Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungerehabilitering og kols

Hei, anbefaler dere et opphold på for eksempel Glittreklinikken når en har fått diagnosen kols? Lurer også på om jeg blir verre av å ha hunder inne eller være mye i stall og fjøs.
Hilsen Mona

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols har mange alvorlighetsgrader. I mange tilfeller anbefales rehabilitering for å gi mulighet for å lære mest mulig om sykdommen og hvordan man innretter seg best mulig. Dessuten er det lurt å legge opp til en fornuftig livsstil med blant annet mosjon og sunt kosthold. Nærmere utredning av lungesykdommen med tilpasning av medisiner kan også være indisert i noen tilfeller. Det tilbys lungerehabilitering flere steder. Glittre er et spesialsykehus som gir et omfattende utrednings- og rehabiliteringstilbud. Mange trenger ikke hele dette tilbudet, men kanskje bare en enklere form. Men det blir vurdert av de som vurderer søknadene.

Når det gjelder kontakt med dyr og opphold i stall og fjøs er det forskjellig hvordan man reagerer på det. Det viktigste er at man unngår det hvis det påvirker pusten negativt. Generelt er det lurt å unngå mye støv og forurensning i luften. Hvis man reagerer allergisk på dyrehår, vil det være lurt å unngå dette i størst mulig grad.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Er det alltid feber ved lungebetennelse?

Kan man ha lungebetennelse uten å ha feber? Føler meg slapp, frossen og kortpustet . Har lungefibrose, så lungene tar opp lite oksygen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungebetennelse vil vanligvis gi feber, men ikke alltid. Eventuelt kan feberen være ganske lav. Det kan avhenge av hvilken bakterie som ligger bak. Hvis man likevel føler seg syk, kan det være grunn til å oppsøke lege for lytte på lungene, få målt CRP i blod, eventuelt senkning (SR) og hvite blodlegemer for å vurdere om det er infeksjon på gang. Noen ganger kan det også være nødvendig å ta et røntgenbilde.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Selolje og betablokkere

Er det skadelig å ta selolje tilskudd hvis en går på betablokkere? Der står nemlig på seloljeboksen at en skal være forsiktig med kombinasjon med blodfortynnende. Gjelder også dette da for betablokkere? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål.

Selolje og betablokkere påvirker ikke hverandre, og kan trygt kombineres.

Lunge

Farlig å være ute i kald vind med alvorlig kols?

Å være utendørs i kraftig vind er ikke behagelig med alvorlig kols. Men er det skadelig på noen måte, eller kan det gi lungebetennelse ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. oktober 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er ubehagelig, men ikke farlig å gå utendørs i kraftig vind. Man bør imidlertid unngå avkjøling for ikke å fryse og derved bli forkjølt og mer mottagelig for utvikling av bronkitt og lungebetennelse. Hvis det er kaldt kan det også være lurt å bruke varmemaske slik at man tåler bedre å være utendørs.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Puls og blodtrykk

Er kvinne på 44. På legevakta i går ble pulsen målt til 54 og bt lå på 127/64. Er det lavt eller høyt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Verdiene du har skrevet er i seg selv helt normale. Men slike mål må alltid sees i en total sammenheng. Hvis du er bekymret for helseplager bør du oppsøke fastlegen din og få en sjekk.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk, puls, og slapphe

Hei. Målte tre målinger med en halv time imellom på ca 100/60 og samtidig med puls på rundt 100 er dette grunn til bekymring? Føler meg i dårlig form(slapp, uopplagt) er en kvinne på 50 år. Både mor og far har hatt infarct og far har hatt pacemaker i mangen år. Han har og artrieflimmer. Mvh Torill

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver at du har målt blodtrykk på ca 100/60, og puls rundt 100, og spør om det er grunn til bekymring.

Blodtrykket er helt innenfor normalområdet. En hvilepuls på 100 er litt høyt, og grunn til å ta en tur til legen for å sjekke at alt er i orden. Spesielt det at du samtidig føler deg i dårlig form, gjør at du bør oppsøke fastlegen din. Det er ikke sikkert at det er noe galt, men det kan være greit å ta en sjekk.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

En moderne pacemaker

pacemaker i febr. 2014 Den er stillt mellom 60 og 130 - hadde puls på 31. Hva skjer om pulsen havner over 130-f.eks.145. På ski i mote kan en nok komme i puls over 130. Mvh KH.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et veldig godt spørsmål.

Pacemakere har blitt stadig mer avanserte. Den mest grunnleggende funksjonen til en pacemaker er å forhindre at pulsen blir for lav. Du skriver du hadde puls ned mot 31. Med så lav puls kan man både bli svimmel og besvime. Pacemakeren sikrer at det ikke skjer. 

Det du har er en mer avansert pacemaker. Innstillingen 60-130 betyr følgende:

Når pulsen din lavere enn 60, slår pacemakeren din inn, og sørger for at du har en puls på minst 60. Har du egenpuls over 60, gjør den ingenting. 

Når man trener vil normalt pulsen gå opp. Men hos en med rytmeplager er det ikke sikkert at hjertet klarer å øke sin frekvens. Her kommer tallet 130 inn. Pacemakeren din inneholder en avansert detektor som merker at du trener (løper, sykler eller går på ski). Den har bevegelsessensorer som skjønner at du trener og trenger en høyere puls. Hvis kroppen din ikke klarer å øke pulsen på egenhånd, vil pacemakeren gradvis øke pulsen opp mot 130, for å etterligne kroppens normalrespons på trening. Hvis kroppen din derimot klarer å få opp pulsen selv (slik du feks får i en bakke), vil ikke pacemakeren slå inn. Da er den "fornøyd" med at du ordner opp selv. 

Innstillingene på 60 og 130 kan selvsagt omprogrammeres av kardiologen din, dersom det skulle være behov for det .

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infofilm om pacemaker

Hei:) Jeg jobber som pacemakersykepleier på en hjerteavdeling, og lurer på om dere har, eller vet hvor vi kan få tak i en infofilm som pasientene kan se?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Vi har dessverre ikke noen film om pacemaker, men jeg foreslår at du tar kontakt med en produsent av slikt utstyr, for ekspempel Medtronic.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Leukemi

Min mor døde av leukemi. Ved tidl. utprøving fikk jeg vite at med elektroforese kan jeg få tegn til den "arvelig sykdommen". Jeg fikk et resultat av blodprøve som følgende: S-Gamma-globulin: 19,4 (referanseområde er 5,9-15,0) S-M-Komponent 1: 8,2 (ref.område er 0,0-0,0) Andre komponenter er innenfor referanseområde. Er disse en varsel for sykdommen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er spørsmål som går på kreft/blodsykdommer og langt utenfor mitt kompetanseområde. Jeg anbefaler deg å snakke med en hematolog på ditt lokale sykehus. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina - medisinering

Hei. Kort sammendrag. Dame, 46 år, slank, aktiv. Hjerteinfarkt juli i år. Ble ikke stenta, pga tynne årer, og allergi for albyl.Innlagt igjen i aug, med lav puls (32-40), etter for stor dose selozok. Da ble selozok fjerna fra medisinlisten helt. Gikk på lipitor og plavix fast. Ble for en uke siden igjen lagt inn pga pustevansker på natt, samt trykk/stikking i brystet. Ble vel konstatert at jeg har angina. Ble på nytt satt på selozok, samt imdur og cardizem retard. Imdur gir meg kraftig hodepine, og jeg er migrenepasient, men kan nå ikke bruke imigran... Sykehuset brukte følgende utsagn i går " det blir dessverre litt prøving og feiling nå" Tok sykkeltesten for to dager siden, og det gikk ikke bra. Endte med kraftig blodtrykksfall og ble liggende etterpå. Finnes det ikke bedre alternativ for meg, enn å dytte i meg 6-7 sorter medisin hver eneste dag? Håper du kan komme med et godt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er dessverre en problemstilling vi møter fra tid til annen. Pasienten har trange årer som gir angina, men årene er for små til at det er mulig å gjøre stenting. Alternativet er skikkelig medisinsk behandling. Hos de aller fleste kommer man i mål med medisiner som gir tilfredsstillende effekt, uten å gi for mye bivirkninger. Hver pasient er helt unik, og det finnes dessverre ingen standard pakke som passer alle. Noen pasienter opplever mye bivirkninger, andre ingen. Det er umulig å vite på forhånd hvem som reagerer hvordagn. Resultatet må derfor nødvendigvis bli prøving og feiling, før man finner noe som passer. 

Det er et viktig poeng du må vite om. Når det gjelder behandling av kransåresykdom (som du har) er det to løp. Det ene går ut på å begrense videre utvikling, og det andre går kun på å lindre symptomer. Når det gjelder behandling av angina (smertene), er det en symptombehanling. Du trenger derfor ikke engste deg for at hjertet ditt tar skade fordi du har smerter. 

Det er viktig at legene dine finner et passende regime for deg. Resultatet må være god lindring og akseptable eller ingen bivirkninger. 

Lykke til

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid