Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Besvimelse på fly

Jeg hadde en ubehagelig situasjon ang en kollega. Vi satt i fly og skulle akkurat ta av når min kollega tar seg mot brystet venstre side og sier: jeg besvimer. Han var borte i flere minutter. Jeg fikk stoppet avgang, ropte om hjelp osv. Heldigvis lege ombord. Vedkommende er nå innlagt til observasjon ang hjertet.

Det jeg lurer på her er: når jeg sto/satt oppå ham i flysetet - pustet han så fryktelig ut - akkurat som luften ble presset ut av ham. Hele ansiktet munnen fikk en skikkelig utblåsning. Hva kan ha skjedd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er flott at du fikk skaffet rask hjelp. Og flaks at anfallet kom før flyet hadde lettet. Det er vanskelig å si nøyaktig hva som har skjedd og det er best å ikke spekulere i det. Ut i fra beskrivelsen din høres det skremmende ut og det kan godt ha vært noe med hjertet. Vi får håpe de finner ut av det på sykehuset og at han får god behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klaffefeil, blir sliten i varmen

Hei. Min pappa (68 år) har en medfødt klaffefeil, som tidligere ikke har gitt symptomer. Nå er han i utlandet (varmen), og blir fort sliten, føler han ikke får ned pulsen på vanlig vis. Han sier det til tider svir i hjertet. Har varierte dager, noen der han føler seg helt fin. Kan han vente 4 uker til han er tilbake i Norge før han oppsøker lege? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette synes jeg er vanskelig å svare på. Tretthet, rask puls og ubehag i brystet må tas på alvor. Det tryggeste er nok å be han kontakte en lege der han er, og få en sjekk. Det kan tenkes at han trenger raskere behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkninger i iliaca

Har fått påvist forkalkninger i aortasidegrener, iliaca. Kan dette være årsaken til at jeg hurtig blir tung i bena? Er innsetting av stent en mulighet? Får ikke svar på dette hos legen. Er 87 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sidegrenene til aorta (iliaca) forsyner blant benmusklene med blod. Forkalkninger i disse årene vil kunne gjøre årene trangere, og da går det mindre blod gjennom dem. Dette kan være en årsak til tyngdefølelse i bena. Hvorvidt dette kan behandles med stent vil nok avhenge av litt ulike faktorer. Hvor plaget du er, er av betydning. Videre spiller det en rolle hvor trangt det er. Forsnevringen må være trang nok for å kunne behandles. Så vil det også spille en viktig rolle om det er teknisk mulig å gjøre dette. Du kan be fastlegen din henvise til spesialist for vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Redd for hjertesvikt og hjertesykdom

Hei Er en jente på 28 år, Ingen kjente hjertefeil, ingen i familie så har dødd av hjertesvikt/stans sånn jeg vet om. Jeg opplever tidvis smerter i venstre bryst å blir bekymret for dette. EKG var fint sist jeg fikk et «anfall» Med høy puls og hjertebank. Tror dessverre jeg har utviklet en angst for dø. Hvordan vet jeg on hjerte mitt er friskt? Tenker på dette og blir redd når jeg er alene, men ikke så Plaget at jeg isolerer meg eller er deprimert.Hvor stor sjans e det for hjertesvikt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom og hjertesvikt er svært uvanlig hos unge mennesker. Så bare ved å se statistisk på det, kan man si at det er lite sannsynlig at du har hjertesykdom.

Hvis du er i generell god fysisk form er også hjertesykdom lite sannsynlig. Klarer å du gå fort i motbakker, gå opp flere etasjer eller trene og jogge som de fleste andre på din alder? I så fall har du neppe hjertesykdom.

Et normalt EKG er ingen garanti, men tyder også i retning av at hjertet er normalt. Det er svært sjeldent at personer med hjertesvikt har normalt EKG.

At en lege allerede har vurdert deg og ikke funnet noe galt med hjertet peker også i retning av normalt hjerte.

Som du ser, så har du allerede nå veldig mange faktorer som tilsier at du ikke har hjertesykdom.

Hvis du ikke klarer å slå deg til ro med dette, kan du gå videre med noen blodprøver hos legen din. Ved hjertesvikt ser vi spesielt på en prøve som heter proBNP. Hvis denne er normal kan man med stor sikkerhet utelukke hjertesvikt.

Hvis du får anfall med høy puls og hjertebank, kan det være en ide å henvise deg til spesialist for andre undersøkelser. Eksempelvis 24-timers EKG og evt. ultralyd av hjertet. Dette må fastlegen din vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Krav på epikrise

Undersøkelse av hjertet! Når har jeg krav på epikrise etter nukleære undersøkelse hos spesialhelsetjenesten??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har rett til innsyn i journalen din. Dette innebefatter også epikrisen. Henvend deg til behandlingsstedet hvis du ønsker innsyn i pasientjournalen din. Du kan også be om å få en kopi av journalen. Du har pasientjournal alle steder du har fått helsehjelp: Hos fastlegen, på sykehuset, hos tannlegen og hos andre behandlere. Også der nukleærundersøkelsen er gjort.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerneslag

Hei ! Fikk hjerneslag utenfor jobb tid ,hvordan stiller det seg ??

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg er litt usikker på hva du mener med spørsmålet, om det dreier seg om når på døgnet du fikk slag, eller om det har noe med rettigheter eller forsikring å gjøre. Om jeg skal kunne svare det mere på dette, kan du ringe LHLs rådgivningstjenste telefon
67 023 023 mandag - torsdag mellom kl 09 - 15.

mvh

Marita, LHL

Tåkesyn, sliten og trøtt

Hei,fikk for to år siden brått og plutselig tåkesyn på begge øynene. Det varte en ukes tid så kom synet like brått tilbake.. ikke hatt noe etterpå,men sliter med at jeg føler meg sliten,nedfor,og trøtt. Må planlegge nøye dagene mine for orker ikke for mye.. sluttet å jobbe for ble nok med alt hjemme så jeg skulle klare følge opp hjem og barn. Blir fortere sliten enn andre merker jeg også.. noen tips?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann og takk for henvendslsen!

Jeg regner med at du har vært hos legen din og fått utredet dette? Plutselig tåkesyn, slitenhet og tretthet som er av en slik grad at du ikke lenger klarer å være i jobb, krever utredning. Det er ikke mulig å si hva dette kan være ut fra de opplysningene du gir, men jeg mener at de symptomene du beskriver bør gi grunnlag for en oppfølging av lege og eventuelt henvisning til nevrolog og/eller øyelege.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Hjerte/kar

Operasjon for atrieflutter

Jeg er en mann på 63 år og har fått påvist atrieflutter, jeg lurer på om du operer dette? jeg står på venteliste for operasjon på Rikshospitalet og det er 3 til 6 måneder ventetid.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Alle søknader om operasjon for atrieflutter i vår del av landet blir sendt til Rikshospitalet. Derfra blir cirka halvparten av disse søknadene oversendt til LHL-sykehuset, som også gjør disse operasjonene(ablasjonsbehandlinger). 3-6 måneders ventetid er vanlig for slike operasjoner.

Allergi

Melkeallergi

Vi opplever at vår sønn på 4 1/2 tåler en hvis mengde melkeprodukter (feks. ost) men at han får utslett så fort mengden melk øker. Særlig har vi lagt merke til det hvis han har fått i seg fløteiskrem. Kan det stemme at han er mer følsom overfor f.eks fløte (is) enn andre produkter, eller er det den generelle mengden melkeprotein han får i seg som til slutt slår ut som eksem og tørr hud?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk fo rspørsmålet.

Dersom han har hatt en melkeallergi han nå er i ferd med å vokse av seg, er det sansynlig at det er mengden som avgjør om han får symptomer eller ikke.

Men om han hittil har tålt melk og nå begynner å regarer på store mengder melk og da spesielt de med mye laktose, feks fløteis, er det mer sansynlig at det er laktoseintoleranse han er i ferd med å få. Da vil han tåle hvitost og meieriprodukter med lavt laktose innhold.

Melkeallergi er vanligst hos de minste barne og oppstår vanligvis før de er ett år. Laktoseintoleranse debuterer senere.

Har du flere spørsmål er de velkommen til å ringe vår rådgivningtelefon

Hilsen Helle

 

 

Rettigheter

Flytting og støtte fra Nav

Kan jeg flytte til en annen kommune selv om jeg får penger av nav i den kommunen jeg bor i nå ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis du får penger fra NAV Stat (gjennom folketrygden) skal ikke det opphøre fordi du flytter. Mottar du økonomisk sosialhjelp fra kommunen, vil du måtte søke den nye kommunen om tilsvarende stønad. De kan komme til at du ikke har krav på økonomisk sosialhjelp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen