Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Informasjon om hjertesykdommer

Hei. Har en oppgave om livsstilsykdommer der jeg har tenkt å skrive om hva hjerte- og karsykdommer er, hva er årsaken til det og hvilke symptomer gir det. kunne du hjulpet meg med litt informasjon? Finner ingen konkret informasjon og årsak ellers på nett.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mye informasjon på nettet, men jeg skjønner at det kan være vanskelig å finne frem. Her har du noen lenker:

http://www.lhl.no/hjertesykdom/

http://www.fhi.no/eway/default.aspx?Main_6157=6263:0:25,6067&MainContent_6263=6464:0:25,6068&List_6212=6218:0:25,6078:1:0:0:::0:0

Lykke til!

Hjerte/kar

Lekk aortaklaff

Jeg er 67 år og har en medfødt lekk aortaklaff og har på grunn av det fått hjertesvikt venstre hovedkammer. Jeg er satt på medisinsk behandling og har ikke hørt om eventuell operasjon av klaffen fra sykehuset. Har medisinsk behandling noen hensikt så lenge årsaken til hjertesvikten er lekk aortaklaff? Har alder noen betydning for eventuell operasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis det er lekkasje som er årsaken til svikten i venstre hovedkammer, er det god grunn til å operere. Jeg synes du skal snakke med legen din, eller spørre på det sykehuset du ble utredet på, hvorfor du ikke har blitt vurdert til operasjon.

Ja det har absolutt en hensikt å gi medisinsk behandling. Det kan bedre på både hjertefunksjonen og symptomene mens du venter på en evt. operasjon.

Hjerte/kar

Ekstraslag på hjertet

Hei. Jeg er så plaget med VES (multifokale). Har hatt dette i mange år, hovedsaklig under hvile. Problemet er nå at under hvile har de nesten opphørt, nå får jeg de i hovedsak under aktivitet. D.V.S gå en tur, i pausene mellom settene når jeg løfter vekter, i pausene under intervalltrening (noen ganger), etter å ha gått opp trapp og noen ganger etter trening. De kommer da ofte med en frekvens 5-12 ganger i minuttet. Min opplevelse er at når pulsen er i 100-130 sonen så kommer de. Skubber jeg pulsen over 130 så kjenner jeg de ikke mer( forsvinner håper jeg), slapper jeg av så er de sjelden. Tidligere undersøkelser: Gjentatte ultralyder, Arbeidstest, flere 24 timers registreringer. Alle tester ok. Er ikke dette farlig? Føler at jeg ikke har lyst å være i aktivitet lenger da dette bekymrer meg noe enormt. Vegrer meg mer og mer for aktivitet. Ønsker en forklaring på hvorfor hjertet mitt oppfører seg på denne måten. Trenger jeg ny arbeidstest på sykkel (4 år siden)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

VES er som regel ufarlige. Alle mennesker har slike, men hos noen forekommer de hyppigere enn hos andre. Pasienter som er svært plaget, må få sjekket ut om disse ekstraslagene skyldes underliggende hjertesykdom. Det virker som om du er svært grundig utredet, og man har sikkert utelukket farlige årsaker til disse ekstraslagene. Det er betryggende å vite for en pasient. Så har man problemet med at det er plagsomt. Det finnes ulike medisiner man kan bruke for å dempe antall ekstraslag. Snakk med fastlegen eller kardiologen din for å finne et passende alternativ for deg.

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt og svekket hjertekapasitet

Hei jeg har en god venn som har hatt hjerteinfarkt og har 45% hjertekapasitet nå. Kan han overleve. Mvh: mona

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan han absolutt. Etter et hjerteinfarkt kan hjertefunksjonen være svekket. Dette er vanlig. Med riktig medisinsk behandling kan dette igjen bli ganske mye bedre. Det er derfor viktig at han tar medisinene sine og følger legenes råd nøye.

Hjerte/kar

Lav og høy puls

Hei. Jeg har fått et hjerte som tuller med meg. Pulsen kan falle fra normal hvilepuls på ca. 58 slag til å dette helt ned til 31-32. Der kan den være i noen minutter for så å hoppe opp til langt over 100. Noen ganger helt opp til 150. Jeg trener regelmessig. Har ifølge belastningstest på sykehuset over 150% kapasitet i forhold til alder. Har også hatt flimmer, høy puls opp mot 200. Ble forsøksvis satt på betablokker. men da ble pulsfallene mye hyppigere og verre. Jeg mister ikke bevisstheten. Men er nok ganske nære. Begynner å bli engstelig for å kjøre bil. Er henvist til Universitetssykehuset i Oslo. Men der er det ca. 6 mnd. ventetid på utredning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uten at jeg vet sikkert, så kan symptomene dine minne om noe som heter tachy-brady-syndrom. Dette innebærer nettopp at pulsen kan blir både veldig høy og veldig lav. Det er viktig å få de ulike episodene (med høy og lav puls) dokumentert på EKG. Det bør gjentas langtidsEKG'er inntil man fanger disse episodene. I blant kan variasjonen skyldes atrieflimmer. Det kan være vanskelig å behandle tachy-brady med medisiner, og ofte må pasienten få pacemaker for å unngå de trege episodene. Jeg håper legene snart finner løsningen for deg.

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung kvinne

Hjerte/Kar Jeg er en ung jente i slutten av 20 årene som fikk diagnosen Paroxysmal Tachykardi ved 15 års alder.Jeg går på betablokkere/pranolol 100mg pr dag . Den siste tiden har jeg kjent smerter/ubehag i form av stramninger på venstre side midt i brystet som stråler opp i halsen. Det er også vondt å bruke armen, særlig i skulderen ved armhulen. Generelt hele brystområdet påvirkes av disse stramningene men enkelte områder peker seg særlig ut. Et område rett ved brystbeinet bak på ryggen som jeg kjenner som smerter inni brystet og særlig i halsen venstre side. Jeg kan kjenne de både i hvile og ved aktivitet. type jobbing/springing/mye armbevegelser er utelukket. Betablokkene demper smertene bra men de går fort ut av virkning. Smertestillende virker ikke. Mitt spml: Kan dette skyldes trange årer eller kommer det som følge av tachykardien? Jeg har vært til hjerteutredning men ingen utslag på EKG . Jeg venter på å bli undersøkt med ukes EKG.Jeg har tatt CT bryst med fine prøver .Fysio hjalp ingenting ,heller til det verre om mulig . Takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brystsmerter kan ha mange ulike årsaker, også tilstander som ikke har noe med hjertet å gjøre. Siden du har en rytmeforstyrrelse, forstår jeg godt at du setter smertene i sammenheng med mulig hjertesykdom. Men når det er sagt, er det viktig å understreke at unge kvinner svært sjeldent har trange årer på hjertet. Dette er en tilstand som hovedsakelig rammer mennesker fra 50 års alder og oppover, forekommer hyppigere hos menn, og er også avhengig av livsstil (røyking, overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol). Jeg tror derfor smertene dine ikke skyldes trange årer. Veldig rask puls kan gi slike smerter, men da kommer smertene samtidig som den raske pulsen. Jeg vil foreslå at du tar opp dette med legen din, slik at du kan få et tilfredsstillende svar.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

når blod trykket ligger på 128mmhg(sys) dia ligger på 72 puls73 er det da bra eller er det for lavt

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. september 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Blodtrykket ditt er helt fint. Blodtrykket er for lavt om det gir symptomer som svimmelhet når man reiser seg opp.Når det gjelder hva som er optimalt blodtrykk er det ikke noe fasitsvar på det.Så lenge det ikke gir symptomer er det greit.

