Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Kaffekapsler og kolesterol

Min kjære er en mann i 40-årene som tidligere har hatt et hjerteinfarkt og har blitt bypassoperert. Han går nå på blodtynnende medisiner, kolesterolsenkende medisiner og beta-blockere. Saken er at han har nylig fått en Nescafé Dolce Gusto kaffemaskin i gave av familien, før dette drakk han som oftest filterkaffe. Han drikker gjerne 3-6 kopper kaffe daglig.

Jeg har nå lest at dolce gusto kapslene inneholder 1-2% fettstoffer, mens vanlig filterkaffe kun inneholder ca. 0,2% fettstoffer, fordi de fleste fettstoffene da blir fjernet av filteret. Disse fettstoffene har jeg lest at ikke er bra for hjertet. Dette bekymrer meg. Hva mener dere eksperter? Er det greit for han å fortsette å drikke Nescafé Dolce Gusto kaffe, eller burde han gå tilbake til filterkaffe?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 01. september 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Kaffe inneholder fettstoffer som har en kolesteroløkende effekt. De påvirker først og fremst nivåene av LDL-kolesterol (det "dårlige" kolesterolet). 

Innholdet i kaffekapsler o.l. har ikke vært godt undersøkt. Ifølge Nestlé inneholder Dolce Gusto som du sier 1-2 % fettstoffer. Dette er mer enn vanlig filterkaffe. Undersøkelser av kaffeputer (som har et papirfilter) har funnet nivåer på lik linje med filterkaffe og pulverkaffe.

Selv om kapsler kan inneholde mer fettstoffer enn filterkaffe, inneholder kokekaffe mer enn 10 ganger mer. Fem kopper kokekaffe eller presskannekaffe per dag kan øke kolesterolnivåene med 0,2 mmol/l, men om kapselkaffe påvirker kolesterolverdiene har aldri vært undersøkt vitenskapelig.

Mitt råd er derfor å eksperimentere litt selv ved å måle kolesterolverdiene etter noen uken med Dolce Gusto-kaffe og deretter etter noen uker med vanlig filterkaffe, for å se om det er noen forskjell. 

Les mer om kaffe på våre nettsider: http://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/2014/kaffe--godt-for-hjertehelsen/ 

Kosthold

Kosttilskudd sammen med Albyl E og Simvastatin

Kan jeg ta kosttilskuddet Avant Garden og Møllers omega-3 hjerte sammen med Albyl E og Simvastatin

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. august 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg kjenner ikke til at kombinasjonen av Avant Garden og Albyl E eller Simvastatin har vært undersøkt. Ut ifra ingredienslisten kan man anta at det er trygt, men store doser omega-3 og noen urtetilskudd kan teoretisk sett påvirke blødningsrisikoen i kombinasjon med Albyl E. På generelt grunnlag er dosen i Omega-3 Hjerte sannsyligvis ikke så stor at det utgjør noen fare. 

Det beste for deg er at du uansett informerer legen din om alle kosttilskudd du ta eller planlegger å ta, ettersom medisindosen muligens må justeres dersom det er nødvendig. 

Les gjerne mer om mat, kosttilskudd og medisiner her: http://www.lhl.no/kosthold/ernaring-og-helse/medisiner-mat-og-kosttilskudd/. 

Lunge

Kols og behandling hos fysioterapeut

Har mennesker med kols fri fysioterapi? Hvis "ja/nei", vet dere om noen dyktige fysioterapeuter på dette i Stavanger?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 25. august 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Det stemmer at personer som har diagnosen kols kan få såkalt "fri" behandling hos fysioterapeut. I lovteksten står det som følger " det ytes stønad etter honorartakst dersom det er en klar sammenheng mellom sykdommen og den behandling det søkes refusjon for". En av de lidelsene som det ytes stønad til er "kroniske lidelser med nedsatt respirasjonskapasitet", herunder kols.   

For å få fri behandling hos fysioterapeut må du få henvisning til fysioterapi fra lege, og gå til behandling hos en fysioterapeut med driftsavtale eller som er ansatt i kommunen. Jeg har dessverre ingen oversikt over hvilke fysioterapeuter i Stavanger som har en slik avtale, men hvis du kontakter LHL lokalt, i dette tilfellet LHL Stavanger, kan de sikkert gi deg anbefalinger. 

