Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Skjult funksjonshemming

hva betyr Skjult funksjonshemming

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Skjult funksjonshemming eller usynlig funksjonshemming som det også kalles, er når det ikke er synlige tegn på at en person har nedsatt funksjonsevne. Mange hjertesyke vil for eksempel ikke ha klare ytre tegn på sin sykdom, mens det for en rullestolbruker er motsatt. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kiling i brystet etter stent

Ble stentet etter et hjerteinfarkt i høyre kransåre for tre år siden. Kjenner en lett "kiling" i brystet på venstre side. Er ikke koblet til fysisk anstrengelse, men kommer og går. Er dette snakk om bieffekter av medisiner/stent eller kan det være snakk om noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette er. Hos en person som allerede har gjennomgått infarkt skal man alltid ta symptomer fra brystet på alvor. Kanskje har noen av de andre årene begynt å bli trange? Hva plagene dine skyldes blir bare spekulasjoner på det nåværende tidspunkt og det tryggeste er at du får dette sjekket skikkelig hos legen din. Det kan bli aktuelt med henvisning til sykehus eller spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstrasystoler under trening

Kvinne 28 år. Diagnoser: Bipolar lidelse, angst og bulimi i perioder, ellers frisk. Kosthold: plantebasert i tre år. Ikke overvektig. Ikke kaffe eller alkohol. Er i perioder plaget med ekstrasystoler. Spesielt ved enkelte stressituasjoner, og i perioder med mani. Et ekstrasalg nå og da ellers. Har tatt et par EKG hos fastlegen - alt normalt. Blitt grundig undersøkt på Moloklinikken: var veldig nervøs i forkant (sykehus = typisk utløsende), så de plukket opp at jeg hadde VES før arbeids EKG. Disse ga seg under sykkeltesten. Fikk beskjed om at hjertet strukturelt ser fint ut, at jeg hadde litt lavere hvilepuls enn gjennomsnittet, noe som kunne øke ant. VES, men at VESene ikke var noe å bry seg om. De sa at det var et veldig godt tegn at VESene ga seg under sykkeltesten. Slo meg til ro med at jeg hadde VES, og det har ikke plaget meg så mye.

Men sist jeg var på joggetur, hoppet og spratt hjertet "i vildens sky". Jeg er ikke vant til å få ekstrasystoler under trening, og ble veldig redd. Hadde egentlig en god økt, der jeg følte at formen var god, og at jeg slappet av. Hadde ikke angst på forhånd. Ca. 10 minutter inn i joggeturen kunne jeg telle at omtrent hvert tredje slag var et ekstrasalg, og pulsen var noe raskere enn vanlig mtp aktivitetsnivået. Når dette skjedde, ville jeg instinktivt ta det roligere, og etter kort tid med gange ga ubehaget seg.

Jeg fikk litt angst etter denne episoden. Ingen symptomer på pustevansker, smerter eller svimmelhet. Nå er jeg litt redd for å trene igjen. Jeg er vant til å trene, og er i god form. Trener utholdenhet ca. tre ganger i uka, vanligvis. Blir usikker på hva jeg skal gjøre om jeg får ekstraystoler når jeg trener. Skal jeg bare pushe på, skal jeg ta det litt roligere, eller skal jeg avbryte treningen? Det siste faller seg mest naturlig for meg, da jeg blir redd for at hjertet skal bli "for forvirret" og stoppe. Jeg har hørt litt om at adrenalin spiller en stor rolle når det gjelder årsaken til ekstrasystoler. Lurer på om det kan være noe annet som er årsaken til mine? Hvis jeg blir veldig redd, f.eks hvis jeg skvetter skikkelig, eller vi holder på å krasje e.l, så får jeg en vanlig aktivering med rask puls osv. men ingen ekstraslag. På joggeturen var jeg jo "avslappet" sånn angstmessig, og kan ikke skjønne at adrenalinet var så høyt? Kan det være et annet stresshormon som er utløsende? f.eks kortisol? En siste ting: kan årsaken til elkstrasystolene under treningen være at jeg hadde vært sengeliggende en stund før denne økta, og at det var min første joggetur på tre uker pga. depresjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror du er inne på noe viktig på slutten av innlegget ditt. Du hadde vært inaktivert i en lengre periode, samt vært verre i din depresjon. Dette gjør at kroppen din er i en endret tilstand og da vil den kunne reagerer annerledes på trening enn ellers. 

Et annet aspekt er at kroppens mekanismer er svært kompliserte. Det er ikke alltid like lett å si at en ting forårsaker den andre og at det nødvendigvis alltid er slik. Adrenalin kan gi ekstrasystoler, men hos noen gir adrenalin færre ekstrasystoler. Dessuten er det langt flere horomoner i kroppen som kan spille en rolle. Kortisol er bare en av flere. 

Hvis jeg var deg, ville jeg prøvd å trene igjen om noen dager. Hvis plagene kommer tilbake, roer du ned og oppsøker heller legen din for en ny sjekk. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cardio fitness

Hva betyr egentlig cardio fitness? Jeg har tatt tak i helsa mi og har de siste 6 ukene gått tur hver dag, å lagt om kosten. Har tatt av 6 kilo, og fitbit klokka mi viser at cardio fitness har økt fra 28-30 til 31-35. Hvilepulsen har gått ned fra 73-til 61, i følge klokka. Men hva betyr det egentlig? Jeg har astma og allergi og bruker medisiner fast for det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

"Cardio fitness" betyr egentlig bare kondis. Altså hvor god fysisk form du er i. Det finnes noen universelle mål på kondis, og fitbit har sin egen algoritme som baserer seg på alder, hvilepuls, kjønn, vekt etc. At du har kommet opp i 31-35 betyr vel at kondisen blir bedre. Det er jo gode nyheter. Stå på videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt ta blodtrykksmedisinen?

Har blitt behandlet for høyt blodtrykk i over 20 år. Fikk hjerneslag for et år siden. Har nå et blodtrykk på 110-60. Er det OK? Bør jeg fortsatt ta blodtrykkmedisinen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykk på 110/60 er normalt. For deg som har hatt hjerneslag er det viktig at blodtrykket ikke går opp. Det er godt mulig at blodtrykket ditt er fint nettopp fordi du tar medisinene. Derfor vil det ikke være lurt å slutte med dem. Jeg anbefaler deg å fortsette behandlingen, og kun gjøre endringer i samråd med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Puls på 38

Jeg er mann 70 år, blodtrykk 116/62 og hvilepuls 38. Er dette unormal/farlig lav puls? Jeg trener styrketrening og går turer hver dag og spiser sunt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes 38 var i det laveste laget. Det kan godt hende at det er helt normalt for deg og bare skyldes at du trener endel, men for sikkerhets skyld bør du få deg en sjekk hos legen din. Få deg et EKG og la fastlegen vurdere om dette skal utredes videre eller ikke. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust ved gange

Brukt c-pap i 5 år, og har gradvis fått forverrede astmasymptomer fra start.Det som begynte som episoder med dårlig utholdenhet, har nå siste uke utviklet seg til å bli til at jeg kan max gå 8 skritt før jeg må sette meg ned. Kroppen "slås av"/visner. Ingen sympt fra hodet som svimmelhet - bare følelsen av at kroppen blir til gele. Langvarig mild hoste.BMI 51! Tenker soppkoloni i lunger, men kan det være hjertet? Fastlegen: MYKOPLASMA, TWAK, INFLU, EKG OG RØNTG THORAX NEGATIV. CRP 11. Forslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg mener at tungpusthet må regnes som alvorlig sykdom inntil det motsatte er bevist. Det betyr at tungpust skal tas på alvor og undersøkes ordentlig. Både lunger og hjertet kan være problemet. Her må det en grundig og systematisk utredning til. En BMI på 51 bidrar selvsag til plagene. Hvis du må gå rundt med mange kilo ekstra vil det selvfølgelig bli tungt for kroppen, hjertet og lungene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan isoptin gi lav puls?

Eg er ein 49 år gamal mann. Eg tek Isoptin på grunn av hjartearytmi. Kan Isoptin gi lavare puls under fysisk aktivitet utan arytmi episoder, enn det ein hadde utan Isoptin. Eg har opplevd litt av det same med betablokkaren bisoprolol, men bisoprolol hadde nok ein kraftigare pulsbegrensande verknad då eg brukte den. Kan Isoptin ha ein liknande verknad som Bisoprolol slik eg beskriv det? Eg bruker sjølvsagt ikkje Bisoprolol saman med Isoptin.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret er ja. Isoptin kan gi lavere pulsstigning under fysisk aktivitet, på samme måte som betablokkere. Både isoptin og betablokkere hemmer en del av hjertets elektriske system som heter AV-knuten. Det hindrer høy puls 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter bypass

Bypass operert 27/2 2018 Plages nå med smerter i skulder/ryggparti? Er dette muskulært? I tillegg oppleves hjertet urolig på morgenen,gir seg utover dagen Puls ligger på 60/64 og er regelmessig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være flere ulike årsaker til disse plagene. Etter en hjerteoperasjon er jo situasjonen litt endret for musklene i bryst- og ryggregionen. Du har blant annet vært immobilisert over lengre tid. Det kan svekke musklene. Og når du begynner å bruke dem igjen, kan de bli ømme. 

På en annen side kan jo trange kransårer også gi smerter i rygg og skuldre. Derfor bør du oppsøke legen din å få dette sjekket ut. Kanskje må du også henvises til et arbeids-EKG. 

Pulsen din bør også kartlegges nærmere. Start med et EKG hos fastlegen, og kanskje trenger du også et 24-timers EKG på sykehus. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Drukket alkohol - hjertet slår fort

hei jeg er en jente på 14, jeg drakk med noen venner igår og er helt fin i formen, men hjertet mitt slår fort, jeg og moren min har noe med hjertene, men det er ikke noe farlig, men kan dette være farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 14. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alkohol påvirker flere prosesser i kroppen, deriblant hjertet og blodtrykk. Det er litt ulikt hvordan folk reagerer på alkohol, og hos noen kan det gi hjertebank og rask puls. Som regel er det ufarlig, men for meg er det helt å umulig å si hva det er som har skjedd hos deg. Jeg synes det er best at du tar dette opp med legen din, og får gjort de nødvendige undersøkelsene. 

Husk også at det er 18-årsgrense på alkohol. Kroppen og hjernen til unge mennesker er ikke ferdig utviklet og de tåler alkohol dårligere enn de eldre. Dessuten er det også slik at jo tidligere man begynner å drikke alkohol, jo større fare for å utvikle alkoholproblemer senere i livet. 

Mvh

Wasim Zahid