Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bronkomalasi

4 åringen har nylig fått diagnosen medfødt bronkomalasi. Finner lite forståelig informasjon om dette. Skulle gjerne hatt en enkel forklaring å gi i barnehagen og til familien. Kan dere hjelpe meg med en kort og god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hva med at bronkomalasi betyr at brusken i et parti av luftveiene er ganske mykt. Det vil igjen føre til at luftveiene trekker seg sammen når barnet puster kraftig inn og man kan høre høye pustelyder og/eller hvesing. Det kan sammenliknes med hva vi ser når vi suger kraftig i et mykt sugerør.

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Blodtrykksstigning med trening

Hvor mye kan bt øke i forbindelse med trening? La oss si man har et bt på ca 120/70, og løper rolig i 2-3 minutter. Hva er normal bt-økning rett etter løpingen? Opptil hvor mye er normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor mye blodtrykket stiger under trening avhenger av ulike faktorer. Blant annet hvor hardt du trener, hvor godt trent du er og hvor sensitiv kroppen din er for endringer i aktivitetsnivå. 

For de fleste personer i passe grei form vil ikke lett jogging over 2-3 minutter gi noe særlig stigning i det hele tatt. Det må nok høyere intensitet og varighet til. Men enkelte er veldig sensitive og går opp i blodtrykk mye raskere. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lamictal og hjertet

Hei. Venter på MR av hjertet. Det er funnet fortykkelse i høyre hjertekammer-vegg. Sett med UL. Hatt flere anfall med voldsom, men kortvarig hjerterytme som gjør meg dårlig, med innleggelser til følge. Ikke hjerteinfarkt. Kun funnet ekstraslag. Blir tungpusten med trykkfølelse i hjertet bare av lett aktivitet. Helt frisk for 2 mnd siden. Begynte med Lamictal i høst for stemningslidelse med god effekt. Kan denne medisinen gi bivirkninger i hjertet? Kan den ha gitt meg disse plagene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først må det sies at ultralyd av hjertet ikke er en veldig presis metode for å bedømme tykkelsen av veggen til høyre hjertekammer. Ultralyd gir bare en pekepinn eller mistanke. Diagnosen bekreftes med MR. Det kan således hende at det ikke er noe galt med ditt høyre hjertekammer i det hele tatt. Det er bra at du får tatt MR, da vil man vite mer. 

Men det kan også hende at du faktisk har noe sykdom i hjerteveggen, og at det er dette som gir den voldsomme hjerterytmen. Dette må avklares med videre undersøkelser. 

Lamictal skal ikke ha slike bivirkgninger vanligvis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvordan få ned blodtrykk?

Kvinne 65 år. BT 145/85. Fysisk aktiv hver dag, går lange turer, 6 km. Spiser lite salt. Røyker ikke. Lett overvektig, ca. 5 kg. Hvordan få ned blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først vil jeg si at det er flott at du er fysisk aktiv hver dag, spiser lite salt og ikke røyker. Du er ikke mye overvektig heller. Blodtrykket ditt er ikke så veldig høyt. Internasjonale eksperter er enige om følgende:

Det er solid dokumentasjon for å si at et blodtrykk høyere enn 160 mmHg hos eldre generelt bør senkes ned til et nivå mellom 140 og 150 mmHg. Dette gjelder også for fysisk spreke eldre over 80 år. For fysisk spreke eldre mellom 65 og 80 år anbefales det å senke høyt blodtrykk til under 140 mmHg dersom de tåler behandlingen godt. Men den vitenskapelige dokumentasjonen for dette siste punktet er noe svakere enn for de to første.

Det virker som om du allerede har en sunn livsstil. Og kanskje er det ikke mer å hente der for å få trykket ytterligere ned. Jeg synes du skal snakke med legen din. Dersom hun/han mener at det er behov for å senke trykket ditt ytterligere kan det bli aktuelt med medisiner. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stigning av blodtrykk under stress

Hei Hvor mye kan blodtrykket stige om man er nervøs / stresset når blodtrykket måles? Hvis normal bt er ca 95/60, kan det stige så mye som til ca 110/70?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket kan stige ganske mye som følge av stress. Hvor mye det stiger er veldig individuelt og også avhengig av type/mengde stress. En stigning fra 95/60 til 110/70 regnes som ganske liten og kan absolutt skyldes stress. Blodtrykket kan stige mye mer enn dette ved stress/nervøsitet. 