 

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar

Henvisning til koronar angiografi

Hei. Jeg lurer på om fastlegen min kan henvise meg til koronar angiografi. Har hatt hjerteinfarkt med 2 påfølgende hjertestans. Ble stentet og restentet etter to måneder . Har nylig tatt sykkeltest der jeg besto kravet i forhold etter alder, høyde og vekt. Har tatt alle forholdsregler vedrørende røyking, mosjon, kosthold, er også avholdsmann . Gått ned 26 kg, men blir i stadig dårligere form. Legen min lurer på hvorfor sykehuset ikke sender meg til koronar angiografi. Har han mulighet tid det på for eksempel Feiringklinikken? Har ufattelig god erfaring med det stedet. Hvert der til opptrening for 3 måneder siden. Får ikke fullrost det stedet, og all den påfølgende opplæring man får.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 14. august 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Hyggelig å høre at du har god erfaring med Feiringklinikken! Ut fra de opplysningene du har gitt om din helsetilstand kan jeg ikke sikkert si om det bør gjøres koronar angiografi. Men dersom legen din mener at en slik undersøkelse bør gjøres, anbefaler jeg at han sender en henvisning til slik undersøkelse. Fastlegen må gjerne henvise deg til Feiringklinikken, sykehuset er en del av Fritt sykehusvalg. Du kan lese mer om utredningsavdelingen på internettsidene til LHL-klinikkene Feiring. Lykke til!

Hjerte/kar, Rettigheter

Utredning av hjerteflimmer

Ubehagelig hjerteflimmer som helst kommer når jeg skal legge meg. Hvor lenge er det vanlig at en må vente for å få time på sykehus for videre utredning? Mest redd er jeg for hjerneblødning. Har ikke fått time, men i løpet av juli mnd får jeg beskjed om time ved NSS Bodø.

Har ei søster som har hatt to hjerteinfarkt, sitt første hjerteinfarkt 38 år gammel. Far døde 57 gammel av hjerteinfarkt. Bror som døde 25 år gammel av hjerneblødning. Mor hadde hjerneslag 38 år gammel. Dette gikk ut over hørsel og nærhusken de første åra. Hun klarte seg fint, og levde til hun var 85 år gammel. Selvfølgelig kommer disse hendingene for meg, særlig ved sengetid, og gjør meg urolig. Kanskje sitter det mest i hodet, men det familiære tilsier at jeg gjerne vil bli raskt undersøkt for å få ro i sjela. Vanskelig er det.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 14. august 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen.

Det er vanskelig å svare på hva vanlig ventetid er. Henvisningen vurderes først og fremst utfra tilstandens alvorlighetsgrad. De som har rett til å bli prioritert skal få nødvendig helsehjelp innen 3 mnd.. Vurderes det slik at man ikke har behov for helsehjelp innen 3 mnd, havner man på vanlig venteliste, og hvor raskt man får time vil avhenge av sykehusets kapasitet. Alle skal få et svar fra sykehuset man er henvist til om man er prioritert eller ikke. Det kan være kortere ventetid hos privatpraktiserende spesialister, men man må påregne å betale noe ekstra. Jeg håper du allerede har fått svar på når du har time, da jeg ser du skulle få det i løpet av juli måned. Hvis ikke vil jeg anbefale deg å kontakte sykehuset direkte, evt ta kontakt med fastlege. Dersom helsetilstanden din forverrer seg i ventetiden på konsultasjon ved sykehuset skal du ta kontakt med fastlege eller sykehuset.

Lykke til!

Noe nytt i behandling av bronkiektasier?

Er det noe nytt i behandling av bronkiektasier?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. august 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Bronkiektasier er lokaliserte utvidelser i bronkiegrener, vanligvis flere steder i nedre deler av lungene. Det samler seg gjerne slim her fordi det ikke transporteres bort av flimmerhårene i slimhinnen. Da oppstår fare for vekst av bakterier som gir bronkitt og farge på det slimet man hoster opp. Dette kan også gi lungebetennelse hvis det utvikler seg for langt.

Behandlingsopplegget vil i praksis innebære tiltak for å hindre at slimet blir liggende. Dette skjer delvis ved hoste, og enda bedre ved fysisk aktivitet og egnede stillingsendringer. Dette kan fysioterapeuten gi opplæring i, slik at man kan gjøre dette hjemme på egen hånd. Noen får i tillegg regelmessig hjelp til lungedrenasje hos fysioterapeut. Slimløsende medisin og inhalasjon av medisin som brukes ved astma og kols vil ofte være indisert. Tidlig bruk av antibiotika ved økende farge på slimet vil være gunstig for å unngå mer alvorlig infeksjon i luftveiene.

Noen bruker daglig inhalasjon med saltvann, gjerne i kombinasjon med astmamedisin, fra forstøverapparat. I noen tilfeller startes også opp med inhalasjon av egnet antibiotikum for å påvirke infeksjonen direkte. Dette kan hos utvalgte pasienter redusere behovet for antibiotikakurer i form av tabletter.

Det viktigste forebyggende tiltaket er imidlertid daglig fysisk aktivitet som gjør deg andpusten. Det løsner slimet godt i de fleste tilfellene.

Dette er de viktigste prinsippene som brukes ifm behandling av bronkiektasier i dag.

Hjerte/kar, Rettigheter

Pacemaker og førerkort for lastebil med henger

Hei du, kan man fortsette å kjøre langtransport CE etter at man har operert inn pacemaker? Hilsen ei bekymret dame, :)

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 14. august 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Ja, det kan man. Men først når man har fått sjekket at alt er ok etter implantasjonen av pacemakeren.

I forhold til om helsekravene for førerkort i klasse 2 og 3, dvs C, C1, D og D1 (med el uten henger, E), henviser jeg til Helsedirektoratets Retningslinjer for Fylkesmennene ved behandling av førerkortsaker (IS-2070). Der står det at pasienter med pacemaker ansees å ha symptomgivende hjertesykdom og dermed ikke lenger oppfyller helsekravene for å inneha førerkort i klasse 2 og 3. Men det kan gis dispensasjon fra helsekravene fra Fylkesmannen. Det avhenger av risikoen for framtidig bevissthetstap, grunnsykdommen og pacemakerens funksjon. Dispensasjon kan først gis når pacemaker er kontrollert, funnet velfungerende etter implantasjon, og at behandlende spesialist mener pacemakeren har eliminert risikoen for bevissthetstap.

For å kunne fortsette å kjøre langtransport etter implantasjon av pacemaker er det viktig at man får en vurdering hos hjertespesialist som skriver en anbefaling om dispensasjon. Dispensasjonssøknad sendes Fylkesmannens kontor i hjemfylket, hvor det vil avgjøres om dispensasjon innvilges. Inntil det er gjort skal man ikke kjøre kjøretøy i klasse 2 og 3. Lykke til!

 

Rettigheter

Medisinsk invaliditet etter hjertetransplantasjon

Hei. Finnes det noen historikk på hva medisinsk invaliditetsgrad vil bli ( i prosent) etter en hjertetransplantasjon ? I forskrift om menerstatning ved yrkesskade av 21.04.1997 er det bare nyre transplantasjon som er nevnt, med en medisinsk invaliditretsgrad 30% til 40%.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. august 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Står ikke den aktuelle tilstanden i invaliditetstabellen er praksis slik at man først ser om et av punktene i tabellen kan anvendes analogisk. Går ikke det ser man på den tabellen de bruker i Sverige eller USA. Den medisinske invaliditeten fastsettes av lege.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Rett til sykepenger?

Går nå over på arbeidsavklaringspenger etter 50 % sykmelding et år. Søker om uførepensjon. Hva om jeg skulle bli syk? Vil jeg da bli trukket i lønn? Har vel ikke rett til sykmelding før det har gått et halvt år.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. august 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Så lenge du mottar AAP har du ikke rett til sykepenger. Men du vil få økt AAP isteden. Her er et eksempel: Du har 50 % AAP og jobber 50 %. Så blir du en periode sykemeldt 100 %. Du får da 100 % AAP.

Får du innvilget gradert uførepensjon vil du ha rett til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden. Dvs. i inntil 16 kalenderdager av gangen. For å få rett til sykepenger et helt år, må du være helt arbeidsfør i 26 uker. Er du innvilget gradert uførepensjon er det nok at du er arbeidsfør i den reduserte stillingen. Blir du sammenhengende sykemeldt mer enn 16 kalenderdager og det er mer enn 16 dager igjen til du oppfyller 26 ukers kravet, mister du de ukene som er opptjent og må starte opptjeningen på nytt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Tilfredsstillende blodtrykk?

Jeg er 70 år og har blodtrykk på 132/66, er det tilfredsstillende? På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. august 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å vurdere blodtrykket til en pasient kun basert på en enkeltmåling. Blodtrykksbehandling og vurdering krever flere målinger over tid. Dessuten med blodtrykket alltid sees i sammenheng med resten av helsetilstanden til pasienten. 

For å svare på spørsmålet ditt: Hvis verdien du oppgir er representativ for trykket ditt, vil jeg si at det generelt sett er et veldig tilfredsstillende nivå. 

Mvh

Wasim