Vennlig hilsen Inger

Rettigheter

Utlevering av helseopplysninger til forsikringsselskaper

Jeg har prøvd å sette meg inn i helseforsikringsregler og merker meg at legen er pliktig å gi informasjon om pasienters helsetilstand til forsikringsselskap. Har på dette grunnlag følgende spørsmål: Stemmer det at leger har en slik plikt? Hva med det private rettsvern? Hvordan foregår slik informasjonsgiving fra lege til forsikringsselskap. Er informasjonen muntlig eller skriftlig? Sendes det over pasientjournaler? Og hvor langt tilbake i tid er legen forpliktet til å gi pasientopplysninger til forsikringsselskap? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. september 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

En lege kan kun utlevere opplysninger til et forsikringsselskap om pasienten har gitt fullmakt til dette. Derfor ber også forsikringsselskapet om en fullmakt fra forsikringstaker før de henvender seg til legen. Legen kan ikke utlevere opplysninger utover det som dekkes av fullmakten. Er det gitt en generell fullmakt, kan legen utlevere hele journalen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Lungefibrose og hostestillende

Har diagnose lungefibrose og kronisk hypersensivitetsphenumi. Jeg hoster ved den minste anstrengelse, dette gjør at jeg blir svært stiv i brystkassen og sliten. Har nå fått cosylan av fastlegen, den hjelper meg. Er det farlig å gå på dette over lengre tid? ( Bruker ellers prednisolon 10 mg. daglig )

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Der ikke uvanlig at man får hoste ved lungefibrose. Prednisolon i angitt dose er vanlig å gi, og dette er en dose som man kan stå på over lengre tid. Når det gjelder Cosylan er dette en medisin som inneholder etylmorfin som nok gir den sterkeste hostedempende effekten. Vanligvis gis hostestillende over få dager. Ved en vedvarende plagsom hoste vil man prøve med den lavest mulige dose som hjelper på hosten. Brukt i anbefalte doser bør ikke dette gi noen problemer på sikt ut over de bivirkninger man eventuelt merker til daglig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Tyngre pust etter lungeoperasjon

Jeg er kvinne, 63 år gammel- aldri røykt. Et tilfeldig funn avslørte en svulst i lungen, og jeg ble operert for lungekreft for 5 uker siden. Jeg var i god fysisk form før operasjonen, og 2-3 uker etter operasjonen var jeg ute og gikk stadig lengre turer- nå ca 10000 skritt daglig i godt tempo. Men jeg puster tungt i bakker/trapper. På etterkontroll igår fikk jeg høre at jeg slipper cellegift, og det var fritt frem for tøffere trening. Men pusteprøvene viste at jeg hadde fått litt kols etter operasjonen, sa legen. Er dette noe som vil forsvinne etter som tiden går og formen blir bedre? ( For meg ble det litt uklart hva legen sa/mente). Jeg hadde ingen symtomer fra lungene før operasjonen Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er heldigvis sjelden at det oppstår lungekreft uten at man har røkt. Og det er jo veldig positivt at dette ser så bra ut etter operasjonen. Når det gjelder kols blir jeg også usikker, ettersom du ikke hadde noen symptomer før operasjonen. Imidlertid er det vanlig å fjerne en del av en lunge når man fjerner en svulst. Ikke sjelden fjerner man en hel lungelapp for å sikre at alt sykt vev blir fjernet. Da vil pusten også bli dårligere, men dette vil merkes spesielt i forbindelse med fysiske anstrengelser. Særlig i form av kort pust. I tillegg vil lungefunksjonen normalt også reduseres gradvis litt etterhvert som man blir eldre. Dette fallet blir tydeligere når man dessuten fjerner en del av lungen.

På denne bakgrunnen er det nok en viss begrensning på hvor sprek du kan bli, men det er grunn til å tro at det vil gå langsomt fremover etterhvert som muskulaturen blir sterkere og bedre trent, slik at de benytter seg mest mulig effektivt av surstoffet som kommer inn gjennom lungene.

Håper dette svaret var til litt nytte!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer/ indremedisin