Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Deltakelse i studier

Hei
Hva menenr LHL om "reklamen" FOURIER-studien via ClinLife Norge vedr. Sykdom i periferarterier, Arteriosklerose, Kolesterol, Type 2 diabetes mellitus, Type 1 diabetes mellitus, Hjertesykdom, Hjerteinfarkt.
Se linken:
http://www.clinlife.no/lpg/1450?gclid=CL6D9tLdy7wCFSvqcgod61YA6w
Med hilsen
Anton

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke til Clinlife. Ut i fra det jeg kan lese på deres nettsider driver de med rekruttering av pasienter/frivillige til kliniske forskningsstudier på vegne av oppdragsgivere. Jeg har ingen formening om Clinlife spesielt, men synes på generell basis at det er positivt at pasienter og friske deltar i forskningsstudier. Forskning er den beste måten å øke vår kunnskap på.

Med vennlig hilsen,

Kosthold

Hvordan få ungdom til å spise sunt?

Vi er fire elever fra en videregående skole som lurer på hvorfor ungdommer velger usunn mat framfor sunn mat. vi har en prosjektoppgave der dilemmaet er at "ungdom får alt tilrettelagt for å ha et sunt kosthold, men de ferreste gjør det, hva kan vi gjøre for å endre dette"?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 14. februar 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Det er en veldig spennende og aktuell problemstilling dere har valgt.

Hvorfor er det slik at selv om det er så mye informasjon om kosthold og helse overalt, er det noen som tar "usunne" valg?

Jeg tror ikke det finnes én enkelt årsak, det er nok flere faktorer som spiller inn. Det har aldri vært lettere å få tak i mat enn nå, og utvalget har aldri vært større. Vi lever i et matmiljø som består av mye og lett tilgjengelig, rimelig mat med mye fett og kalorier, som overskygger de sunne valgmulighetene. Det ligger i menneskets natur å få sterkt lyst på slik mat. 

Men kostholdhet blant ungdom er kanskje ikke så ille som man ofte tror. Ifølge den norske sosiologen Annechen Bugge er sunn mat moteriktig og trendy blant ungdom. Jeg anbefaler dere å se på hennes avhandling om Ungdoms skolematvaner fra 2007. Det er faktisk blant de unge at man har sett mest økende interesse for sunn mat de siste årene. Ungdom spiser for eksempel mer ferdigblandet salat enn voksne, og andelen som spiste fersk frukt daglig økte fra 9 prosent til 19 prosent blant de unge mellom 1997 og 2005, viser en annen undersøkelse gjort av SIFO.

Ungdom flest har altså ganske god kjennskap til hvorfor man bør spise sunt, men noen spiser altså mye av det de anbefales å spise lite av. Ungdomstiden er en periode av livet hvor det for enkelte er viktig å gjøre "opprør" på ulike vis. Dessuten kan de negative konsekvensene av et usunt kosthold virke fjerne og lite relevante for ungdom, ettersom helseeffektene av feilernæring som regel tar mange år å utvikle. Vi har alle en tendens til å bry oss mer om det som gir oss umiddelbar "belønning" enn det som kan skje langt framme i tid.

Så kanskje de som vil påvirke ungdom til å spise sunnere bør snakke mer om det som er relevant for ungdom der og da, slik som for eksempel livskvalitet og velvære, evne til å prestere, eller lignende? Forskning viser også at rollemodeller har veldig stor betydning for ungdoms livsstil, særlig jevnaldrende rollemodeller. 

I tillegg til rapportene jeg nevnte over, kan jeg til slutt henvise til boken Ungdom, livsstil og helsefremmende arbeid av Knut-Inge Klepp og Leif Aarø, som kanskje finnes på skolebiblioteket. 

Lykke til videre med prosjektet.

Hjerte/kar

Helsekontroll- hjerteundersøkelse

Hei! Jeg er en 42-modell, 182 cm og 92 kg, som har hatt allergi for graspollen og ku fra barnsben av. Fikk vaksine som 15-17 åring, uten godt resultat.Har gått på forskjellige medisiner. I dag Seretide 50/500 + Ventoline + Loratadin. Mangler et slag på hjerterytmen. Er opptatt av god helse. Kontaktet Volvat, de går på BMI-indeks. Dette passer ikke med mine 92 kg. Kan dere hjelpe meg?

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 13. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for din henvendelse

Jeg er ikke helt sikker på ut fra det du skriver om det er en generell oppfølging av helsa du ønsker eller om det er mer spesifikk undersøkelse i fht hjertet. I begge tilfeller kan det anbefales å få en time hos fastlegen først, som om nødvendig kan henvise deg videre til spesialist. Volvat tilbyr også generelle helsekontroller til alle som ønsker det.

I fht undersøkelse for hjertesykdom kan fastlegen gjøre en generell kartlegging av din nåværende hjertestatus og risiko for framtidig hjertesykdom, da tenker jeg særlig på kransåresykdom (angina pectoris/"hjertekrampe" og hjerteinfarkt). Du nevner at du "mangler et slag på hjerterytmen". Forstyrrelser i hjerterytmen kan vurderes med vanlig EKG hos fastlegen og med EKG-registrering over ett eller flere døgn , sistnevnte undersøkelse trenger du som regel henvisning til spesialist for.

Håper du har fått svar på det du lurte på, hvis ikke send gjerne en ny henvendelse.

Hjertebank, ekstraslag, brystsmerter

Jeg har diagnosen borreliose, men i tillegg sliter jeg voldsomt med hard hjertebank, doble hjerteslag, veldig tung pust, trang hals og smerter i brystet og øverst i magen. Hjertebanken er så hard at det rett og slett er ubehagelig/vondt. De kan se doble hjerteslag på ultralyd. For en tid tilbake ble jeg hentet med sykebil da jeg ville besvime flere ganger, hadde veldig høy puls (harahjerte) og jeg kunne ikke bevege hverken armer eller bein og kaldsvettet. VSS fant ikke noe galt, men la det på borreliosediagnosen. Jeg går til årlig ultralyd og legen sier at det er unormalt "belegg" (husker ikke her og nå hva det heter;))i årene i halsen. Min mor har hatt hjerneslag. Jeg er 48 år. Hva burde jeg gjøre? Veldig takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ser du har flere plagsomme symptomer og at du også har blitt utredet av både fastlege og hjertespesialist. Hva som er årsaken til plagene, hvor langtkommen evt sykdom er, og hva videre utredning og behandling skal være, er vanskelig for meg å svare på. Jeg synes det er fornuftig at du har en tett dialog med fastlegen din, og at du følger hans/hennes og evt hjertespesialistens råd om behandling og medisinering.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Videresending til Inger Elling

Jeg har akkurat fått opperert inn pacemaker pga av-blokk. Savner veldig å få mere informasjon, evnt komme i kontakt m andre som lever med pacemaker, jeg er 44 år, og ønsker veldig noen å prate m, noen å spørre og noen å dele tanker og spørsmål med.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 11. februar 2014
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Det er svært mange som lever fint med pacemaker i dag.De fleste føler seg friske og lever som de gjorde før de ble syke, men noen ting er det lurt å ta hensyn til.

Pacemakeren inneholder en elektrisk koblingskrets i miniatyrformat og et batteri. Den aktiveres alltid når det oppstår forstyrrelser i hjerterytmen din .Moderne pacemakere er i stor grad beskyttet mot påvirkning fra elektriske apparater og stråling fra disse, og du kan trygt bruke elektriske apparater som barbermaskin, mikrobølgeovn , datamaskiner osv. Du kan også snakke i mobiltelefon så mye du vil, men du bør holde mobiltelefonen på motsatt side av pacemakeren. Du bør også  unngå induksjonskokeplater.

Generelt sett er reiser , enten det skjer med fly,skip ,tog eller bil ikke noe problem. Skal du reise med fly,må du informere om at du har pacemaker ved sikkerhetskontrollen. Det er vanlig å anbefale at personer med pacemakere går utenom porten etter å ha vist frem et pacemakersertifikat.

Hvis du går inn på våre nettsider vil du finne en oversikt over LHLs lokallag. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med laget der du bor. De vil kunne hjelpe deg med å få kontakt med andre i samme situasjon.

Lykke til!

Hilsen Inger

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pulmonal arteriell hypertensjon og trening

Jeg har PAH m/hjertesvikt og syns ikke jeg får noe ordentlig svar på hvor mye og hva slags trening jeg kan gjøre. Dette blir en prøve og feilemetode for meg. Det jeg lurer på om det kan skade hjertet hvis jeg trener for hardt og pusher meg for mye. Trener yoga, qi-gong og går tur i skog og mark.Hva med kosthold, kan spinat øke trykket til lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 11. februar 2014
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode spørsmål.

Så flott at du er - og ønsker å være fysisk aktiv! PAH (pulmonal arteriell hypertensjon)- pasienter ble tidligere frarådet å drive fysisk aktivitet, nettopp med tanke på at det kunne etablere eller forverre hjertesvikt. Heldigvis er det de senere år blitt publisert forskningsresultater som tyder på at trening kan være verdifullt for din pasientgruppe, både når det gjelder livskvalitet, gangdistanse og overlevelse. Dette baserer seg på forskning som er gjort over en tiårsperiode ved Thoraxklinikken i Heidelberg, Tyskland.

Det ser ut som du allerede har funnet fram til fine aktiviteter som gir en god balanse mellom aktivitet og hvile. Skulle du ønske å prøve deg på mer krevende trening, vil jeg anbefale deg å kontakte kvalifisert helsepersonell for tettere oppfølging. Ved Feiringklinikken har de tidligere gjennomført egne gruppeopphold for PAH-pasienter. Les mer om det her. Du kan kontakte rehabiliteringsavdelingen ved Feiringklinikken ved mer spørsmål omkring trening og evt oppfølging.

Det kan også være nyttig å utveksle erfaringer med andre som er i samme situasjon som deg. Det kan du enten gjøre ved å kontakte Pulmonal Hypertension Association (PHA) Norge eller interessegruppen for PAH i LHL

Jeg har aldri hørt eller lest om at spinat kan øke trykket i lungearteriene. Spinat er tvert imot med sitt høye næringsinnhold definitivt ja-mat, og bør inntas med både god appetitt og samvittighet!

Håper du har fått svar på noe av det du lurer på. Lykke til videre med treningen!

Vennlig hilsen Margrethe

Videresending til Olav Kåre Refvem

Hei. Eg er ei dame på 55 år som etter tre spontane lungepunkteringar er frustrert og deppa over at eg er usikker på korleis eg skal forholde meg til dette. Første spontanpunktering var i desember 2006, lagt inn dren, andre gang i januar 2007, dren og deretter operasjon med rubbing for at lunga skulle feste seg. No i januar 2014 vart det lagt inn dren. Kontrollbildet viste at ei liten del av lunga ikkje er på plass. Eg er til vanleg veldig aktivitet, trenar 3-6 gangar i veka, men no veit eg ikkje kva eg kan og ikkje kan. Dei ulike legane gjer meg ulike svar. Har fått beskjed om at eg må rekne med at dette vil skje igjen, eg får ulike svar på korleis eg skal forholde meg, alt frå full fart til at eg ikkje skal kunne trene hverken styrke eller jogging på minst eitt år. Kva er rett? Det er snakk om livskvalitet. Eg brukar å delta på ein del løp, både landevegen og motbakke, så dette var nedtur. Hadde håpet eg skulle få litt oppfølging og rettleiing vedk dette. Eg har lest ein del på nettet, men blir berre meir frustrert. Kan nokon svare meg så er eg veldig takknemlig.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. februar 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er forståelig at du blir frustrert. Dette er jo ikke helt enkelt for legene heller. Det trenger ikke være noen sammenheng mellom fysisk aktivitet og ny kollaps av lungen. Men når du puster svært kraftig ved fysiske anstrengelser, er det nok rimelig å tenke på muligheten av at ting kan skje. Men oftest skjer slike kollapser helt spontant, uten foranledning. Jeg tror det er umulig å gi deg en absolutt avklaring på dette. Men en rimelig grad av fysisk aktivitet er fornuftig og sunt. Og det har gått lang tid mellom disse episodene som du beskriver. Den første tiden vil det nok være lurt å være litt tilbakeholden, og så øke forsiktig på etterhvert.  Noe mer presis tør jeg ikke være.