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot metall

Hei. Jeg lurer på om en kan utvikle allergi for stål, kobber eller sølv? Etter å ha brukt sølvsmykke i mange år har jeg utviklet utslett, kløende og rødt. Jeg bruker bare ekte sølv 925. Det er foreløpig bare rundt halsen.. Har allergi og astma. Er allergisk mot mye

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å reagere allergisk på metall, mest kjent er nikkel. I enkelte smykker av sølv kan det være nikkel.

Kobberallergi er beskrevet hos noen som har kobberspiral, så det er også mulig. Hos hudlege kan du få tatt lappetest fo rå sjekke om du har kontaktallergi mot ulike stoffer også kobber.

Stål er sammenasatt og kan inneholde nikkel.

Forøvrig er det en del som reagerer på gull, så sjekk det også.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Ultralyd av hjertet etter hjertstans

Hei, mann 56, fikk hjertestans i januar, diagnosen er dilatert hjertesvikt, utvidet og svekket hjertemuskulatur. Jeg har nå hjertestarter og går på Cordarone, Ramipril og Selo Zok. Jeg jobber nå 100% og trener regelmessig. I begynnelsen av november fikk jeg hjerteflimmer og hjertestarter slo inn. Jeg fikk da økt dosen Selo Zok. Siden januar har ikke hjertet blitt undersøkt med ultralyd/MR. Spørmålet mitt: Er det ikke på tide med en ny ultralyd/MR? Kan jeg evt få det gjennom LHL? Bor i Østfold.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

MR er ikke aktuelt ved denne problemstillingen.

Hvor hyppig man skal gjøre ultralyd av hjertet er en individuell vurdering. For noen pasienten kan det være nødvendig med årlig ultralyd, mens det for andre kan gå flere år mellom hver gang. Hvor ofte du skal sjekkes med ultralyd får hjertelegene dine bestemme. Du kan godt henvende deg til sykehuset ditt eller fastlegen din for å høre om du bør innkalles på nytt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertet slår hardt og fort

Hei. Litt bakgrunn. Slag/blodpropp i hjernen 2014. redusert, spiser wirfarin 2 mg pr dag, hjertemedisin Caraten 6,25 mg en morgen kveld, kolestrol medisin Bestatin 20 mg 1,5 tablett kveld og en halv blodtrykk Ambes 5 mg. Problem skjoldbrukskj for ca 2 år siden. Begynte medisiner. Fikk hjerteproblemer, tok ultrlyd hjerte, ikke feil. ca 2 år siden hjerte slo veldig fort,stoppet, slår hardt, har skjedd mange ganger kanskje 20 ganger varer 1-3 t tisser når dette er slik ofte 3-6 ganger. Hva tror du

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette synes jeg skal undersøkes videre. Det kan hende du har en hjerterytmeforstyrrelse. Feks atrieflimmer eller PSVT. Det er avgjørende at du får tatt et EKG akkurat i det du har symptomene. Hvis de varer et par timer rekker du å komme til legevakten for å ta EKG. Hvis dette blir vanskelig kan du henvises til såkalt 24-timers EKG. Da går du rundt med EKG-apparat hele døgnet og eventuell feilrytme blir automatisk fanget opp. Når man har fått sett hva slags rytmefeil det er snakk om kan man gi korrekt behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

SMerter i venstre arm og håndledd etter infarkt

Hei Jeg hadde hjerteinfarkt for 7 mnd siden,ble stentet og blokket i en kransåre resten av årene var fine. Har ikke vært plaget med angina etterpå. Har nå fått smerter i venstre arm og håndledd som kommer og går,er ikke relatert til anstrengelse. Kan dette være anginasmerter? Har ikke brystsmerter. Er kvinne på 48 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på om dette skyldes hjertet eller ikke. Du skriver at én åre ble behandlet og resten var fine. Da skulle man anta at blodforsyningen i hjertet er helt fin nå. I prinsippet bør du da ikke får smerter fra hjertet.

Men for å være litt mer sikker bør du snakke med legen din og få deg henvist til arbeids-ekg. Da får man belastet hjertet skikkelig og kan se hvordan det reagerer.

Mvh

Wasim Zahid