Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Informasjon om hjerneslag på fremmedspråk

Jeg er ute etter brosjyrer på fremmedspråk, i første omgang Somalisk vedr. info om hjerneslag og forebygging av hjerneslag. Har LHL dette? Takk for svar:)

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

 

Takk for henvendelsen!
Vi har dessverre ikke utarbeidet informasjonsmateriell på andre språk ennå, men dette er faktisk noe vi tenker å gjøre noe med da dette er et økende behov og etterspørselen øker.

mvh
Marita, LHL

Allergi

Allergi mot hund hos baby?

To år baby har hatt nærkontakt med hund i noen dager og har når kastet opp i to dager. Babyen er dårlig og vi lurer på om hunden kan være årsaken. Det er allergi i familien

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppkast er ikke en vanlig reaksjon ved allergi mot hund. Da er det utslett, pustebesvær, kløende og rennende nese og øyne man ser. Sansynligvis er det andre årsaker til oppkast. Om det fortsetter bør dere kontakte lege.

Barn på to år kan godt utvikle allergi mot hund. Det kan sjekkes med allergiutredning hos lege.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Jobbe 50 prosent før AFP

I mai 2017 fikk jeg hofteprotese, var sykemeldt vel ett år før jeg starta i redusert stilling. Nå i skal jeg ta den andre hofta, og regner med å gå ut i jobb etter 3 mnd. jeg søker da å ta ut AFP , er 62 år i juni.

Må jeg jobbe 100% eller holder det at jeg er ute i jobb feks 50%? jeg jobber i staten.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 12. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For afp i offentlig sektor er kravet at du ikke er sykmeldt på uttakstidspunktet. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Fortsatt behov for astmamedisiner?

Hei! Jeg er en frisk og aktiv kvinne på 27 som har hatt astma og anstrengelsesastma nesten hele livet. Fra fylte 15 har jeg fått seratide for bruk to ganger om dagen og ventoline for trening (opp til tre doser avhengig av anstrengelsesnivå). Saken er den at jeg synes i en periode frem til for tre år siden at astmaen gikk svært mye bedre og har derfor ikke tatt seratide fast på flere år. Ventolinen bruker jeg selvsagt. Men, de siste årene har jeg vært mye plaget av lungebetennelse og opplever ukentlig at det er vondt å puste/tungpust. Det blir verre i kulde og ved irritasjon, f.eks røyklukt. Er dette egentlig et tegn på at jeg burde ta seratide fast igjen?

Fastlegen min har ikke så mye kjennskap til astma og har bare vist til behandlingsplanen som jeg fikk for mer enn ti år siden hvor det står at jeg bør ta seratide morgen og kveld. Jeg føler meg likevel litt usikker på hvordan jeg best skal gå videre siden fastlegen min ikke kunne svare på så mye (han tipset om å kontakte dere forøvrig). Hvordan unngår jeg å få lungebetennelse i år igjen? Hvor mye seratide bør jeg ta? På forhånd tusen takk for hjelpen,

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er en sykdom som forandrer seg gjennom livet og derfor er det viktig å tilpasse behandlingen etter symptomene/plagene. Du beskriver typiske symptomer som gir mistanke om at astmaen er tilbake igjen.
Hurtigvirkende astmamedisin som Ventoline gir rask bedring og brukes ved forverrelser som kommer raskt, som ved anstrengelse.
Siden astma er en betennelses- eller irritasjontilstand i luftveiene, er det viktig å behandle selve betennelsen. Da må man bruke betennelsesdempende medisiner som kortison til inhalasjon, ofte i kombinasjon med en langtidsvirkende anfallsmedisin slik som Serevent. Du burde helt klart starte opp med Serevent igjen i den dosen du hadde tidligere. Den må brukes regelmessig, også i symptomfrie perioder fordi den virker forebyggende. Om du ikke oppnår god nok effekt, kan det være at du trenger en høyere dose og da må du kontakte lege. Spørsmålet er om du burde bytte fastlege til en som har mer kunnskaper om astma? Her finner du ut hvordan det gjøres.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Alkohol og blodfortynnende

Hei : Har tatt en bypass hjerteoperasjon. Går på en del medikamenter bl. a. Albyl e blodfortynnende. Liker godt å ta et par glass rødvin av og til. Hva er rådet mht til alkohol?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. oktober 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, spørsmål om Albyl E og alkohol er besvart tidligere: Albyl E og alkohol

Lunge

Astma og muggsopp

Hei Grethe!
Har en gutt på 2 år som har slitt med astma hele livet. Da han begynte i barnehagen etter sommerferien har han vært syk. Astmaen har vært dårlig, slitt med øynene, hoste og generelt vært utilpass. Han har ikke vært seg selv siden oppstarten. I går sa barnehagen at de hadde funnet muggsopp i sovestallen, og det var mugg langs begge sidene på vognen. Jeg blir da bekymret for at han har sovet i muggsopp i en tid. Hva er dine tanker om dette? Takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at muggsoppen har påvirket han, men det kan også være andre ting som en høstforkjølelse eller forverrelse fordi vi går inn i en årstid som utløser mer astmasymptomer. Uansett bør ikke vognen brukes mer og heller ikke sovestallen inntil muggsoppen er sanert.

Se her hvordan muggsopp fjernes

Om dere kan øke mengden på medisinene hans, er det riktig å gjøre det nå når han sliter mer med astmaen.

Blir han ikke bedre etter disse tiltakene, bør dere kontakte legen hans.

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Fluoxitin Albyl Metoprolol

Er det kontraindisert å bruke Fluoxitin mot depresjon når man bruker Albyl-e,Metoprolol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Fluoxetin skal ikke kombineres med metoprolol. Det kan øke effekten av metoprolol og du kan få lav puls, lavt blodtrykk og bli slapp og svimmel.

Fluoxetin bør ikke kombineres med Albyl-E da det kan øke faren for mage-/tarmblødning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter operasjon på aorta

Hei. Etter en operasjon på hovedpulsåren (ende til ende anastomose), og blodtrykket er helt normalt, kan en utøve all slags fysisk aktivitet eller gjelder det visse forsiktighetsregler fordi det er operert på åren?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette vil nok være en individuell vurdering fra person til person. Den vil avhenge av hva som var årsaken til operasjonen, andre sykdommer, type operasjon etc. Ikke minst også hva slags fysisk aktivitet det er snakk om. Det beste er nok å spørre legen som var ansvarlig for operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertetransplantasjon

Jeg har en svoger som er 69 år, og som har sterkt redusert livskvalitet pga svakt hjerte. Han har pacemaker og kronisk hjerteflimmer. Han kan ikke gå i motbakker. Han har hatt hjerteinfarkt. Han blir bare verre og verre. Vil han kunne være en kandidat til å få nytt hjerte ved en transplantasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er i prinsippet ingen aldersgrense for hjertetransplantasjon og hver pasient vurderes individuelt.

Samtidig vet vi at det er et trangt nåløye for å få hjertetransplantasjon. Det er begrenset med organer og da må det priorioteres hardt. Ofte vil de som har flest år å vinne på en transplantasjon komme høyere opp i prioriteringen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cordarone for urytmisk hjerteslag

Hei. Jeg fikk hjerteinfarkt for 1 år siden, fikk i den forbindelse satt inn en "stent" og ble sendt hjem etter 2 dager på Ullevål. Etter ca. 4 uker fikk jeg urytmisk hjerteslag og dette førte til 10 dager på sykehus. Ble da satt på Cordarone i en periode på 3 mnd., denne ble forlenget med 3 mnd. til. Jeg har vært i fin form siden mai og avslutningen med Cordarone. For 14 dager siden merket jeg meg svimmel og uvel, ble da satt inn på Arbeids-EKG og det ble igjen påvist urytmiske hjerteslag. Behandling er ikke avtalt ennå, jeg venter på en 24 timers måling med EKG. Mitt spørsmål er om Cordarone kan brukes mer en 3 eller 6 mnd. eller om den har så store bivirkninger at dette er uforsvarlig eller ikke mulig..? Har god fysisk form er 187/92. mvh meg.:-)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver en fin utredning, og dette er betryggende. Du virker godt ivaretatt. Resultatet av utrendingen vil bestemme hva som skal skje videre og hva slags behandling du evt. skal ha.

Cordarone kan godt brukes over lengre tid såfremt man tåler det. Hvis du ikke får noen bivirkning kan det godt brukes over en lengre periode. Men om du skal cordarone eller annen behandling fremover må legene din avgjøre.

Mvh

Wasim Zahid