Håper dette var til litt nytte for deg! Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Kosthold

Marevan og kalsiumtilskudd

Min mor bruker Marevan og har brukt det i mange år. Hun ville ta kalktabletter fordi hun tror hun får for lite kalk, men min kusine, som er hjelpepleier, mente at dette ikke kunne tas samtidig med marevan. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 11. februar 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei!

Marevan har en veldig smal "terapeutisk margin", det vil si at små endringer av mengden Marevan i blodet kan ha stor betydning for hvordan medisinen fungerer. Visse matvarer og kosttilskudd kan redusere mengden av Marevan i blodet, og dermed hemme de blodfortynnende effektene. Andre matvarer kan gjøre at det blir for mye Marevan i blodet, og det er heller ikke bra. 

Det er særlig K-vitamin som reduserer effekten av Marevan. Når det gjelder kalk (kalsium), er det ikke kjent at det påvirker Marevan, men sjekk om kalsiumtilskuddet også inneholder K-vitamin (fyllokinon), da bør det unngås.

Dere bør uansett snakke med fastlegen dersom hun ønsker å endre kostholdet eller ta et nytt kosttilskudd. Legen kan da undersøke om Marevan-nivåene i blodet endrer seg og eventuelt endre doseringen.

Andre kosttilskudd og urter som ikke bør kombineres med Marevan:

 • alfalfa-spirer
 • coenzym Q-10
 • djevelklo (devils claw)
 • gingko biloba
 • ginseng
 • grønn te
 • hvitløk
 • ingefær
 • johannesurt
 • matrem (feverfew)
 • papayaekstrakt
 • policosanol (stoff som utvinnes av den vokslignende delen av sukkerør)
 • vitamin K
 • vitamin A
 • vitamin C (svært store doser)

Hjerte/kar

Atenolol etter hjerteinfarkt

Jeg har hele tiden siden hjerteinfaktet fått Metoprolol Sandoz 50 mg, men på grunn av kvalme har jeg nå fått av legen Atenolol Mylan 50 mg. Er det okay å ta disse? Ble litt nervøs da de på apoteket begynte å stille spørsmål til meg om at det kunne man ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 11. februar 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for spørsmålet ditt

Både Metoprolol Sandoz og Atenolol Mylan er medikamenter i gruppen betablokkere som brukes forebyggende hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt. Metoprolol S. er mer vanlig brukt enn Atenolol M. Siden du tålte førstnevnte dårlig er det helt i orden å bytte til Atenolol M.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Ventrikkelflimmer - hjertestans

Var på løpetur ca 2 timer og hadde et raskt drag på slutten og like etterpå fikk jeg ventrikkelflimmer. Har tidvis hatt høye hemoglobinnivåer >17. Hadde en liten innsnevring på en åre, men legene mente den ikke var stor nok til å være årsaken til hjertestansen. Mitt spm er: Kan høyt hemoglobinnivå kombinert med for lite inntatt væske være årsaken til ventrikkelflimmeret? I.e. for "lavt" trykk på sugesiden av hjertet. Hadde ved en tidligere treningstur en angina pektoris smerte som oppstod etter 1,5 timer sykling (mest motbakke)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ventrikkelflimmer er en svært alvorlig tilstand, som må utredes/behandles/forebygges. Hvis legene mente at den lille forsnevringen ikke kunne være årsaken, hadde de da noen annen forklaring på hvorfor du fikk stans? Det bør de ha.

Jeg skjønner hva du med mener med lavt trykk. Rent hypotetisk kan man jo tenke seg at en som har veldig høy hemoglobinnivå og er dehydrert, vil ha litt "tykt blod" som kan ha vanskelig for å passere en evt liten tranghet i en åre, spesielt under en svært kraftig fysisk anstrengelse. Men dette blir en høyst teoretisk spekulasjon, og jeg kan ikke finne dette beskrevet i litteraturen. Nivåene dine på hemoglobin er ikke spesielt høye heller.

Jeg synes det viktigste er at man finner årsaken til hjertestansen din, og at du får behandling slik at du ikke får flere slike hendelser.

Med vennlig hilsen