Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Har man krav på erstatning når man har hatt tuberkulose som barn?

Hei,
Har fått spørsmål fra pasient som har hatt tuberkulose i barndommen og har hatt lange opphold på flere institusjoner for behandling. Han lurte på om det var mulighet for å få noe erstatning som følge av at han har hatt barnetuberkulose og har i etterkant hatt nedsatt funksjon. Så vidt jeg forsto har han ikke bare vært gjennom medisinsk behandling, men også operasjoner.
Jeg har forsøkt å se på ulike sider på nettet om jeg kan finne noen erstatningsmulighet, men har ikke klart å komme til noe svar. Lurer derfor på om du vet om noe.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Eneste aktuelle erstatningsordning er rettferdsvederlag (tidligere billighetserstatning). Min erfaring er at det skal mye til for å utløse slik erstatning.

Her er informasjon om ordningen: http://www.justissekretariatene.no/nn/Innhold/Rettferdsvederlag/

Rettigheter

Særfradrag for ekstra høye sykdomsutgifter

Hei,
Jeg leser at særfradrag for ekstra høye sykdomsutgifter skal fases ut. Er det slik at 2012 er det siste året med denne ordningen? Har forsøkt å google det, men finner ikke noe konkret. Har du en link til saken?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette gjelder:

"Utfasingen av særfradraget gjøres ved at det fra skatteåret 2012 ikke kan trekkes fra utgifter til tannbehandling, transport eller boligtilpasning. For utgifter som det frem til 2015 fortsatt kan gis særfradrag for, reduseres verdien av fradraget ved at:

Det i 2013 gis fradrag for 67 % av fradragsberettiget beløp og i 2014 med 33 %.

Eksempel: 10.000 i godkjent utgift. 67 % av 10.000= 6700 x 28 % (skatteeffekt)= 1876 i fradrag. Uten reduksjonen vil fradraget bli 2800."

Rettigheter

Forsikringsselskapet mener hjertesvikten min skyldes et tidligere infarkt

Hei,
Jeg hadde hjerteinfarkt i 2008. Fikk behandling, og etter noen måneder fortalte legen meg at jeg var helt frisk. Litt senere begynte jeg i ny jobb og ble meldt inn i en pensjons- og forsikringsordning. I 2010 får jeg et nytt hjerteinfarkt og litt senere utvikler jeg hjertesvikt. Det er avklart at jeg bare klarer å jobbe 50 %. Er innvilget halv uførepensjon av Nav. Forsikringsselskapet vil imidlertid ikke utbetale pensjon eller andre ytelser. De viser til blir man ufør før man har vært medlem av pensjons- og forsikringsordningen i 2 år og årsaken er en tilstand som forelå før innmeldingen, har man ikke krav på noe. Jeg mener at hjertesvikten ikke har noen sammenheng med hjerteinfarktet i 2008. Og er ikke hjertesvikt noe annet enn hjerteinfarkt?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har hjertesvikten sammenheng med hjertesykdom som forelå på innmeldingstidspunktet i forsikringsordningen, har nok dessverre forsikringsselskapet rett. Du må altså sannsynliggjøre at hjertesvikten ikke har noen sammenheng med tidligere hjertesykdom og mest sannsynlig har kommet helt uavhengig av det.

Lunge, Kols

Kols og tannsykdom

Jeg har hørt at det er en sammenheng mellom kols og faren for å utvikle en tannsykdom. Stemmer det? Hilsen tannløs

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 11. november 2013
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for ditt spørsmål. Det stemmer at det er en sammenheng mellom kols og dårlig tannhelse.

I de senere år er det kommet flere studier som tyder på at det er en klar sammenheng mellom alvorlig kols og periodontitt, selv om årsakssammenhengen så langt ikke er klarlagt. En norsk undersøkelse viser at så mange som 44 % av alle kolspasienter har alvorlig periodontitt. Det er om lag fire ganger større hyppighet enn hos resten av befolkningen. God munnhygiene er derfor ekstra viktig hos kolssyke og det anbefales å gå regelmessig til tannlege.

Hilsen Inger

Kosthold

Magnesium

Hei, jeg har hørt at magnesium skal være bra. Hvilken mat inneholder mye magnesium? Er det farlig å få for mye?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 11. november 2013
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! 

Det stemmer at magnesium er et næringsstoff vi må få i oss. En voksen mann bør få i seg 350 milligram av det per dag, kvinner bør få i seg 280 milligram. Det er usannsynlig at et normalt kosthold gir magnesiummangel, men enkelte grupper som f.eks. gravide, kvinner med benskjørhet, alkoholikere og personer med mage- og tarmsykdommer, kan risikere å få det.  

Grønne grønnsaker er rike på magnesium, fordi kjernen i klorofyllmolekylet, som gir grønnsakene grønnfargen, inneholder magnesium. Eksempler på dette er spinat, persille og erter. Men for at disse skal ha store betydninger, må vi spise ganske mye av det (nesten 1 kilo persille ...). 

Konsentrasjonen av magnesium er også høy i nøtter, helkornprodukter og belgvekster, og kakaopulver er også veldig magnesiumrikt (208 mg pr 40 gram porsjon).

Raffinerte kornprodukter inneholder lite magnesium, fordi mesteparten av det forsvinner når kornet finmales til mel. For eksempel har 100 gram sammalt hvetemel 116 mg magnesium, mens siktet hvetemel bare har 39 mg. Siden nordmenn spiser mye brød, kommer rundt 1/3 av magnesiumet i et "gjennomsnittlig" norsk kosthold fra kornprodukter.

Hva som er den høyeste trygge mengden magnesium er ikke helt klart. Det er kjent at man kan få diaré hvis man inntar fra 500 milligram til 5 gram per dag, men ellers få bivirkninger så lenge nyrefunksjonen er normal.

Håper dette var svar på det du lurte på!

Rettigheter

Har jeg rett til ablasjonsbehandling i utlandet?

Heisann!
Jeg står på venteliste for å få utført kateterablasjon på Rikshospitalet innen 8 måneder. Leste imidlertid et sted at om det er over 6 måneders ventetid så hadde man krav på å få dette dekket på en dansk klinikk, som jeg ikke husker navnet på. Er dette noe dere har kjennskap til?

På forhånd takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. november 2013
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helseministeren har uttalt at ingen skal vente mer enn 6 måneder på å få ablasjonsbehandlng. Tar det mer enn 6 måneder kan du henvende deg til Helfo, som er de som skal skaffe deg et behandlingstilbud et annet sted i Norge eller utlandet. Jeg må dog ta et lite forbehold da det ikke er 100 prosent avklart om ablasjonsbehandling gir en juridisk rett til behandling innen 6 måneder.

Et alternativ er å kontakte Feiringklinikken. De har nå fått en ny avtale med det offentlige om å tilby ablasjonsbehandling. De legger til grunn at fritt sykehusvalg vil gjelde. Det kan derfor være at de kan tilby behandling med kortere ventetid enn 6 måneder.