Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hosting og pipelyd fra bryst

Slitt med hosting og pipe lyd fra bryst og lunger over lengre tid, mest om natten

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 09. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det var lite opplysninger i spørsmålet ditt. Bestill deg en time hos legen din.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Rettigheter

Salg av bolig pga sykdom

Jeg/ vi hadde planer om å ta i bruk mitt barndomshjem. Huset er bygget i 1876 og er blitt sanert for ca 2 millioner NOK gjennom flere år Det viser seg at min astma klart forverres på tross av tiltak Jeg ønsket å selge med begrunnelse : brukshindring Forhåndsuttalelse fra Skatt vest var negativ Har vært astmatiker fra år 1 med flere opphold på Glittre Sykdom med allergener veldokumentert Tapt kamp?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg antar du sikter til muligheten for å selge boligen uten å måtte betale skatt på gevinsten selv om du ikke oppfyller kravet til botid.

I skatteloven § 9-3 står: Når eieren på grunn av sitt arbeid eller av helsemessige eller lignende grunner er forhindret fra å bruke boligen, skal den tid slik brukshindring foreligger, regnes med som botid hvis eieren på ervervstidspunktet ikke kjente til eller burde ha kjent til brukshindringen

Når Skatt Vest gir negativ forhåndsuttalelse må de mene at vilkårene ikke er oppfylt. Da jeg ikke vet hva de begrunner sin avgjørelse på, er det vanskelig å vurdere dine muligheter til å vinne frem med en klage.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Hundeallergi

Hei.
Vi har en sønn på 22 mnd. som er utredet for hundeallergi. Han har atopisk eksem og infeksjon utløst astma. På blod prøve står det 5.58 Hund. Vil det si at vi bør kvitte oss med hunden? Han reagerer mest på andre hunder enn vår egen .

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
For å fastslå en allergidiagnose, er det først og fremst en kartlegging av hvilke symptomer man har. Dersom symptomene tyder på at han er allergisk mot hund, er rådet at han ikke bor sammen med hunden.

Les om pelsdyrallergi

Vennlig hilsen Grethe

 

Rettigheter

Særfradrag for store sykdomsutgifter

Min kone har demens, kan jeg da få fratrekk i skatt og inntekt ved å leie inn hjelp enkelte dager i måneden da jeg pga jobbreise ikke kan ha henne med til alle steder? Hun er i blant med på kontoret og det går greit. Andre dager kan jeg ha kontor hjemme og det er heller ikke problem . Kostnaden pr t blir kr 200 + arb avgift ol , så hva kan jeg kreve ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter en endring i reglene for fradrag for store sykdomsutgifter i 2012, er det kun de som fikk dette fradraget i 2010 og 2011 som fortsatt kan få fradrag for sykdomsutgifter.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Sopp i munnen ved bruk av kortison til inhalasjon

Hei!
Har astma/kols og fått viruslungebetennelse. Ingenting jeg kan gjøre?
Bruker inuxair. Sliter veldig med tilbakevendende sopp i munnen .
Er det noen spray som kan brukes isteden?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Inuxair inneholder to forskjellige legemiddelgrupper. Den ene er kotikosteroider(kortison)som har en betennelsesdempende virkning som demper hevelsen og irritasjonene i lungene dine. Den andre er en langtdisvirkende bronkodilator(formoterolfumaratdihydrat)som virker avslappende på musklene i luftveiene og gjør det letter for deg å puste. Ved infeksjon som f.eks viruslungebetennelse vil hevelsen i slimhinnen i luftveiene bli verre. Da kan det ha effekt å øke på med astmamedisin som Inuxair. Om du bruker Inuxair 200 microgram/6 microgram er maks dose fire inhalasjoner daglig( 2 morgen og 2 kveld).
Ved bruk av kortison til inhalasjon er sopp i munn og hals en vanlig bivirkning. For å forebygge sopp, er det viktig å skylle munnen/pusse tenner etter hver gang du tar Inuxair. Det er også et mindretall som behersker teknikken med å ta spray på riktig måte. Det anbefales derfor å ta slik spray på et kammer som AeroChamber. Se film om hvordan man bruker spray på kammer.
Bruk av kammer kan også redusere risikoen for å få sopp. Kammeret får du på apoteket og de kan også gi deg veiledning. Om disse tiltakene ikke hjelper, må du kontakte legen din. Hvis du ikke har en egenbehandlingsplan, spør også legen om dere sammen kan sette opp en slik plan.

Her kan du lese mer om astma og egenbehandlingsplan.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Rekkefølge på astmamedisiner til inhalasjon

Bruker ventoline på forstøverapparat , bruker også seretide Hvor lenge skal jeg vente med å ta seretide etter jeg har tatt ventoline?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det anbefales ikke Ventoline før fast preparat lenger. Ventoline skal brukes som anfallsmedisin ved plutselig tung pust. Om du er mye tett i pusten på den behandlingen du bruker, kan det være at du trengere en annen behandling.
Hør med legen din om du kan få en ny gjennomgang av behandlingen din. Inntil videre spiller det ingen rolle hvor lenge du venter om du ikke er veldig tett i pusten. Da bør du vente noen minutter før du tar Seretide.

Har du behov for et rehabiliteringsopphold, har flere av LHL klinikkene et slikt tilbud.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Alvorlig kols og medisiner

Hei! Jeg er alvorlig syk av kols. Jeg har nesten ikke pust ut. Startet med Prednisolon på fredag 20 MG økt til 30 MG i dag. Bruker Trelegy morgen og Airomir ved behov. Trener hos fysio 2 g PR uke. Noe jeg kan gjøre for å bedre utpusten min? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som du har fått riktig medisintype som jo er blanding av 3 effektive preparater. Men hvis du er veldig tett er det ikke helt sikkert at du får pustet inn medisinen godt nok, og da blir effekten ikke så god som forventet. Kanskje du burde forhøre deg med legen om du i en dårlig periode kunne forsøke medisin på forstøverapparat eller spray inhalert via kammer. Ønsker deg god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Eldre mann med kols og slimproduksjon

Mann født 1929. Diagnose KOLS for ca. 20 år siden. Sluttet å røyke i 1995. Har brukt Symbicort siden KOLS ble oppdaget. Har noen få ganger under sterk forkjølelse benyttet "forstøvningsapparat" med en tokomponent medisin for å bedre pustemuligheten. Etter en lungebetennelse (i september) har jeg hatt stor slimproduksjon med veldig seigt slim som er vanskelig å hoste opp. Type KOLS og grad er ikke nærmere undersøkt. Hvilken behandling kan tilrås?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I forbindelse med en slik forverring er det nok ikke uvanlig at det kommer slimplager i en periode etterpå. Hvis slimet er veldig seigt, kan man få kjøpt slimløsende medisin på apoteket uten resept. Det kan hjelpe i mange tilfeller. Ellers kan det kanskje være at det er tid for ny gjennomgang av medisinene dine hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Varierende tung pust uten effekt av medisin

Hei. Jeg fikk for et år siden påvist en fortetning i lungen (røntg) Nå viser bildene (CT) en vedvarende betennelse i lungevevet. Spirometri viser normale verdier. Sympt. varierer mye, fra veldig tung pust, svie og piping, til helt normal. Har også mye slim, spes om morgenen. Utover dagen kan jeg bli hes og miste smakssansen. Har prøvd ventolin, men föler ikke det hjelper. Dette er mer plagsomt nå enn for 6m siden. Er det trolig at jeg kan ha fått astma? 37år, ikke-röyker, men stresser mye.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å vite hva lungefortetningen er, men varierende tung pust og piping i brystet kan likne på astma. Lungefunksjonen er gjerne normal i god fase. Ventoline alene trenger ikke gi effekt, men må kanskje kombineres med annen medisin. Men hvis ikke medisiner har effekt er det nok lurt å få dette undersøkt nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem