Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols årsak til impotens?

Hyggelig å få bistand. Jeg har Kols med FEV 1 på 58%. Har tungpust og noe Taledyspne. Jeg har i 5-6 år slitt med ED og Impotens. Jeg har hatt lungeemboli og trombose. Går på blodfortynnende og blodtrykksenkende i tillegg til Symbicort. Kan du si noe om det er relevant å tro at dette kan være en årsak til min ED og Impotens? Jeg ville også vært takknemlig om du kunne vise til litteratur og faglige undersøkelser som konkluderer/sannsynliggjør forholdet Kols og ED Impotens. Fint med rask tilbakemelding.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Impotens er en kjent komplikasjon til kols, særlig når kols er uttalt plagsom. I tillegg er det kjent at flere medisiner, blant annet blodtrykkmedisiner kan gi tilsvarende problemer. Alder er også medvirkende i flere tilfeller. Noen ganger kan man også finne lave verdier for testosteron. Dessverre kan jeg ikke finne aktuell litteratur på stående fot. Men du kan sjekke medisiner på www.felleskatalogen.no. Du kan også søke på www.pubmed.com etter kjente sammenhenger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og klima

Kronisk asrmabronkitt, bruker Symbicort ved behov. Skal reise til Jakarta, ( Indonesia) luftfuktighet er 90/95% og varmen er rundt + 29/30. Er det grunnlag for ikke å reise til slikt område med det klima for en astmatiker.? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det viktigste er å sikre at astmaen er godt behandlet. Da burde høy luftfuktighet og temperatur ikke ha så stor betydning. Men det kan være tyngre å bevege seg og anstrenge seg under disse forholdene. Det viktigste er trolig å ta det med ro og ikke utsette seg for sterke fysiske anstrengelser. Uvante lukter som irriterer i bronkiene kan nok være en utfordring for noen. Derfor må man huske å bruke medisiner forebyggende.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ny sofa og avgasser

Hei, jeg må kjøpe ny sofa da den gamle er dårlig. Vi har en baby i huset på 6 mnd. Jeg er bekymret for avgassing fra sofa, både formaldehyd og avgasser fra polyuretan skumm som de aller fleste sitte og ryggputer er laget av. Er jeg hysterisk eller er dette noe å ta på alvor, jeg har mulighet til å la ny sofa i et varm uthus i noen uker før jeg tar den inn i huset.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil ikke tro at det skal være nødvendig å ta slike forholdsregler. Viktigere er det nok å lufte godt innimellom. Det tror jeg vil være fullt ut tilstrekkelig. Men godt tenkt!

Vennlig hilsen 

Olav Kåre Refvem

Lunge

Irriterte slimhinner i luftveiene

Jeg har overømfindtlige bronkier (røkt fra 16-48 årsalder, er 68 år nå) som reagerer med ekstrem konstriksjon hvis jeg svelger spytt som kommer litt ned i luftveiene, får en brødsmule eller enda verre et lite saltkorn ned i øvre luftveier. Helt ille er det ved forkjølelse der bronkiene er infisert og ytterligere irriterte. Fått epi-penn. Gitt diagnosen Astma bronkiale...? Ingen resp.plager. Normal lungekapasitet. Medisineres når forkjølt. Kan saltpipe tenkes å styrke,rense? Frarådes? Eli

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har ingen erfaring med bruk av saltpipe i behandlingen. Jeg ville anta at bruk av inhalasjonssteroid ville være et sikrere alternativ å eventuelt forsøke ut. Men hyperreaktivitet kan være vanskelig å behandle effektivt i mange tilfeller. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hjerneslag og livet videre

God formiddag,
Min mann (58) fikk hjerneslag for to uker siden, og de har funnet ut at det mest sannsynlig skyldes hull i hjertet, som kan opereres. Da vi er svært påvirket av hva som skjedde vil vi gjerne ha råd om hvordan vi bør ta hensyn til livet fremover. Han ble både lam og mistet taleevnen da det skjedde, men fikk meget god og effektiv hjelp på Ullevål slik at han pr i dag ikke har særlig ytre/synlige skader av hva som skjedde.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hull i hjerteskilleveggen (PFO eller patent foramen ovale) finner man hor mer enn 20% av normalbefolkningen, og hos de aller fleste av disse vil det aldri oppstå hjerneslag. Imidlertid ser man at dette kan være årsaken til at noen får hjerneslag, og oftere hos yngre slagrammede, altså de under 50 år. Noen av disse velger man å operere og lukke åpningen. Hos eldre slagrammede er det imidlertid usikkert om det er nødvendig å gjennomføre dette inngrepet. Har man hatt flere hjerneslag? Har man andre risikofaktorer som for eksempel atrieflimmer eller høyt blodtrykk? Størrelsen på åpningen i hjerteskilleveggen? Dette er faktorer som vurderes når man skal beslutte tiltak etter et slikt funn.

Etter et gjennomgått hjerneslag er det viktig å leve så normalt som mulig, men også ta hensyn til kroppens signaler og eventuelle begrensninger. Selv om han har fått effektiv hjelp i den akutte fasen og symptomene har gått tilbake, så kan han oppleve økt trettbarhet/fatigue, konsentrasjonsvansker, hukommelsesvansker, utholdenhetsutfordringer osv.

  • Forebygge nye slag med å behandle risikofaktorer (blodtrykk, kolesterol, diabetes osv)
  • Bruke anbefalte medisiner ("blodfortynnende", statiner eller andre forebyggende medisiner)
  • Livsstilendringer: røykeslutt, hverdagsaktivitet, gå ned i vekt om man er overvektig, kostholdstilpasninger

 

Du kan lese mer om dette på våre nettsider.
fatigue
forebygging
trening

LHLs lokallag har tilbud om trimaktiviteter i mange kommuner, her kan du lese mer om ditt lokallag og ta kontakt for mere informasjon.

Lykke til, og fortsatt god bedring!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

 

 

Hjerte/kar

Svimmelhet og hjerneblødning

Jeg fikk hjerneblødning for 2 år siden og ble operert for det. Det som jeg sliter med nå er at jeg merker at kapasiteten ikke er den samme som før (blir fortere sliten) og at jeg i den senere tid har blitt mer svimmel. Svimmelheten er vanskelig å beskrive, føles som om man er litt brisen. Kan dette være en bivirkning etter hjerneblødningen? Har savnet skikkelig oppfølgning etter operasjonen min. Er det urimelig å spørre fastlegen om å få tatt kontrollbilde av hodet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er ikke uvanlig å oppleve symptomer i etterkant etter en hjerneblødning, og særlig utfordringer i forhold til utholdenhet, kapasitet og fatigue har de siste årene blitt mere belyst. Opp mot 70% kan oppleve fatigue i større eller mindre grad. Når det gjelder svimmelhet så vil det gjerne være avhengig av hvor hjerneblødningens beliggenhet og størrelse var den gang du hadde det. Om den lå i området som forsynes av det bakre kretsløp (lillehjernen, hjernestamme, bakre del av hjernen) så er det vanligere å oppleve vansker med svimmelhet, balanse og koordinasjon. Svimmlehetsplagene kan nok også variere ut fra hvor stort brukspress du legger på deg selv. Om du har krevende eller stressende oppgaver,  kan du oppleve at svimmelheten øker.

Det kan være rimelig å drøfte med fastlegen om du skulle ha behov for kontrollbilde, men det vil jo avhenge av om det skulle være noen nytilkomne, nevrologiske funn som er kommet til i løpet av den siste tiden.

Du kan lese mer om fatigue på våre sider.

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Hjerte/kar

Prosedyrer for hjerneslag

Er det mulig å få tak i prosedyren for hjerneslag fra Sørlandet sykehus i 2003? Gjelder pasient som dro på legevakten

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Dette må du kontakte Sørlandet sykehus for å få vite mere om. Først i 2010 kom "Retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag". Før disse kom hadde de ulike helseforetakene og de ulike sykehusene egne utarbeidede retningslinjer som de jobbet ut fra, og disse hadde gjerne noe lokale tilpasninger.

mvh
Marita, LHL

Stressreduserende tiltak?

Hei,
Jeg har vært hos fastlegen akkurat nå. Jeg er kjempe irritert på behandling. Kom med problemer med stress og hjerte. På grunn av stress føler jeg at hjerte slår fort (av og til føler vondt i hjerte), sover dårlig og til og med kaster opp. Jeg spurte fastlegen konkret å ANBEFALE NOE MOT STRESS. Hun sa at jeg bør drive med sport. Hva? Sport?? Jeg får ikke sove og kaster opp om natta. Kan du anbefale meg noe stressreduserende?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

For å kunne gjøre tiltak som virker stressreduserende er du nødt til å se på hva som påvirker deg i hverdagen og hva som kan være stressutløsende faktorer. Har du stress på jobb? Har du konflikter i familien som påvirker? Lever du i travle omgivelser som ikke legger tilrette for å finne ro og avslapping i hverdagen? Du er selv nødt til å gjøre disse kartleggingene og finne ut hva som for deg utløser stresset. Om det er jobbmessige situasjoner bør du ta det opp med lederen din for å se på om noe kan gjøres eller selv sette grenser i arbeidshverdagen. Er det familiære forhold bør dere se på dette, løse konflikter, omfordele ansvar i familien. Ellers kan stressreduserende tiltak være

  • å gå en tur om du liker det, andre opplever at trening virker stressreduserende, ref hva legen din anbefalte
  • yoga, mindfullnes, avspenningsøvelser eller andre tiltak som passer for deg
  • sette av tid i hverdagen til å ta pause og roe ned
  • søvnhygieniske tiltak som å unngå store måltider på kvelden, unngå kaffe og koffeinholdige drikker, kjølig soverom uten tv, pc og mobil, regelmessig døgnrytme.

Ellers tenker jeg at du og din fastlege bør drøfte om det er tilfredsstillende å kaste opp ofte (hvis det er slik at du gjør det), og om det trengs tiltak i forhold til det (medikamenter, eventuelt sykemelding)

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Allergi

FODMAP og brød uten gjær

Hei! Jeg har mange typer allergi: pollen (har blitt bedre av sprøyter mhp bjørkepollen), pelsdyr, insektsstikk, matvarer, midd. Reagerer ekstremt på E621 (MSG-krydder). Har fått påvist allergi for gjær og har også etterhvert utviklet IBS, som blir verre og verre for hver uke. Er veldig syk, men jobber mer enn 100 % stilling. Trenger lettvint og god oppskrift på brød uten gjær og hvete, rug, bygg (lav FODMAP. Finnes noe slikt? Kan man kjøpe slike brød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner du har en utfordrende hverdag. Godt du har effekt av allergivaksine i det miste. Kanskje du på sikt også kan få allergivaksine mot insektsstikk og pelsdyr for å få en lettere hverdag.

Heldigvis er det mindre bruk av MSG nå ennfor noen år siden.

FODMAP er en annerkjent diett ved IBS og det er flere kokebøker. Blant annet har Julianne Lysstad skrevet noen med både informasjon om IBS, FODMAP-innhold i matarer og oppskrifter. (se nederst i linken over)

Om brød uten de ingrediensene (korn med gluten) du nevnte vet jeg ikke, men se etter glutenfritt uten gjær.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Ekstraslag og utredning

Hjertebank pga. esktraslag 1 Kan antall ekstraslag gjennom døgnet variere? Hvor mye ekstraslag må man ha, før man bør gjøre noe med det? 2 Hvilke endringer i ekstraslag bør man være oppmerksom på? 3 Kan ekstraslag bli borte? 4 Kan man gjøre noe for å minske merknaden av hjertebanken? 5 Bør man følge opp hjertet med ultralyd siden antallet ekstraslag har økt? For så vidt jeg har skjønt så har antall ekstraslag noe å si for hjertets pumpefunksjon og hjertet kan endre struktur ved for mye ekstrasl

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 
 
 
Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.
 
 
Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.
 
 
Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.
 
Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ. 
 
Hvis det viser seg at du fortsetter å få mye ekstraslag, kan du diskutere evt medisinsk behandling med legen din. 
 
Mvh
 
Wasim Zahid