Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Angina etter infarkt

Jeg er 60år og har tidligere hadd hjeretinnfarkt (5mnd siden). Jeg trener meg gradvis oppover (ligger nå på to styrkeøkter og 2 kondisjonsøkter på sykkel med lett/moderat internsitet), og skal nå starte med intervalltrening på sykkel. Hvis jeg får anginasmerter under trening rundt 75% av Vo2-maks, kan jeg da trene videre hvis smertene avtar etter noen minutter (med/uten nitroglycerin)? Eller må jeg avslutte økten/evt. gjøre? Er det noe annet jeg bør spesielt ta hensyn til under/ved treningen? Mvh gamling som skal snu om på livet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er så aktiv!

Du stiller et svært spesifikt spørsmål som jeg må svare litt generelt på. Som hovedregel mener jeg at dersom plager (her angina) forhindrer deg i å gjøre det du har glede av (høyintensitetstrening), bør du snakke med legen din for å høre om det er noe mer som kan gjøres av behandling. Hvis man har hatt et infarkt og fikk behandling på en åre, kan det hende at det også var andre årer som var "litt syke". Disse kan være årsaken til smertene nå. I så fall er det tenkelig at det skal gjøres behandling på disse også. Jeg synes du skal snakke med legen/kardiologen din for å høre om dette er tilfellet for deg. 

Jeg vil igjen rose deg for at du har endret såpass mye på livsstilen din. Dette vil du få glede av i lang tid fremover. 

Lykke til!

Hjerte/kar

Plagsom hjerteflimmer

Hei! Jeg fikk pacemaker for snart 3 år siden og har nå fått konstatert hjerteflimmer. Har vært flere ganger inn og justert på pacemakeren men føler meg ikke noe bedre. Problemet nå er at jeg har ofte og kraftig hjerteflimmer som kan vare opptil mange timer. Når flimmeret pågår er jeg svimmel, tungpustet, sliten, vondt i hodet. Det prikker i venstre erm og fot konstant. Det hele oppleves ubehagelig og skremmende. Jeg er en kvinne på 52 år, slank, aktiv og lever sundt. Slik situasjonen er nå klarer jeg knapt å jobbe 50%. Jeg mottar ingen behandling for hjerteflimmer, og lurer på hvilken konsekvens dette vil ha på hjertet og kroppen på lengre sikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det høres ut som om du er betydelig plaget av flimmeren din. Jeg vet ikke om du har anfallsvis flimmer eller permanent flimmer (behandlingen er litt ulik for de to), men ut i fra beskrivelsen virker det som om du har den anfallsvise varianten (flimmer innimellom, men som regel sinusrytme). I så fall vil behandlingen bestå av å holde deg mest mulig fri for flimmer (sjeldnere anfall) og sørge for at hjertet ikke går for fort om du først skulle få anfall (frekvenskontroll). Dette kan gjøres med medikamenter, men noen pasienter opplever at resultatet ikke er tilfredsstillende. Da kan såkalt ablasjon være et godt alternativ. Dette er en behandling hvor spesialistene går inn i hjertet og "svir av" områder som gir flimmer. I beste fall kan dette gi en permanent løsning på plagene. Jeg synes du skal snakke med kardiologen din for mulighetene av en slik behandling. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Iskemi, infarkt og angina

Hei. Jeg skal ha eksamen i sykdomslære den 18. juni og jeg sliter litt med å forstå forskjellene på endel ting, og håper at du kan forklare meg dette på en enkel og forståelig måte. Jeg forstår ikke hel forskjellen på iskemi, hjerteinfarkt og angina pectoris. Er iskemi og hjerteinfarkt det samme? Eller er iskemi en fellesbetegnelse på all sykdom i hjertet, også er hjerteinfarkt en av disse sykdommene? Vennlig hilsen, Marlene Hiis - Sykepleistudent

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for dette spørsmålet!

Iskemi, angina og infarkt er litt forskjellige ting og jeg skal prøve å forklare det på en enkel måte. 

Iskemi betyr at blodtilførselen til et organ eller vev (feks hjertemuskel) hindres. Dette medfører at vevet ikke får tilgang til oksygen og andre næringsstoffer som blodet skulle hatt med seg. Iskemi er altså en tilstand. 

Infarkt betyr at organet/vevet som ble utsatt for iskemi (dvs fikk sin blodtilførsel blokkert) tar skade. Cellene blir ødelagt og dør. Infarkt er altså et resultat av iskemi. Skal man minke skadene av et infarkt må man åpne opp for blodtilførselen igjen. Det er det man gjør når man "stenter en blodåre". 

Angina er et symptom. Angina betyr "smerte", og angina pectoris betyr "brystsmerte". Angina er altså det symptomet pasienten kjenner når hun eller han har iskemi. 

Håper dette var oppklarende. Lykke til på eksamen!

Hjerte/kar

Vondt i brystet - utredning

Hei, jeg har ofte vondt i venstre side av brystet. Har tatt sykkel ekg, Ekg over lengre tid, ultralyd av hjerte. Men ikke funnet noe feil.. Er redd at de har oversett noe, da jeg fort får hjertebank når jeg løper

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Årsakene til brystsmerter kan være mange, både alvorlige og mer banale. Derfor er det viktig å utrede symptomene. Hvor langt man skal gå i utredningen vil avhenge av hvor sterk mistanke man har om at det ligger en alvorlig årsak bak. Hvis mistanken er svært lav, kan det være nok med bare samtale, EKG og blodprøver. Vil man gå lenger kan man legge til arbeids-EKG, og eventuelt også ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). For de aller fleste pasientene vil disse undersøkelsene være nok for å avklare årsaken. 

Er man ikke sikker etter disse undersøkelsene, og mistanken om underliggende sykdom fortsatt er sterk, kan man gå videre med nye tester. Hvilke tester man velger avhenger av hvilken årsak man vil undersøke. Kransåresykdom er en vanlig årsak til brystsmerter. For å utrede dette videre kan man få utført en myocardscintigrafi. Neste trinn kan være en CT angiografi av kransårene. Gullstandarden (det som er nærmest fasit) er "koronarangiografi med kontrast". Dette er en undersøkelse med en viss risiko og skal kun utføres på sterk indikasjon. Dvs, at mistanken må våre betydelig. 

Andre årsaker til brystsmerter krever andre spesialundersøkelser. Dette bør du diskutere i detalj med legen din. 

Lykke til.

Hjerte/kar

Trening ved ARVC

Hei, jeg trenger råd om kondisjonstrening og Arvd. Jeg får beskjed fra legen om maks 150 i puls, men jeg føler ikke det er veldig gjennomtenkt. Jeg savner en tettere oppfølging i forhold til sjukdommen og trening. Finnes det noen spesialist i Arvd som kan følge meg opp ? Når det gjeld Ablasjon leser jeg at det bør foregå på High volum senter med utvendig Ablasjon. Også når det gjeld doseringer av Sotalol føler jeg at jeg selv styrer dette mer enn kardiologen. Skal jeg ha annsvaret bør jeg og få tilgang til icd loggen gjennom helsenorge.no

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arhythmogenic right ventricular cardiomyopathy (ARVC) ) er en sjelden sykdom, og kompetansen er derfor samlet på "få hender". Tilstanden varierer betydelig fra pasient til pasient, og også hos samme pasient. Behandlingen må derfor individualiseres og pasienten må følges opp tett. 

Jeg vet ikke hvor i landet du befinner deg, men på Rikshospitalet har flere av kardiologene spesiell kompetanse i ARVC. Hvis du allerede ikke har vært der, kan du be legen din henvise deg dit for en second opinion. 

Det er positivt at du ønsker å ta mer ansvar for sykdommen, men jeg vil nok ikke anbefale at ansvaret legges såpass mye over på pasienten at han selv må lese og tolke ICD-loggen også. Da er det bedre at du diskuterer loggen med kardiologen din og at dere i fellesskap styrer behandlingen.

Lykke til!

Hjerte/kar

Trening med anginasmerter

Jeg er 60 år og har tidligere hatt hjerteinfarkt (5 mnd siden). Jeg trener meg gradvis oppover (ligger nå på 2 styrkeøkter og 2 kondisjonsøkter på sykkel med lett/moderat internsitet), og skal nå starte med intervalltrening på sykkel. Hvis jeg får anginasmerter under trening rundt 75% av Vo2-maks, kan jeg da trene videre hvis smertene avtar etter noen minutter (med/uten nitroglycerin)? Eller må jeg avslutte økten? Er det noe annet jeg bør spesielt ta hensyn til under/ved treningen? Mvh gamling som skal snu om på livet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 10. juni 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Kjempeflott at du er i gang med trening etter hjerteinfarktet! Alder er ingen hindring for trening eller en snuoperasjon i livet.

Når det gjelder trening med anginasmerter så kommer det an på om du har en avklart hjertesituasjon med kjent årsak til anginasmertene eller om du har nyoppståtte smerter. Ved for eksempel stabil angina pectoris der videre behandling er medikamenter og livsstilstiltak, kan man trene til anginaterskel. Det vil si trene til man får angina-ubehag, så roe ned/stoppe opp til ubehaget går over, og så fortsette til nytt ubehag oppstår, roe ned igjen osv. gjennom treningsøkten. Det er veldig viktig med lang og rolig oppvarming for å forberede hjertet på høyere intensitet. Dersom ubehaget ikke går raskt over eller man føler seg spesielt sliten bør man avslutte økten. Man kan også da ta nitroglyserin. Jeg vil anbefale å avvente å ta nitroglyserin under trening dersom anginasmertene går over etter få minutter i hvile eller ved å roe ned intensiteten. Dette er en generell treningsanbefaling ved stabil angina pectoris og avklart hjertesituasjon, og behøver ikke gjelde for deg. Jeg kjenner ikke din hjertetilstand tilstrekkelig til å kunne si at du bør trene slik, men spesialisten/legen som har behandlet deg på sykehuset kan gi deg svaret på det.

Og dersom du har nyoppståtte anginasmerter som ikke er utredet vil jeg anbefale å ta det opp med fastlegen din som kan henvise deg videre til vurdering hos spesialist om nødvendig. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Lunge

Ustabil astma.

Hei. Jeg har fått diagnosen Brittle astma type 2. Før ble betegnelsen vanskelig, alvorlig, ustabil astma brukt. Er det samme diagnose?
Opplever svingning i oksygenmetning, skyldes det astma eller søvnapne? Jeg bruker BiPap for søvnapne.
Hva er lav metning, har vanligvis 96-97, når bør jeg søke hjelp ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Brittle asthma type 2 er en astmatype som kjennetegnes av akutte kraftige astmaanfall. Det er nok det samme som "vanskelig, alvorlig og ustabil astma". Men man skiller mellom to typer, hvorav type 1 er en mer vedvarende form med store svingninger i sykdomsaktivteten over lengre tid.

Lav metning av surstoff i blodet kan forekomme ved alvorlig astma, men er knyttet til de dårlige periodene. Ved lettere anfall og i rolige faser er denne sjelden påvirket, og vil da normalt ligge på 96-98%. Ved søvnapne kan metningen ofte gå ganske lavt i perioder man holder pusten lenge.

