Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hud

Eksem i ansiktet

Hei:) jeg har en sønn med atopisk eksem. Han har mye eksem i ansikt og rundt øyene. Har også en del på kroppen. Har dere noe tips og gode råd om behandling, samt kremer som fungerer.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Grunnbehandlingen ved eksem er rikelig med fuktighetskrem, minst to ganger daglig. Man kan enten velge en krem med høyt fettinnhold eller det som nå er mer og mer vanlig en som binder hudens egen fuktighet. Det er kremer med glyserol eller karbamid. En av disse kremene er Canoderm, den er godkjent som legemiddel og fås i apotek. Legen kan skrive den ut på blå resept ved atopisk eksem.

I tillegg bør dere bruke kortisonsalve som behandler eksemet. Da er det viktig å starte behandlingen med det samme eksemt kommer, smøre en-to ganger daglig (før fuktighetkremen) til noen dager etter at eksemet er borte. Rundt øynene brukes ofte en egen øyesalve. Legen vurderer hvor sterke kremer dere skal bruke på eksemet.

På våre sider er det også en rekke tips som kan bidra til at hverdagen blir lettere.

Du kan også ringe vår rådgivningtelefon 67 023 023 for ytterigere råd.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Reaksjon på katt - allergi eller noe annet?

Hei. Er det mulig at man ikke reagerer på katt dersom man tester det ut selv om man har fått positivt utslag på allergitest mot hund/katt/hest? Og hvordan kan man med sikkerhet vite at det er dyret man bor med man reagerer på og ikke andre ting? Har en gutt på 11 år som fikk en kraftig reaksjon samme dag som vi tok imot katter i fosterhjem, men han har hatt halsbetennelse noen dager nå og jeg lurer da på hvordan man kan konkludere i denne saken; utløst av infeksjonen eller allergi..?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er vanskelig å konkludere på grunnlag av en reaksjone en gang. Fortsetter symptomene når han er sammen med katt, og forsvinner når han ikke er med katt, tyder det på at katten er årsak til symptomene. Du kan forsøke å gi ham allergitabletter et par dager. Demper de symptomene hans er det allergi. Allergitabletter har ingen effekt på infeksjoner.

En infeksjon går over, det gjør ikke allergi mot katt.

Lykke til, hilsen Helle

Forestår at dere ser det an og vurdrer ut fra varigheten av symptomene.

Allergi

Vondt magen av fisk

Har skalldyallergi..men får vondt i magen av fisk fra torskefam også. Blir veldig syk av blåkveit...vet den spiser krabber og div. Har tatt test på torsk..fått melding om at torsk tåler jeg...men får vondt i magen.. Kan det forklares?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Maten fisken spiser går ikke over i fiskekjøttet, så at torsk og kveite spiser skalldyr forklarer ikke plagene dine.

Du kan derimot ha reagere på fisk uten at det slår ut på allergitester. Dersom de samme symptomene oppstår hver gang du spiser disse to typene fisk er det sansynlig at du ikke tåler dem.

Heldigvis kan du tåle andre typer fisk selv om du reagerer på torsk og kveite.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Rett til informasjon fra sykehus

Kva rettigheter har ein som pasient når det gjeld informasjon når ein er innlagt på sjukehus angånde informasjon om og rundt sjukdommen ein er innlagt for? informasjon på sjukehus om start av ny medisin og kvifor ny medisin skal brukast sett i samanheng med den sjukdommen ein er innlagt for? Har eit sjukehus ein sjølvstendig informasjonsplikt overfor ein pasient, uavhengig av annan informasjon frå annan instans eller sjukehus? Eg lurer litt på dette,då min erfaring seier at slik info er så ymse.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter pasient- og brukerrettighetsloven skal du få all relevant informasjon knyttet til helsehjelpen du mottar. Dette omfatter alle de punktene du tar opp. Et sykehus skal informere om den delen av helsehjelpen de selv har ansvaret for. Ser de at det også er annen informasjon som er av betydning for pasient/pårørende, skal de opplyse om hvem som kan gi slik informasjon. Har sykehuset opplysninger fra en annen instans som det er viktig at pasienten blir informert om, skal de enten selv informere eller be pasienten ta kontakt med den aktuelle instansen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Utregning av FEV1 til prosent

Hvordan regner jeg FEV1 til prosent?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
For å finne % verdien av FEV1, så er det god gammeldags prosentregning som gjelder: Din FEV1 verdi/forventet FEV1 verdi x 100 blir din FEV1 i prosent.

Vennlig hilsen Grethe
              

 

 

 

 

Lunge

Spirometri- FEV1 verdi for kvinne på 53 år

Jeg er kvinne, 53 år, veier 64 kg og er 154 cm høy. Hvilke FEV1 verdi skal jeg ha? Hvis jeg har en verdi på 2,73 er den normal? Vil det si at dess høyere denne verdien er jo bedre lunger har jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Når det gjelder referanseverdier, så har man ikke de i hodet. Det er avhengig av alder, høyde, rase og kjønn, så her er det mye som spiller inn. For å finne ut dine verdier, har de som vanligvis tar spirometri på LHL sykehuset laget en test person med dine oppgitte data med utgangspunkt i referanseverdiene til noe som heter ECSC. Da blir referansen for deg 2,16 L på FEV1. Jo, høyere verdi, jo høyere lungekapasitet. Din verdi vil da være veldig bra!

Vennlig hilsen Grethe 

 

 

Hjerte/kar

operasjon for innsnevret hovedpulsåre

Hei, kan de som er operert for medfødt innsnevring på hovedpulsåren trene som alle andre? Operasjonen var ende til ende. Normalt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det er et viktig spørsmål du stiller. Ved trening, særlig ved styrketrening av større muskelgrupper, tilkommer en betydelig økning i blodtrykket(overtrykket). Vi fraråder derfor slik trening hos de som har utvidet hovedpulsåre senere i livet. Jeg tenker imidlertid at de som har utredet barnet ditt og operert det er den rette ekspertisen til å svare på om alle former for trening er forsvarlig i dette tilfellet.

Hjerte/kar

barn og høyt blodtrykk

Hei! Har et barn som i ca 1 år har hatt blodtrykk på ca 150-160/80 -90 pga en tranghet i blodåre som nå er fikset. Vil det høye trykket det første året ha skadet blodårene mer permanent og gjort dem stivere for resten av livet slik at sjansen for hypertensjon i voksen alder er større enn for barn som ikke har hatt så høyt trykk første leveår? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Ditt spørsmål er viktig, men hva som finnes av dokumentasjon for at en tilstand som dette hos barnet ditt medfører økt risiko for å få høyt blodtrykk i voksen alder er en svært spesialisert problemstilling som du må forhøre deg om svar på hos de som har utredet og operert barnet ditt. Min antakelse er at hvis operasjonen er helt vellykket  full normalisering av blodtrykket så burde man ikke forvente noen økt risiko for høyt blodtrykk senere i livet.

Hjerte/kar

statiner og overlevelse

Jeg har lest flere steder at statiner ikke bedrer overlevelsesfaktoren noe særlig, for eksempel her: https://bmjopen.bmj.com/content/5/9/e007118 Jeg går nå på nokså sterke statiner etter et infarkt og har temmelig lave kolesterolverdier, HDL 0,9 og LDL 1,1 mmol/l, totalt 2,4. Bare HDL-en er så vidt innafor referanseområdet. Jeg er ikke noe begeistra for å ta kosttilskudd, men lurer på om omega 3, som _har_ signifikant effekt på overlevelsesfaktoren, kan erstatte statiner.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Før statinene ble godkjent til bruk hos hjertepasientene ble det gjort store(flere tusen pasienter deltok) og gode studier hvor statinene ble sammenliknet mot narremedisiner(placebo). Studiene viste at det å ta statiner reduserte risikoen for å få et nytt hjerteinfarkt og også risikoen for å dø av et hjerteinfarkt med cirka 3o prosent. Dette er svært gode effekter av statiner. Studiene varte i 4-5 år, men siden avleiringen av kolesterol i åreveggene er en prosess som går over flere tiår tror man at den egentlige effekten av statiner er enda bedre.

Tilskudd med omega 3 er nyttig hos en del pasienter, men kan ikke erstatte statibehandling hos den vanlige hjertepasient.

Hjerte/kar

ekstraslag

Hva kommer det at hjertet har ekstraslag

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

De normale hjerteslagene oppstår fra et eget spesialisert ledningssystem i hjertet. Hos oss alle oppstår der imidlertid også ekstraslag, og disse starter da fra et punkt utenom det vanlige ledningssystemet. De aller felste av disse ekstraslagene er helt ufarlige, og er ikke uttrykk for sykdom i hjertet.