Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pust og ekstraslag

Hei kan uregelmessig pust føre til ekstraslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er litt usikker på hva du legger i uregelmessig pust. Pustefunksjonen er regulert av det autonome nervesystemet og pusten pleier å være rytmisk og jevn. Når det er sagt er det velkjent at det er en tett forbindelse mellom lungene og hjertet. De påvirker hverandre. Rask pust, feks ved angst og hyperventilering, kan endre balansen mellom ulike elektrolytter på innsiden og utsiden av celler. Dette kan endre funksjonen til cellene. Dersom det skjer med hjertemuskelceller, kan det påvirke hjerterytmen og feks gi ekstraslag. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav ferritin og ekstraslag

Hei! Om selve blodprosenten er fin, og jernmålingen også er normal, kan det fremprovosere ekstraslag om jernlagrene (ferritin) er svært lavt (5)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav ferritin påvirker kroppen på mange måter og det er ikke utenkelig at også hjerteaktiviteten endres. Jeg har ikke funnet noen konkret studie som viser sammenhengen, men på engelskspråklige sider er det flere som spør om det samme som deg. Dette viser at flere har opplevd de sammen symptomene, noe som antyder en mulig sammenheng mellom lav ferritin og ekstraslag. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Tung pust og svimmelhet

Hei! Er 40 år, tidligere røyker og har en foreldre som døde av KOLS etter langvarig røyking. Har i det siste opplevd stadig svimmelhet og tung pust. Synes også jeg har dårligere lungekapasitet ved jogging. Har tatt røntgen uten noen tegn, har en oksygenmetning på 97 prosent som synker til 95 ved moderat trening og tatt en spirometri hjemmetest som viste normalverdier (FEV1 4.03, FEV1/FEV6 79%, FEV6 5.11). Bør jeg ta flere tester hos lege for å sjekke ut om jeg holder på å utvikle KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om pusteprøven du har tatt hjemme kan være normal. Jeg tror det kan være lurt å sjekke hjerterytmen også pga svimmelheten. EKG hos fastlegen, og samtidig spirometri ville være en fordel. En ordentlig utredning med flere undersøkelser og eventuelt belastning ville trolig avsløre mer om hva som skjer både med hjertet og med lungene, men krever at du kommer til en spesialist med nødvendige testmuligheter, alternativt gjøre det på en lunge-eller hjertepoliklinikk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygenmetning etter fjerning av lunge

Hei! Vår sønn har nylig fjernet høyre lunge pga kreft. Ca 10 uker siden operasjon. Oksygenmetning har ligget på 98-100 ved kontroll på sykehuset i etterkant. Men lurer litt på om o2 nivå kan minke ved trening og ved opphold ute når det er kaldt? Grunnen til at jeg spør er at han blir blålig på hender, føtter, lepper og høyre kinn (tidligere stråleområde) når han er ute på gåtur og kjenner et gufs av kulde uten egentlig å være kald. Tenker selv det kan være en sammenheng til O2, siden dette oppstod etter operasjon. Skal selvfølgelig ta det opp med barnelegen nå neste gang vi skal inn, men er det noe vi bør passe på i mellomtiden?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Etter fjerning av en lunge kan det være helt normal oksygenmetning når man er i ro. Ved fysiske anstrengelser må man regne med at oksygenmetningen kan falle fordi den ekstra kapasiteten som den fjernede lungen var, ikke lenger er tilstede. Det beste er å unngå luftveisinfeksjoner som kan gi bronkitter eller lungebetennelser. Dette vil kunne medføre større plager for ham nå en tidligere. Jeg regner med at han etterhvert også skal ha influensavaksine og lungebetennelsevaksine. Akutte lungeinfeksjoner bør også tas mer på alvor med tanke på eventuell oppstart av behandling. Jeg er sikker på at dere vil få god informasjon videre hos barnelegen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygen og stearinlys

Er det riktig at ut fra svaret over så vil det ikke være noe problem å ta med seg oksygenkonsentratoren i begravelse, bryllup, o.l. bare man holder avstand til stearinlysene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Oksygenekstraktoren avgir ikke rent oksygen, men økt mengde oksygen i luften man puster inn. Det vil ikke medføre eksplosjonsfare eller brannfare når man holder avstand til  brennende materialer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust og blå på leppene ved fysiske anstrengelser

Jeg har en mann som sliter veldig med og puste, han kan gå 3 trapper så er det ikke mer pust igjen. Jeg ser også at han blir grå blå på lepper og han blir hvit i ansiktet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er tydelig at han ikke får nok oksygen når han anstrenger seg. Dette skyldes vanligvis nedsatt lungekapasitet eller hjertesvikt, eventuelt begge deler. Det er nok lurt å sjekke dette nærmere for å se om det fins medisiner som kan hjelpe ham.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose ved Alfa-1-antitrypsinmangel?

Hei, jeg har Alfa1 antitrypsinmangel, kan jeg utvikle lungefibrose da? Får lett bronkitt og lungebetennelse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Mangel på alfa-1-antitrypsin fører ikke til lungefibrose. Det er utvikling av emfysem pga nedsatt motstandskraft mot skader på lngeblærene som er problemet. Ofte vil det kunne oppstå symptomer som ved astma eller kols. Tendens til luftveisinfeksjoner kan da være et ledsagende problem.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lungefibrose?

Hei. Jeg er en kvinne på straks 40. Det ble det oppdaget små forandringer/ innsnevringer på begge lungene. Jeg ble utredet med spirometri, trykkammer og jeg ble fulgt opp med nye bilder etter to år fra første bilde. Bildene var uforandret og resultatet på pusteprøver ga 21 % over gjennomsnittet for min alder og høyde. Noen leger sier det kun er arrvev fra kraftige infeksjoner, andre igjen sier lungefibrose. Kjenner meg veldig utrygg og lurer på hva jeg skal gjøre for å få en sikker diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man finner arrvev (fibroseforandringer) i lungene. Ofte kan det være forandringer etter infeksjoner i lungene. Det virker betryggende at lungefunksjonen ble målt til bedre enn forventet. Likedan er det godt at det ikke hadde skjedd noen endring på to år. Ved lungefibrose vil man ofte ha en del tørrhoste, og pusten vil bli kortere ved anstrengelser med tiden. Hvis pusten din er god er det også et godt tegn. HRCT-undersøkelse vil vanligvis gi svar i mange av disse tilfellene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Løsemiddelskade og pust

Hei! Jeg er løsemiddelskadet etter 2006. Er nå 64 år. Sluttet røyke 2006. De siste ca 10 årene har jeg lagt merke til at jeg har blitt mer kortpustet, hoster og harker og hoster opp slim noen ganger farget. Kan dette ha sammenheng med eksponering av løsemidler som Whitesprit, tynner, lynol osv og gjøre, pluss fått i meg støv og asbest på 70-80 tallet? Disse plagene har blitt værre siste 5 år. Leste akkurat om dette med lungefibrose, tenkte det kunne være noe slikt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er vanskelig å gi et godt svar på her. Det kan jo ikke utelukkes at du har fått en skade på lungene. Men for å få svar på dette må du nok gjennom en utredning av lungene for å få vite hva som foreligger. En slik undersøkelse gjøres nok best hos en lungespesialist som har mulighet for å sjekke med flere apparater samt henvise videre til tilleggsundersøkelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose etter strålebehandling

Hei. Jeg fikk brystkreft i 2004. Fikk cellegift, strålebehandling og så cellegift året etter igjen, men er frisk nå. Har en del senskader og lurer på følgende: mistanke om utviklet mild lungfibrose i strålebehandlet lunge. Bør det sjekkes opp og en behandles? Kan det bli verre eller utvikler det seg ikke når det er stråling som er årsaken? Mine symptomer er vanskelig for å puste dypt og verk i regionen. Trener og er i god form, men totalt utslitt etter trening.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Strålebehandling og cellegift kan gi fibrose i lungene. Men påvirkningen er knyttet til tiden som behandlingen gis og en viss tid etterpå. En slik fibrose vil normalt ikke fortsette å utvikle seg senere, men bli som et arr på lungen. En viss skrumpning kan komme over tid og gi litt mindre evne til å puste dypt inn, samt av og til noe smerter. Vanligvis er det ikke grunn til å kontrollere denne type fibrose. Lungekapasiteten kan bli nedsatt i en viss grad etter en slik behandling. Da kan man bli kortpustet og fortere sliten enn normalt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem