Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pulsøkning ved aktivitet hos ung gutt

Jeg har 80 i hvilepuls og 100 når eg bare beveger meg litt og jeg er 14 år hva bør jeg gjøre? Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er helt normalt at pulsen stiger når du går fra sittende stilling til aktivitet og bevegelse. Men at den plutselig skal gå fra 80 til 100 ved minste bevegelse høres litt uvanlig ut. Derfor er det best at du sjekker dette hos legen din. Det kan være lurt å prøve å gjenskape situasjonen hos legen din. Feks at pulsen først måles mens du sitter, og deretter igjen etter at du har gjort 10 knebøy. Dette vil gi et fint bilde på hvordan pulsen din varierer under aktivitet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

AV-blokk hos ung kvinne

Min datter er 34 år, har de siste ukene hatt store smerter i brystet. Smertene er i varierende grad. Hun har også lange stopp av hjerteslagene. Blir veldig svimmel, og kroppen føles som gelé. Var på legevakten for 3 dager siden. Der fant de en AV blokk grad 2. Hva kan skje? Kan hjertet bare stoppe? Hvor farlig er disse arytmiene? Vår eldste datter har samme plage. Hun hadde en AV blokk 3. Jeg, som mor, er ganske engstelig. Takk for svar. Hilsen Bjørg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Datteren din har lage pauser mellom hjerteslagene og det er påvist AV-blokk grad 2. Da antar jeg at hun har blitt henvist til hjertespesialist for videre vurdering? Hvis ikke, må dette gjøres. Det kan tenkes at hun iblant har AV-blokk grad 3 også (da kan man få lange pauser), og i så fall kan det være behov for pacemaker. Det antar jeg at den andre datteren din allerede har. 

Når det gjelder brystsmertene er det vanskelig å si noe sikker basert på det du skriver her. Det er ikke sikkert de smertene har noe med hjertet å gjøre i det hele tatt. Plagene bør uansett utredes videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operere inn hjertemonitor

Hvordan blir en sånn Reveal rekorder operert inn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En reveal er på størrelse med en liten USB-minnebrikke. Legen setter den inn under huden. Hun vil lage et lite snitt på 1 cm på brystet ditt og rett og slett skyve brikken innunder huden. Så vil hun lukke såret med et par sting. Den kan brikken ligge og overvåke hjertet i flere måneder. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls og fort sliten av trening

Hei, Jeg har hatt problemer med å være med på trening helt siden jeg var liten. Sykkeltur eller gåtur på skolen, jeg blir varm, kvalm og ender opp med å kaste opp. Jeg hadde mindre kapasitet til å utføre det de andre utfører lett. Jeg blir lett andpusten, men det viser ingen feil med hjerte. Har snakket med PT og lege, men alt jeg har fått er Vimovo for å stabilisere magen. Jeg får en puls på 160-170 når jeg jogger i kun 1 minutt. Jeg vil forbedre formen, det er kjipt når det er slik. Hjelp!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke så lett å svare på dette. Hvis hjertet er grundig sjekket og det ikke er funnet noe feil, skal du i prinsippet kunne trene fritt. Hvis du får veldig høy puls under trening og det gjør deg veldig sliten, kan legen din vurdere å bruke medisiner for å hindre høy puls. Feks betablokkere. Da kan det teoretisk sett tenkes at du ikke får så høy puls og dermed klarer å trene mer før du blir sliten. Men dette må du nok diskutere nøye med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

30 prosent stenose i koronarkar

Hei Er kvinne på 57 år. Jeg har enkelte forkalkninger i koronarkarene, ca. 30% stenose i proximale LAD. Hvor alvorlig er tilstanden på 30 %? Bruker nå kolesterolsenkende og blodfortynnende medisiner. Skal ta nye blodprøver om litt bland annet leverprøver. Hvorfor leverprøver? Mvh engstelig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

30% forsnevring eller "stenose" regnes ikke som betydningsfull eller farlig. Imidlertid er det et tegn på at kransårene er rammet avleiringer og det er derfor viktig med forebygging. Både med medisiner og med en sunnere livsstil. Du har fått kolesterolsenkende medisiner og blodfortynnende medisiner. Dette er meget bra og meget viktig. Disse medisinene vil minke faren for å få infarkt i fremtiden. Du bør fortsette med disse medisinene. Hos noen veldig få kan kolesterolsenkende medisin påvirke leveren. Derfor er det vanlig med en blodprøvekontroll av leveren. 

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Tandemhopp med hjertefeil

Hei! Kjæresten min er født med hjertefeilen Fallots tretrade, har vært operert og byttet klaff noen ganger. Han har hele tiden snakket om att han vil hoppe tandem, så jeg tenkte å gi han det i gave. Er dette noe som han kan gjøre med hjertefeilen? Spør fordi jeg er usikker og ikke ønsker å gjøre noe som kan være farlig for helsen hans.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tandemhopping kan innebære en betydelig belastning på hjertet og de fleste som tilbyr slik hopping krever at du er helt hjertefrisk. Er man tidligere operert for Fallots tetrade, vil nok de fleste ikke akseptere deltakelse. Men for å få et sikkert svar må du snakke med både de som tilbyr tandemhopping og legen til kjæresten din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Statiner og hepatitt

Hei. Begynte med Atorvastatin 20 MG i dag og på mulige bivirkninger står der hepatitt - det høres jo skummelt ut. Bør man ta de da? Ønsker ikke hepatitt. Og hvordan er det å bli gravid om man går på disse medisinene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hepatitt er kun en generell betegnelse og betyr leverbetennelse. Det finnes mange former for leverbetennelse. Årsakene kan være alt fra virus, alkohol og til medisiner. 

Alle medisiner kan ha bivirkninger. Det gjelder atorvastatin. Men selv om hepatitt står listet som en av bivirkningene, er det ikke sikkert du får dette. Faktisk tolereres Atorvastatin svært godt og det er veldig få som får bivirkninger. Hvorvidt du er en av de få uheldige som får påvikrning av leveren, kan enkelt sjekkes med en blodprøve hos legen din om et par uker. Hvis denne viser normale leververdier, har du ikke fått noen påvirkning og kan trygt fortsette med medisinen. Hvis du får leverpåvirkning, kan legen enten redusere dosen, eller prøve en annen medisin. 

Atorvastatin skal ikke brukes under svangerskap. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt i brystet, undersøkt kransårer

Våknet en natt fikk ikke puste og fikk veldig med smerter i brystet.. ble klam og ville kaste opp.. fikk nitro og det virket fort.. er tungpustet selv om jeg godt trent.. det di fant var høyre dominant system triquspid oartaklaff. Normal avgang av coronarkar. Det sees korketrekker utseende på flere kar som man kan se ved hypertensjon. lM (veggforandringer).. R. Veggforandringer i hovedstammen. Får vondt i brystet ved å gå tur på fjellet.. skal på kontroll om 12 mnd. Kan jeg bare gå tur uansett?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tungpust og brystsmerter er alvorlige symptomer som skal tas på alvor. Det ble gjort i dette tilfellet og du fikk undersøkt kransårene dine. Disse viste kun små forandringer og ingen trange eller tette partier såvidt jeg forstår. Dette er bra! Det betyr at du ikke har syke kransårer. Men likevel ser man noen forandringer som gjør at du bør passe ekstra godt på fremover. Jeg antar at du har fått behandling for blodtrykk (dersom det var forhøyet) og at du har blitt satt på hjertebeskyttende medisiner. Hvis så er tilfellet og man ellers er i god form, bør det være helt greit å drive med fysisk aktivitet. Du bør ha med deg nitro i tilfellet du får vondt. Hvis du får mye smerter, bør du snakke med legen din for å vurdere annen behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kyfosering

Lurer på noe i et prøvesvar. Hva betyr: "Litt markert kyfosering i øvre thoracalavsnitt"

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette har med ryggradens krumning å gjøre. Hvis du ser på en persjon fra siden vil du se at ryggraden alltid bøyer seg litt bakover i øvre del. Dette kalles kyfose og er normalt. Hvis ryggen buler for mye bakover, sier man at kyfosen er mer markert. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uregelmessig puls etter Efexor

Hei. Jeg er en mann på 45 år som begynte på Efexor 300 mg i mars i år. Etter jeg startet med Efexor så er pulsen fra 97 til 108. Den var før rundt 75. Har hjertebank nesten hele døgnet. Medisinen jeg går på nå skal jeg gå på fast hele tiden. Det jeg lurer på er om det er skadelig på sikt å ha så høy puls og uregelmessig hjerteslag? Er redd det kan svekke hjerte over tid. Blodtrykket er normalt. 127/70 sist måling. Går også på kolesterol senkende.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvorvidt pulsøkningen har noe med Efexor å gjøre eller ikke, vet jeg ikke. Du bør uansett få sjekket hjerterytmen din nærmere. Det er ikke normalt at hvilepulsen plutselig legger seg på rundt 100. Du før gå til fastlegen for å komme i gang med utredning. Visse sykdommer kan gi høyere hvilepuls og fastlegen vil starte med endel blodprøver for å sjekke ut disse. Rask puls med uregelmessige slag kan også være en hjerterytmeforstyrrelse, feks atrieflimmer. Dette kan sjekkes med EKG. Blir det behov for ytterligere undersøkelser, vil fastlegen din henvise deg til spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid