Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Alvorlig kolsforverring og vaksinering

Hei. Jeg har en mor med alvorlig grad av kols. Hun er nå innlagt for 2. gang med forverring på 6 uker. Hun bruker O2 24/7. Hun retinerer på 1 liter. Hun er veldig sliten. Det jeg lurer på er om hun burde tatt vaksine for influensa og pnemokokk. Eller er dette en stor risiko å ta?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Alvorlig lungesykdom er indikasjon for vaksinering slik du nevner. Men vaksiner bør nok gis i en fase hvor hun er i bedre og stabil form. Det er oftest lite bivirkninger av vaksinering, men det er lurt å ikke ta noen sjanser i en dårlig fase. Det vikigste nå er kanskje å unngå at hun blir smittet, blant annet med god håndhygiene og hostehygiene. Du må ønske henne god bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Plutselige pusteproblemer, ingen funn på undersøkelser

Jeg er en kvinne 65 år, kjent astma og sarkoidose, påvist noe fibrose,  for 2 år siden. Sist mandag plutselig store pusteproblemer etter gåtur gjennom byen. Problemet ga seg ikke, til tross for høy doser Prednisolon over flere dager - forverres av aktivitet. Sendt til akuttmottaket - flere utredn og us for lunge og hjerte, CT lunge, spirometri, ultralyd hjerte. Godt O2-opptak og BT.  Ikke hovne legger. Legen fant ikke svar - seponerte Prednisolon (5mg vedlikeh). Hva kan mine pusteproblemer skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De akutte pusteproblemene har neppe noe å gjøre med din sarkoidose. Astma kan jo gi akutte problemer, likeså lungeembolier, dessuten hjerterytmeforstyrrelser og lungekollaps. Dette virker det som de har tenkt på og undersøkt på sykehuset. Jeg tør ikke gjette noe nærmere om dette. Håper du er kommet deg nå!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Arrdannelser på lungene

Hei! Etter strålebehandling i kappefeltet ( brystregion) fikk jeg beskjed om arrdannelser på deler av lungene. Vil cellevevet fornye seg og redusere arrområdene med tiden, og vil fysisk aktivitet kunne gjøre arrvevet mer tøyelig/ gi bedre lungekapasitet? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Arrdannelse etter strålebehandling mot brystkassen er nok ganske vanlig. Men vanligvis vil ikke dette være særlig utbredt. Arrdannelsen vil nok bli værende, men ofte vil det ikke gi spesielle plager. Litt skrumpning kan komme i området etterhvert. Det er uansett lurt med fysisk aktivitet for å holde deg i form, for det vil bidra godt til bedring i pusten og opprettholdelse av god fysisk kapasitet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Mye tørrhoste

Hei. Jeg har over lengre tid hatt en ekkel tørrhoste flere ganger daglig. Blir også lett tung i pusten enkelte ganger når jeg ute og går. Går så og si daglig, ca 1 time. Har også en del smerter i rygg og bryst som kommer og går. Alle disse plagene er ikke konstant, men ille enkelte dager. Pusten er som regel helt grei når jeg har gått meg varm, men ofte veldig slitsom i starten. Hosten kan være skikkelig slitsom noen dager. Hørte akkurat om kronprinsessen og kjente meg veldig igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste har svært mange årsaker. Men det er lurt å undersøke nærmere når det varer over tid. Det kan like gjerne være noe astmatisk og irritasjon i luftveiene som hører til dette, særlig fordi du nevner at det blir bedre når du er blitt varm i kroppen. Men det er lurt å få undersøkt nærmere med pusteprøve hos legen først. Ytterligere undersøkelser med mer spesielle lungetester og rtg. bilde av lungene kan eventuelt bli aktuelt etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Hundeallergi og overnatting i hus med hund

Hei!
Jeg har en datter på 7 år som er allergisk mot katt, hund og hest. I tillegg har hun astma. Min mor har hund som min datter reagerer på når hun er der på besøk. Er det noe vi kan gjøre for og minske plagene til min datter? De planlegger et overnattings besøk på en natt. Hun har aldri direkte kontakt med hunden og de støvsuger før besøk. Hjelper d å starte med allergimedisin 1-2 dager før besøk?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det beste er om hun kan unngå kontakt med dyret/dyrene hun ikke tåler, men skjønner at det er et dillemma at mormor har hund. Hvilke råd vi kan gi, kommer an på hvor kraftig reaksjon på hund hun har hatt tidligere. Har det forverret astmaen eller er det kun reaksjoner fra øyne og nese? Om hun har opplevd kraftig allergisk reaksjon på hund, bør dere være veldig varsom med overnattingsbesøk. Uansett må dere være sikker på at mormor eventuelt kan håndtere en slik reaksjon. I tillegg til støvsuging bør mormor også rengjøre på alle flater. Det er fint at hun ikke har kontakt med hunden når hun er der, og hunden bør ikke ha vært på det rommet hun skal sove. Du kan prøve å forebygge med allergimedisin et par dager før besøket, eventuelt også øke på den forebyggende astmamedisinen hennes. Hun må også ha anfallsmedisinen for astma med seg. Det kan nok være lurt å forhøre seg med hennes fastlege som kjenner henens astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Hud

Dyr, mat og eksem

Ved utbrudd på eksem, vil det i disse periodene være forebyggende å holde seg unna dyr? Kan man testes og finne ut hvilke mat som kan forverre eksem?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Eksem svinger nesten uavhengig av hvor flink man er til å behandle det. Pelsdyr forverrer ikke eksem hos de som ikke har pelsdyrallergi.

