfelle er unikt, og hva som er den beste behandlingen for en pasient avhenger av mange ulike faktorer. Du sier at din ICD ofte slår inn. Dette må verifiseres av en hjertespesialist ved en kontroll/avslesning av ICD'en. Hjertespesialisten vil da gjøre en vurdering av om innstillingene er optimale for deg, eller om det skal gjøres endringer. 

Når det gjelder kostholdet ditt, kan jeg ikke kommentere det noe nærmere da jeg ikke har detaljene. Ta opp dette med legen din. 

Ablasjon gjøres ved mange sentre i europa. Det er viktig å huske at alle følger de samme retningslinjene, som er vedtatt av den europeiske hjerteforeningen. Således vil ikke behandlingen variere veldig mye fra senter til senter. Mange regner Lubeck i Tyskland, og Bordeaux i Frankrike som gode sentre. Jeg vil dog anbefale deg å søke hjelp i det norske helsevesenet i første omgang. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid