Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

hevelser i bena

Hei jeg er en jente på 22 år, og jeg har alltid hatt litt større ankler og legger, uten at det er synlige ødemer, går jeg med stramme sokker så får jeg merker, men ingen trykkødem. Så ble anbefalt å prøve kompresjonsstrømper eller strømpebukser for hverdagsbruk. Har alltid hatt litt høy puls, vanligvis rundt 95-110, men ellers alltid fint blodtrykk 134/82. Målte pulsen min før jeg tok på meg kompresjonsstrømpene, og gikk hele dagen da med maxpuls på 76. Dagen etter gjorde jeg akkurat de samme tingene, bare uten kompresjonsstrømpee men da hadde jeg ikke puls på lavere 95 og Max 105. Det samme skjedde når jeg prøvde kompresjonsstrømpene igjen et par dager senere, da hadde jeg Max 80 i puls. Kan kompresjonsstrømpene og pulsen henge sånn sammen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Du forteller om ganske store forskjeller i den pulsen du måler når du går med eller uten kompresjonsstrømper. Det er ikke lett å se noen medisinsk forklaring på at pulsen varierer så mye avhengig av om du bruker disse strømpene eller ikke. Siden du ser merker etter sokkene tyder dette på moderat grad av væskeansamling i leggene, særlig hvis det øker på utover dagen. Jeg tror ikke dette er uttrykk for sykdom, men jeg synes allikevel at det er naturlig at det blir tatt et EKG av deg og lyttet på hjertet ,for å utelukke noen form for medfødt eller arvelig hjertesykdom.

Hjerte/kar

uregelmessig puls og høyt blodtrykk

Hei. Jeg er 43 år gammel sykepleier som jobber med kompetanseløft i kommunehelsetjenester. Jeg er gift, har tre barn. Jeg reiser mye i jobben og har flere styreverv på fritiden. I de siste mnd har jeg hatt et bl.t. På ca 160/110. Uregelmessig puls mellom 84-120. Rytmen slår ikke over til regelmessig sr, så uregelmessighetene er stabil. Da jeg oppsøkte lege ble det ikke tatt B.t. Eller EKG. Bare en elektronisk pulsmåling som viste høy puls. Jeg har vært mye sliten (utmattet) over lang tid, og våkner ofte med hodepine. Hva bør jeg gjøre? Mvh May Brith

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Du har både for høyt blodtrykk og du opplever i tillegg uregelmessig puls. Dette må absolutt undersøkes videre, i første omgang med at legen din gjør flere blodtrykksmålinger, og også ved at det tas et EKG for å avklare hva slags uregelmessig hjerterytme du har. Det høres veldig sannsynlig ut til at du bør envises videre til hjertespesialist for ultralydundersøkelse av hjertet.

Hjerte/kar

Blodtrykk på sykehus

Har blodtrykk 138/90 målt på sykehus, bør det gjøres noe mere undersøkelse? Eks. hjerte?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykkket er ofte litt lavere enn hva man måler  ellers når man har vært innlagt noen dager på sykehus. Et blodtrykk på 138/90 er normalt hos en kvinne over 60 år. Undertrykket er litt høyt, og bør kontrolleres hos fastlegen etter noen uker.

Hjerte/kar

Anfallvist høyt blodtrykk

Jeg sluttet med bt.medisin cozaar i februar, da bt ble lavt iflg vektnedgang pga kostomlegging. Dette har gått veldig bra, livet ble "nytt" etter bivirkninger av medisinen (svimmelhet - ørhet, daglig i mange år). Siden juni har jeg enkelte morgener hatt høyt bt (har måler hjemme pga kontortrykk). Jeg måler høyt og "puster" bt ned til normalen (125/75) i løpet av ca 1 time. Problemet er at ved disse anfallene er bt veldig høyt - 185/110!Hva kan dette skyldes? (161 cm høy, 69 kg)

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut til ut fra det du forteller at du har høyt blodtrykk bare i enkelte situasjoner preget av litt anspenthet, mens det normaliseres når du måler flere ganger. Vi legger relativt lite vekt på denne typen blodtrykkssvingninger, og det er ikke grunn til å bruke blodtrykkssenkende medisiner i et slikt tilfelle.

Ved stor variasjon i de blodtrykkene du måler på deg selv er det grunn til å sjekke om verdiene du måler på ditt apparat samsvarer med det du måler på legekontoret. Jeg tilrår at du tar med apparatet ditt til fastlegen, og sammenlikner det med hans målinger.

 

Hjerte/kar

Adalat eller Plendil?

Jeg har siden 2006 brukt Adalat Oros 30 mg; Selo-Zok 100 mg, Centyl m. kaliumklorid 2,5 mg, Monoket OD 100 mg, Lipitor 40 mg for høyt blodtrykk, angina, mitralklafflekkasje og ekstrasystoler. Adalat Oros 30 mg er utsolgt. Apoteket har 20 mg Adalat Oros. Er det stor forskjell på 20 mg Adalat Oros? Faslegen min i tvil om Plendil er riktig medisin for meg. Blodtrykk i formiddag: 124/54, hvilepuls 72.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Både Adalat OROS og Plendil er såkalte calciumblokkere, og tilhører altså samme gruppe av medisiner. Det er små forskjeller mellom Plendil og Adalat. Styrkene av Adalat OROS på 20 og 30 mg er begge svake styrker.

Disse medisinene(calciumblokkere) brukes først og fremst til å senke blodtrykket, men av og til brukes de og mot hjertekrampe(angina pectoris), særlig hvis man tror at hjertekrampen er betinget i sammentrekninger(spasmer) i kransårene.

Allergi

Nesetetthet med hund i huset

Dattera vår på 13 år tok blodprøver i sommer og det viste allergi på hund (8.4 i utslag). Hun har ikke reagert før i høst,med tett nese, ikke noe særlig nysing eller rennende nese..Er det da hunden hun reagerer på? Hun blir rød på huden ett par minutter hvis han setter snuten bort på henne..Tabletter og livostin nesespray tar ikke bort nesetettheten..

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

For å være sikker på at det er hunden hun reagerer på, bør den omplasseres i noen uker for å se om hun blir bedre. Anbefalingen er at om man reagerer allergisk på et dyr, bør man ikke bo sammen med det. Det beste mot nesetetthet er en nesespray med kortison. Den kan du også få kjøpt uten resept.  
Har du flere spørsmål, kan du også ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023.

Her finner du en oversikt over medisiner mot allergi

 Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

rød ris og kolesterol

Hei, legen min ber meg prøve rød ris mot høyt kolesterol. Hvor mye skal jeg ha pr dag. På helsekosten anbefalte de en tablett som var laget på uttrekk av rød ris. Hva børjeg ta?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Rød ris inneholder et stoff som heter lovastatin, og er altså det samme som i medisinene lovastatin(Mevacor). Ved å bruke rød ris får du i deg 2-4 mg av lovastatin, mens tabletene er på 20 eller 40 mg. Den svært beskjedne mengden lovastatin du får i deg ved å bruke rød ris gir derfor bare en meget beskjeden reduksjon i ditt kolesterolnivå.

Hjerte/kar

Behandlingsmål for LDL-kolesterol

Hva er behandlingsmål for LDL-kolesterol? (Jeg er bypassoperert på Feiring, 2009 og nå 61 år)

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Behandlingsmålet for en pasient som har koronar hjertesykdom(som du har siden du er bypassoperert) er at LDL-kolesterol skal være under 1.8 mmol/l. Dersom man har en LDL-kolesterolverdi fra før du startet med kolesterolsenkende behandling sier man og at det er tilfredsstillende hvis LDL-nivået er senket med minst 50%(selv om du er over 1.8 mmol/l).

Hjerte/kar

Høyt diastolisk blodtrykk, stress

Hei! Jeg målte blodtrykket i dag og det ble målt til 134/106, så ganske høyt diastolisk blodtrykk. Jeg er 30 år, lever rimelig sunt, er slank og i like god form som de fleste. I det siste har det vært mye press på jobb og jeg jobber mot 70 timer i uka, jeg snuser også fast. Jeg har ofte målt litt høyt blodtrykk, men ikke som dette. Er det et tegn på noe alvorlig, eller er det kun jobbsituasjonen nå? Og bør jeg gå til lege med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 134/106 viser at du har et klart for høyt diastolisk blodtrykk(undertrykket). Snusing øker i noen grad blodtrykket, og det samme gjør høyt alkoholinntak over tid. Stress kan i ytterligere grad øke blodtrykket.

Hos en så ung person som deg er det vanlig å gjøre enkelte tilleggsundersøkelser for å utelukke bakenforliggende årsaker til høyt blodtrykk, blant annet måle nyrefunksjonen.

Hjerte/kar

Ulike blodfortynnende medisiner

Blodfortynnende medikamenter - NOAK Finnes det en oversikt over fordeler og ulemper ved de forskjellige typene preparater Eliquis, Pradaxa, Xarelto og Lixiana? Eller er det omtrent det samme medikamentet bare med forskjellig navn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2018
Helge Istad, Overlege

Disse medisinene er svært like i måten de virker såkalt blodfortynnende på(Pradaxa er litt forskjellig fra de andre). Jeg sier "såkalt" fordi det riktige er å si at de virker på blodlevringen(koagulasjonen), og ikke på blodplatenes klebrighet slik Albyl E gjør. Begge måtene gir "blodfortynning".

Xarelto og Lixiana har den fordelen at de tas bare en gang daglig. Ellers er det viktig å få den riktige styrken av den tabletten du skal bruke, og her er det lagd klare regler for hvilke styrker legene skal skrive resept på - blant annet avhengig av om du har normal nyrefunksjon og også noen andre forhold.