Det er vanskelig å gi noe eksakt råd om når du bør søke hjelp av lege. En astmakyndig lege som kjenner deg godt vil være den beste rådgiver her. Det er imidlertid ikke uvanlig at astmatikere som er vant til å ha dårlig pust, venter for lenge. En lav oksygenmetning er et alvorlig tegn ved astmaanfall og er ihvertfall en indikasjon for å ta kontakt med lege. I noen tilfeller vil personer med alvorlige astmaanfall være godt kjent med sykehuset, og har eventuelt avtale om å komme direkte til akuttmottaket ved anfall.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og astma

Hei er en kvinne snart 46 ,er det normalt med forverring av kols ved varme? Tenker på våren nå som hos meg er ille.Har ikke påvist allergi. Fått diagnose kols av fastlege.Er medisinert mot det. Ved større aktivitet på jeg tung/treg i kroppen. Det snører seg sammen i brystet, det surkler, og jeg hoster opp klart og skum aktig slim.
Har Spiriva, Onbrez og Ventoline fast. Blir også verre i liggende stilling, særlig om natten. Har astma og kols samme behandling? Jeg går turer 2-3 ganger pr uke, ca 20-30 min , samt sykler på trimsykkel min 5 min pr dag. Jobber 100 % stilling som renholder og er mye sykemeldt. Hilsen Urolig .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. juni 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols og astma likner på hverandre, men til forskjell fra astma blir pusten aldri helt bra ved kols. Noen har nok en kombinasjon av begge deler. Kols kjennetegnes ved tung pust ved anstrengelser, ofte hoste, og mest problemer om morgenen og første del av dagen. Da kan man nok føle seg generelt ute av form, og det er vanskelig å komme i gang. Tilstanden kan svinge, ofte avhengig av temperatur og fuktighetsgrad i luften. Som ved astma kan man få tetthet i brystet med mer piping og hoste ved anstrengelse, forkjølelse og eksponering for luftforurensing og sterke lukter. Når man ligger ned vil magen trykke opp mot lungene. Hos noen personer kan det føles ubehagelig fordi lungene da må puste med mindre luft. Samtidig kan luftveiene ved kols bli noe trangere i deler av lungen.

Behandlingen du bruker høres fornuftig ut, men må oftest tilpasses den enkelte over tid for å sikre best mulig effekt. Den kan likne på astmabehandling, men i de senere år er det kommet mer kols-spesifikke medisiner, slik at behandlingsoppleggene blir mer forskjellige.

Fysisk aktivitet er alltid viktig for å sikre at kroppen fungerer best mulig og nyttiggjør seg surstoffet fra lungene mest mulig effektivt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Hjerte/kar

Vann i kroppen etter klaffeoperasjon

Jeg fikk operert inn ny hjerteklaff (kalv) i høst. Operasjonen var vellykket, men sliter med mye vannproduksjon. Vekta kan variere mange kilo på kort tid. Jeg tar vanndrivende medisin - Ibumetrin - men synes ikke det hjelper og jeg blir veldig stengt. Er dette noe som ev. vil bedre seg etter hvert? Har også hatt diabetes type 1 i mange år.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 04. juni 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Jeg kjenner ikke til noe vanndrivende medikament som heter Ibumetrin- lurer på om du kan ha skrevet feil? Navnet er imidlertid veldig likt medikamentet som heter Ibumetin, som er et betennelsesdempende medikament. Det kan ha som bivirkning at man hoper opp vann i kroppen, men er altså ikke et vanndrivende medikament. Jeg anbefaler deg å ta opp problemstillingen din med fastlegen. Lykke til!

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av hormonbehandling ved kreftsykdom?

Har hatt protstatakreft og er frisk,men får homonbehandling.
Kan det være en årsak til høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 28. mai 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmål!

Det finnes flere typer medikamenter som brukes til hormonbehandling ved prostatakreft. Jeg har liten erfaring med disse medikamentenes påvirkning på blodtrykket, men det kan ikke utelukkes at de kan ha en viss virkning. Jeg vil anbefale deg å ta dette opp med legen som har startet denne behandlingen hos deg. Flott å høre at du har blitt frisk!