Det er vanskelig å teste hvilke matvarer som forverrer eksem. Har må man prøve seg frem og samle erfaringer om hva som påvirker eksemet. Vi vet at sterkt krydret mat, tomatprodukter, surt, røkt og stekt mat oftere påvirker eksemet.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Gutt med påvist allergi

Fikk vite i dag at min sønn (14 år) er allergisk mot bjørk, burot, gress(kraftig) hund, katt, hvete, peanøtt, soyabønner og kumelk (mild). Han hadde atopisk eksem da han var liten. Tålte ikke morsmelkerstatning. Vi tok testen fordi de mente på skolen at han ikke tålte kiwi. Han har ikke nå hatt noen reaksjoner annet enn at han har fått en del små nupper i huden som stort sett er på overkroppen. Vi har katt. Må vi nå kvitte oss med katten og gå over til glutenfritt brød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

En allergitest alene er ikke nok til å stille en dagnose. Han må ha symptomer i tillegg til positive tester. Hvete er også en type gress og slår ofte ut på tester hos de som har pollenallergi slik din sønn har. Svært mange tåler å spise hvete. Matallergiene hans må derfor utredes av noen med god kunnskap om allergi. Dersom det er fastlegen som har tatt testene og ikke kan tolke dem selv, bør dere henvises til allergipoliklinikk eller barnelege med allergikompetanse. Man skal ikke fjerne hvete fra kosten uten grundig utredning.

Kiwi er en allergi som øker, så om dere mistenker allergi er det lurt å være oppmerksom på om han får symptomer og hvilke symptomer han får.

Angående katteallergi så anbefales det ikke å bo med dyr man reagerer på. Dersom han har allergisymptomer hjemme og er bedre når han ikke er med katt kan det tyde på at han ikke tåler katter.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Forstøver mot hoste og seigt slim

Jeg har Sarkoidose i lungene og astma. I 10 mnd har jeg hatt hoste og seigt slim i lungene. For 1 mnd siden fikk jeg forstøver som jeg bruker til saltvannsoppl. Bruker den 2-3 ganger daglig. Men kan ikke si at det har hjulpet på slim og hoste. Kan jeg forvente bedring ved lengre tids bruk? Må også si at jeg bruker Alvesco, Seritide og Prednisolon. Jeg var på Glittre for noen år siden, og lurer på om det ville være lurt å søke opphold igjen. Blir sliten av å være tungpusten og hoste.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. november 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du burde ha opplevd effekt etter en måneds bruk av saltvann på forstøver. Hvis du drikker litt lite så kan det også bidra til at det blir vanskelig å få opp slimet. Glittre er nå flyttet inn i LHLs nye sykehus på Jessheim, men tilbudet er det samme.
Send søknad om opphold via fastlegen.

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til uføretrygd?

Jeg har 56 år og diagnose -occlusion of the internal right carotid artery since origin -Stenosis of the internal left carotid artery HTA 3 degree ( 70%) -Dislipidemia -Generalized and unspecified atherosclerosis -2små hjerneslag venstre/høyre Jeg er behandlet: Xarelto, Plavix Nebilet Micardis,Crestor Jeg føler meg veldig sliten har hodepine og smerter i bena Jeg er arbedsledig og er i sykemelding i 5måned.Legen fortalte at carotidkirurgi ikke kan utføres.Har jeg rett til utføretryg?Takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke mulig for undertegnede å ta stilling til om du oppfyller vilkårene for å få uføretrygd. Du må først igjennom en grundig utredning hos Nav. De skal ta stilling til om din inntektsevne er varig nedsatt med minst 50 %. De må da vurdere om din inntektsevne på sikt kan bli bedre gjennom medisinsk behandling. De skal også vurdere om ulike arbeidsrettede tiltak kan bidra til at du fortsatt helt eller delvis kan stå i arbeid. Mitt råd er at du avtaler time med saksbehandler hos Nav for å komme i gang med de nøvendige vurderingene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Store plager etter infeksjoner i hjerteposen

Hei. Har skrevet her inne før. Har blitt enda sykere i hjerte. Etter en del episoder med kraftige infeksjoner i hjerteposen og mediastinum som nå er kronisk. Jeg får hjertebank bare av å reise meg opp eller snu meg i senga. Samtidig blir jeg tungpustet og får brystsmerter som stråler opp i halsen. Og sliter mye med trykk i brystet og halsen. Jeg kjenner at hjertet mitt er blitt sykt. Vann i beina og hoven på magen. Kvalm og vondt i magen samtidig med tungpust og brystsmerter. Når får jg hjelp???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du er fortvilet. Selvsagt bør du få den hjelpen som er mulig å gi. Dette er en jobb for legene som kjenner deg best. Både fastlegen din og hjertespesialistene. Jeg kan dessverre ikke gi noen konkrete råd her, da jeg ikke kjenner detaljene. Dessuten er det best at de som har kjent deg over tid, gir svarene. Be fastlegen din henvise deg tilbake til hjertespesialisten for ny vurdering. 

Mvh

Wasim Zahid