Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungefibrose og rehabilitering

Jeg har lungefibrose og trenger oksygen på turer og trimaktiviteter. Har jeg noe hensikt for meg å prøve å komme til på Glittreklinikken? Hvordan går jeg frem i så tilfelle?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det virker som du er under kyndig oppfølging og har fått tildelt oksygen fordi lungene ikke tar opp nok fra luften, ikke minst når du anstrenger deg. På Glittreklinikken drives spesialisert lungerehabilitering. Dette er også tilpasset mennesker med lungefibrose. Rehabilitering kan være nyttig ved de fleste kroniske lungesykdommer. Lungefunksjonen blir nok ikke bedre, men tilpasset trening kan øke kapasiteten hos mange. Det er også en mulighet å lære bruk av oksygen enda bedre, fordi klinikken har spesiell kompetanse nettopp på oksygenbehandling ved nedsatt lungefunksjon. For å få plass må din fastlege søke direkte til Glittreklinikken og forklare hva som er problemet. Så får du tilbakemelding på hvor snart du kan få plass.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Høye trombocytter (blodplater)

Jeg har vært slapp og sliten i vinter. Fikk tatt blodprøver, det meste er innenfor normene, men har forholdsvis høyt antall trombocytter (over 400'). Ifølge fastlegen er ikke dette noe å bry seg om, er dette riktig, eller er det tegn på at noe ikke er som det skal?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodprøvesvar skal alltid sees i sammenheng med pasientens kliniske tilstand. Legen vurderer om det er symptomer og tegn til sykdom, og blodprøver er egentlig kun et hjelpemiddel, ikke en fasit. Det er også viktig å huske at normalområder for de ulike prøvene ikke er absolutte, og kan variere noe fra land til land, og også fra laboratorium til laboratorium. Flere lab'er opererer feks med 150-400 som normalområde for trombocytter. Hva betyr dette egentlig? Dette normalområdet er basert på verdiene i en normalbefolkning. Grovt sagt kan man si at dersom man i en befolkning tar for seg 1000 helt frisk individer, så vil 95% av dem ha verdier som ligger innenfor 150-400. Men det betyr også at rundt 5% av befolkningen vil ha verdier utenfor dette området, men likevel være friske. Altså vil en verdi under 150 eller over 400 i seg selv ikke være tegn på at noe er galt, men må vurderes sammen med det kliniske bildet. 

Når det er sagt, er høye trombocytter et nokså uspesifikt tegn. Det betyr at mange ulike årsaker kan få benmargen til å produsere ekstra trombocytter, og funnet tyder ikke på en spesiell tilstand. Listen over hvilke tilstander som kan gi høye trombocytter er lang, og igjen må legen vurdere hva årsaken kan være. Hvis det i det hele tatt er en spesiell årsak. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Rettigheter

Kan hjertesyke få stønad til sykkel/el-sykkel?

Kan hjerte- og lungesyke få dekket kostnaden på vanlig sykkel/el-sykkel?
Påstand: Hadde el-sykkel vært mer rimlig, hadde kansje flere oppdaget økt livskvalitet uten å anstrenge seg. Gevinsten måtte vel blitt bedre helse og færre innleggelser.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. mars 2014
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er dessverre ingen ordninger som gir stønad til vanlig sykkel eller el-sykkel for hjertesyke.

Hjerte/kar

Behandling av høyt kolesterol

Hei. Lang historie m dårlig rygg, operert (akutt) i -95, ny op aug. 2013. Osteoporose påvist allerede ved 40 års alder,nå nesten normale verdier. Mye artrose i ledd, også rygg, skal vurderes for ny op m avstivning i mai. Har de senere år hatt tendens til litt høyt kolesterol, men ikke medisinert før des 2013, måling viste da totalkolesterol på 7,3 og høyt LDL. Opptatt av sunt kosthold, spiser nesten ikke melkeprodukter, lite fett, nesten ikke rødt kjøtt, spiser mye fisk, røyker ikke. Har ikke noe å gå på ang kosthold, syns jeg. Ikke kjent fam.historie m høyt kolestrol eller hjerte/kar sykdommer.
Spiste 10-20 mg Simvastatin i 1 mnd og ny måling viste da totalkolesterol 5,2 og fint HDL. Spiste videre ca 10-15 tabl Simvastatin 10 mg og kuttet så ut. Fikk mer smerter i muskler og ledd. Drikker tran og tar ekstra Omega 3. Har nå gått ned 6 kg siden januar (= veier 60 kg og 168 høy)trener mye, har nettopp vært 4 uker på Hokksund rehab med mye trening, spiser sunt, store mengder salat, frukt, mye fisk og lite brød og usunt fett. Røyker ikke, drikker ikke øl eller brennevin, men kanskje 3-5 glass vin i uka.
Kolesterol dannes hovedsaklig i leveren, leser jeg. Jeg spiser en del Paracet pga ryggsmerter og sover ofte på 1000-1500mg. Tåler ikke Ibux/Ibuprofen etc pga betennelse i magesekk i flere år. Siden jeg får i meg svært lite kalsium i kostholdet, spiser jeg Calcigran Forte 500 mg + 400 mg Magnesium (mye plaget m kramber i bein og føtter), K2 vitamin, multivitamintablett. Ellers å anmerke er stress, noe depresjon, dårlig søvnkvalitet både pga smerter og psykiske vansker, er i en vanskelig livssituasjon m samlivsbrudd, men jeg har vansker med å godta det som forklaring selv om jeg forstår at det kan påvirke. Ny blodprøve 24. mars viste igjen høyt kolestrol =6,8 og LDL var høyt. Så da hjelper det ikke verken m sunt kosthold, mye trening og ned i vekt. Og jeg spiser igjen Simvastatin 10 mg selv om jeg syns det forverrer muskel og leddsmertene.
Er det noe annet jeg kan gjøre, har dere noen forklaring? Er det leveren min som fusker pga mange år m smertestillende med? Er Cacigran Forte uheldig?
Håper på svar. Anne

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kolesterolnivået kan påvirkes av livsstil, men er langt på vei påvirket av arv også. Høyt kolesterol er forbundet med økt risiko for hjertesykdom, men er kun en av flere risikofaktorer. Dessuten er det også individuelt hvor godt man "tolererer kolesterolet". Det betyr at noen pasienter kan ha høye verdier uten å få sykdom, mens andre får sykdsom selv ved moderate verdier. Hvordan det går med den enkelte er selvsagt umulig å si på forhånd. Om man skal behandle pasienten med kolesterolmedisiner for å forebygge hjertesykdom, avhenger av pasientens totale helsesituasjon. Alle de andre risikofaktorene må også vurderes. Hvis legen kommer til at pasientens totale helsesituasjon tilsier en forhøyet risiko for hjertesykdom kan behandling være aktuelt. I denne sammenhengen er det viktig å legge til at medisinsk behandling av høyt kolesterol ikke er noen kur, men i mange tilfeller en livslang vedlikeholdsbehandling. Stopper man behandlingen, går kolesterolet opp igjen. 

Spørsmålet er om du trenger medisinsk behandling av kolesterolet ditt eller ikke. For å vurdere dette, finnes det flere kalkulatorer på nettet som beregner din totale risiko og sier noe om du bør behandles eller ikke. Jeg mangler opplysninger om HDL-nivå, blodtrykk, diabetes for å si noe nærmere om dette. Jeg synes derfor du skal ta opp med legen din igjen om du trenger slik behandling eller ikke. Jeg mener at paracetbruken og caligran forte ikke har noe med kolesterolnivået ditt å gjøre i denne sammenhengen. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

Hei!
Jeg har målt blodtrykket mitt hjemme en håndfull ganger nå (med mansjett). Det virker som om overtrykket mitt er for høyt (155-165), men undertrykket mitt er veldig lavt (rundt 75).

Kombinasjonen av såpass høyt overtrykk og såpass lavt undertrykk fremstår som påfallende. Kan det stemme?
Og er dette noe å bry seg om. Jeg har hørt at undertrykket er det viktigste.

Jeg er 32 år gammel, veier rundt 125kg (pga. styrkeidrett - lav fettprosent). Har generelt god allmentillstand.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 29. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål

Både overtrykk og undertrykk bør være velregulert. Man definerer høyt blodtrykk dersom blodtrykket er høyere enn 140/90 mmHg målt ved minst to ulike anledninger under standardiserte forhold. Hver gang man måler blodtrykk bør man har sittet i ro i minst 5 minutter først, ikke akkurat ha trent el stresset, unngå kaffe og tobakk på forhånd. Blodtrykket måles 3 ganger med ca 1 minutts mellomrom, og man bruker gjennomsnittet av de to siste målingene, dersom det skal gjøres helt korrekt. Blodtrykksapparatet skal stå i høyde med hjertet. Det er også viktig at mansjetten har riktig størrelse, for liten mansjett kan gi for høyt trykk. Hos unge personer ligger oftest blodtrykket under 140/90, man kaller 120/80 mmHg for optimalt blodtrykk, men det kan også være en del lavere uten at gjør noe.

I ditt tilfelle ligger undertrykket helt fint, men overtrykket er forhøyet. Om overtrykket ditt virkelig er forhøyet kan du sjekke ved å gjøre målinger som beskrevet over, dersom du ikke har gjort det allerede. Om det er brukt håndleddsmansjett i stedet for overarmsmansjett kan ha noe å si på resultatet, automatiske apparater kan være noe mer unøyaktige enn manuelle. Dersom du får gjentatte høye målinger synes jeg du bør sjekke det nærmere hos fastlegen din. Man kan hos personer som driver intensiv styrketrening med svært tunge vekter se forhøyelse av blodtrykket. Høyt blodtrykk over tid er en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom, men er ingen egen sykdom. Risikoen for å utvikle sykdom ved høyt blodtrykk må vurderes sammen med andre risikofaktorer.

Mvh Ellen H. Julsrud

Lunge

Kols og symptomer

Kan en person med Kols få "anfall" som ligner det å være full?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Kols kan i svært dårlige faser medføre såpass dårlig oksygentilførsel til hjernen at det kan medføre nedsatt bevissthetstilstand hos den syke. Dette kommer sjelden akutt, men vanligvis i utviklingen av en alvorlig forverrelse eller ved lungebetennelse. Anfall som når man er full vil kanskje måtte forklares på annen måte vanligvis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Kosthold

Hjerteinfarkt, medisiner og helsekost

Hei. Jeg hadde hjerteinfarkt for 1 1/2 år siden. Går på tablettene: Albyl E, Lipitor, Selo-Zok og Ramipril. Lurer på om jeg kan ta helsekosttablettene; K2 vitamin, og Curkumin, som det er i Gurkemeie?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 28. mars 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen

I forhold til videre forebygging av kransåresykdom/hjerteinfarkt så anbefaler man røykeslutt, regelmessig fysisk aktivitet/trening, et hjertevennlig kosthold ("Middelhavskost"), normal vekt og forebyggende medikamentell behandling, slik som du har. Det foreligger så langt ikke vitenskapelig dokumentasjon på at kosttilskudd forebygger kransåresykdom. Dersom man ellers er frisk og ikke har spesielle vitaminmangler eller andre mangler er det ikke nødvendig å tilføre dette ekstra til kroppen gjennom helsekostpreparater. Et variert kosthold med balansert inntak av fett (lite mettet fett), mye grønnsaker, frukt, bær og fiber og magre kjøttprodukter samt fet fisk vil gi kroppen de næringsstoffene den trenger (inkl. vitaminer og gunstige forbindelser som er bra for hjertet og blodårene) Og dersom man også trener stimuleres kroppen til selv å danne antioksidanter som mange helsekostpreparater inneholder. I noen tilfeller kan også helsekostpreparater interagere ugunstig med medisiner og i verste fall redusere deres effekt eller gi bivirkninger. Dette vet man ofte lite om før man har prøvd ut preparatene. Jeg vil anbefale  å ha sunn skepsis til helsekostpreparater, mange er også dyre i bruk. Klikk på lenken for tips om hjertevennlig kosthold.

Lunge

Kols og uklare symptomer

Hei! Jeg er en mann på 43 år som har fått diagnosen KOLS, og skal nå ta røntgen av lungene. Jeg begynte veldig tidlig å røyke, jeg begynte som 16-åring. Etter jeg ble 20 år, røkte jeg i gjennomsnitt 40-45 sigaretter pr. dag. På det meste har jeg røkt 60 sigaretter på en dag. Det er nå 17 uker siden jeg sluttet å røyke, og det er jeg stolt av å ha klart. Jeg har endel av symptomene på lungekreft som er listet opp her: pusteproblemer, brystsmerter, hoste og tretthet men jeg har ikke hatt lungebetennelse eller vekttap. Tvert i mot, jeg er veldig overvektig, er 183 cm høy og veier 145 kg. Mamma har operert bort et bryst etter brystkreft, er dette med på å øke risikoen for lungekreft? Hvis det er lungekreft jeg har, vil det øke sjansen min for å klare meg at jeg har sluttet å røyke? Kan også nevnes at jeg store deler av livet er blitt utsatt for passiv røyking, både som barn og voksen. Tror dere de plagene jeg har kan være lungekreft? Venter spent på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. mars 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Det er veldig bra at du har greid å slutte å røyke når du startet så tidlig! De symptomene som du beskriver er ganske uspesifikke og kan passe med flere forskjellige diagnoser. Det er godt mulig at din kols og overvekt kan forklare alle symptomene. Jeg vil anbefale deg at du tar opp dette spørsmålet med din egen lege, slik at du eventuelt kan henvises til andre tilleggsundersøkelser hvis man finner grunn til det. Brystkreft hos din mor øker ikke sjansen for lungekreft hos deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening etter klaffebytte

Hei

Jeg er en mann på 32år, som snart skal gjennomgå hjerteklaffoperasjon. Skal da skifte ut aortaklaffen med mekanisk klaff. Jeg er glad i å trene, gjerne høyintensitet intervalltrening hvor jeg ligger tett opp under makspuls i korte perioder. Vil jeg kunne gå tilbake til dette på sikt etter operasjonen, eller må jeg holde meg til trening med lavere intensitet resten av livet.

Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter en slik operasjon vil det naturligvis være en fase med rehabilitering og opptrening hvor du må ta det litt med ro. Men når du har kommet deg gjennom denne fasen kan du gradvis trene det oppover igjen. Hvis alt går greit etter operasjonen, er det ingen grunn til at du ikke skal kunne trene for fullt igjen med høy intensitet og makspuls. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Levealder på biologisk aortaklaff

Fikk operert inn organisk aortaklaff på Feiring for 10 år siden - forventet "levetid" på klaffen 10 år eller mer. Jeg har vært frisk siden. Hvorfor skjer nedbrytingen av klaffen, og hva kan eventuelt gjøres hvis den streiker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er riktig at biologiske aortaklaffer har begrenset levealder. Derfor blir pasienter med slik klaffer jevnlig kontrollert med ultralyd (ekkokardiografi). Når klaffen blir slitt vil den kunne bli både for trang og lekke. Hjertespesialisten din må da avgjøre om slitasjen har blitt såpass stor at du må opereres på nytt. Man kan altså opereres på nytt og få en ny klaff, noe som slettes ikke er uvanlig. 

Mvh 

Wasim Zahid