Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertesykdom og overgangsalder

56år og ferdig med overangsalder. Hatt ett infarkt i 2014 og to stenter i 2016. Plages av hetetokter gjennom hele dagen, ikke på natt. Det er så ille og jeg kan ha flere i timen. Gjennomvåt, det koker!! Kan jeg bruke hormoner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hormonbehandling har vist seg å kunne øke risikoen for hjertesykdom. Hvis du allerede har hatt hjerteinfarkt skal du ikke ta kjønnshormoner mot plager ved overgangsalder.

 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Brystsmerter og tung pust

Jeg er en 53 år gammel mann som nå i snart 3 år har hatt smerter i hals og bryst, samt pusteproblemer. Oftest ved fysiske anstrengelser, men også når jeg sitter og noen ganger når jeg ligger. Typisk utløsende faktorer er at jeg dytter ett fotballmål eller bærer tunge bæreposer. Blir tungpustet veldig fort når jeg går i motbakker.Det er en sviende smerte i brystet som kjennes ut som en betennelse.Får det omtrent hver uke, så det eskalerer. Har lagt en uke på hjerteavdeling uten at de fant noe.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis hjertesykdom er utelukket er det nok lurt å sjekke lungefunksjonen. Eventuelt med tillegg av røntgenbilde av lungene, kanskje også supplert med CT-undersøkelse. Muligheten for astma og annen lungesykdom bør nok vurderes.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Asbest og lungekreft

Hei. Sendte tidligere inn et spørsmål som dreide seg om bekymring rundt totalrenovering av bad og evt asbesteksponering. Det var ingenting som lignet på asbest i det som ble revet, men på internett står det at asbest også har blitt tilsatt i avrettingsmasse. Hvis det er tilfellet er det vanskelig å gjenkjenne. Selv om vi ikke rev selv var det mye støv i huset en periode til vi fikk vasket. Sett at det var asbest i badet er det stor grunn til å frykte lungehinnekreft av en slik eksponering?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mange som kan få i seg litt asbest opp gjennomårene uten å vite om det. Imodlertid er det særlig de som eksponeres over tid i forbindelse med yrket som får problemer. Utviklingen går over ofte 20-30 år før det vises. Faren for kreftutvikling er størst hvis man i tillegg røyker. Hvis det er snakk om støv som har spredt seg ut i huset i noen dager er det usannsynlig at det skal gi kreftfare hos dere som bor der.

Vennlig hilsen 

Olav Kåre Refvem

Lunge

Leddgikt og lungefibrose

Har leddgikt og lurer på om jeg da kan være mer utsatt for lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungefibrose kan ha mange mulige årsaker, blant annet kan det ses ved de såkalte bindevevssykdommene. Kronisk leddgikt er en av disse sykdommene. Det kan utvikle seg lungefibrose hos 4-10% av tilfellene, hyppigst hos menn og røkere. Vanligvis kan dette eventuelt utvikle seg etter flere års sykdom, og det er en relativt liten andel som får det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Urin med sterk lukt

Jeg har i mange måneder fram og tilbake slitt med svært sterk lukt fra urinen. Dette skjer nesten hver gang jeg tisser. Urinen ser også veldig «grumsete» ut noen ganger. Innimellom dette har jeg hatt både uvi, sopp og bakteriell vaginose.. men lukta er her fortsatt. Når jeg nevnte lukta for legen en gang sa han bare at lukt er ikke en bivirkning man ser på. Dette er svært flaut da jeg er en jente på 17 år som vil si at jeg naturligvis ofte går på do med andre jenter på fest osv..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Urine skal ikke være grumsete, uklar eller illeluktende. Du bør ta en urinprøve når du har disse symptomene og levere til fastlegen. Avhengig av resultatat bør du få behandling eller henvisning til spesialist om fastlegen ikke finner svar.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Hud

4 åring med atopisk eksem

Hei! 4åringen vår har vært svært plaget med atopisk eksem siden han var rundt 2år.Plages spesielt på hender,rundt munnen og haken. Høsten har vært ekstrem, og vi har smurt han med hydrokortison (Locoid) hver dag, med noen få dagers opphold i gode perioder.Nå føler vi den ikke hjelper rundt munnen lenger, og han er veldig plaget. Bruker Canoderm forebyggende og Decubal etter smøring med Locoid.Finnes det andre råd? Vi unngår ull/parfyme. Bør han testes mot evt matallergier som trigger eksemen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Eksem rundt munnen er vanlig og kan være krevende å behandle.

Canoderm styrker hudbarrieren og kan brukes flere ganger daglig. Før måltidene kan det være lurt å smøre med en fet krem slik at matrester ikke så lett fester seg. Vask og tørk av matrester umiddelbart etter måltidet. Enkelte matvarer kan bidra til å forverre eksem uten at det er matallergi. Det gjelder spesielt sterk mat, ketshup, tomat ol. Selv om han tåler å spise det kan hudkontakten forverre eksemet.

Dere bør snakke med legen om dere skal bytte steroid krem, evt få en locoid salve som er fetere enn kremen. Noen syns det hjelper å bytte krem, eks Elocon som også er en gruppe to sterioid. Dere kan godt smøre med Canoderm etter Locoid også, istednfor Decoubal.

Les mer om eksem hos barn her

Har du spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Undersøke glutenintoleranse

Hei! Jeg vil gjerne teste meg for glutenintoleranse/cøliaki/hveteallergi/dh for å diagnosere potensjell allergi. Jeg hadde problem med magen for mange år og var anbefalt å slutte spise gluten, men vil få rimelig tester gjort her i Norge. Derfor kan du hjelpe meg å finne ut hvor i Oslo er det mulig å få seg diagnosert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Utredning av allergi og cøliaki starter hos fastlegen. Basert på resultat av de undersøkelser som gjøres der, kan du henvises til spesialist, da gjerne en gastrolog. Det finnes på poliklinikk på Ullevål sykehus og Lovisenberg sykehus.

Lykke til

 

Lunge, Allergi

Reinsdyrskinn og allergi

Vårt museum vurderer å ta inn en kunstutstilling. Installasjon av reinskinn er del av utstillingen. Besøkende skal sitte på reinskinn. Er dette et problem for de med pelsallergi? Hvis ja, må enten reinskinn utgå eller de må skjermes fra resten av utstillingen. Hilsen Ä´vv skoltesamisk museum

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vanligvis er pelsvarer så gjennompreparerte at de gir fra seg lite allergenaktivt materiale fra det aktuelle dyret. Likevel har vi erfart at det er noen som får plager fra øyne og luftveier ved kontakt med pelskåper og skinn. Ettersom det er lite dokumentasjon på dette, er det usikkert om plagene skyldes en allergisk reaksjon på allergener i støvet fra pelsen, reaksjoner på preparater som er brukt eller muligens betingede reflekser. Slike skinn kan også være tilholdssted for midd. Skinn av blant annet reindsdyr brukes ofte som pynt på veggen og mennesker som er allergiske mot reinsdyr opplever at de kan reagere på slike pynteskinn. I Troms og Finnmark er det ikke uvanlig med allergi mot reinsdyr. Det kan være en god løsning å skjerme installasjonene av reinsdyrskinn fra resten av utstillingen, eventuelt ha den i en monter om mulig.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Kan eksponering redusere allergisymptomer?

Er det mulig å redusere symptomene ved pelsallergi ved å eksponeres mot katt? Skape en slags immunitet ved å kose med katten kan du vel si... har nylig fått kattunge, og er ikke veldig allergisk, men blir litt nysing og tett nese. Mulig jeg innbiller meg dette, men kan virke som om nesen er blitt mindre tett med dagene jeg har vært eksponert mot katten.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Ved påvist og sikker allergi mot katt er rådet å unngå katt. Det er ingen studier som tyder på at man kan "herde" seg ved å være sammen med katten.

Det er mulig å være allergisk mot en type pelsdyr og tåle andre. Allergi kan også endre seg gjennom livet, ved at man blir mer eller mindre allergisk.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Kan man dø av peanøttallergi?

kan man dø hvis noen åpner en sjokolade med peanøtter når man er allergisk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Peanøttallergi kan gi svært alvorlige reaksjoner på en liten mengde peanøtt. Det er en av de matallergier som på verdensbasis er årsak til dødsfall.

De som får en så alvorlige allergisk reaksjon på mat får det ved å spise maten. Når noen andre åpner mat med peanøtter lukter det peanøtter. Det vil ikke være peanøttproteiener i luften og livstruende reaksjoner er ikke registrert. Lettere symptomer og ubehag kan oppstå. Søl og smuler er en større risiko enn lukt.

Hilsen Helle Grøttum