Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hvetallergi

Er det mulig å teste, ved blodprøve el.annet om man har hveteallergi mot annet enn gluten?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Hvete inneholder flere ulike proteiner, gluten er det mest kjente. Det finns tester som kan skille komponentene i matvarer, en såkalt komponentanalyse eller rekombinante allergner

 .

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjeneslag

Hvilken innvirkning har fysisk aktivitet på mennesker som har gjennomgått et hjerneslag? I etterkant, med tanke på fysisk funksjon og livskvalitet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 18. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!
Vi vet mye om hva fysisk aktivitet betyr for helsen til alle, også for slagrammede. Etter et hjerneslag er det viktig å komme raskt igang med gjennopptrening, da potensialet for bedring er stort, særlig den første tiden etter en skade. De siste årene har mye forskning på hjernens plastisitet vist at muligheten for tilheling og reparasjon og dermed bedret funksjon er betydelig - dette bekreftes også av slagrammede. Bedret funksjon betyr mye for livskvalitet, selvstendighet, mestring og egenomsorg.

Mange slagrammede opplever at de usynlige vanskene dominerer hverdagen, og særlig fatigue kan påvirke mulighetene til trening. Ekstrem utmattethet kan gjøre det vanskelig å trene, men treningen kan være med å bygge opp den fysiske styrken og dermed også gi bedret utholdenhet om den tilpasses på riktig måte. Treningen må derfor tilrettelegges i samarbeid med fysioterapeut eller idrettspedagog med kompetanse på området. Noen viktige punkter er:

- Regelmessig, lystbetont aktivtet viktigere enn hvilken type aktivitet
- Start med lav intensistet og ikke øk opp før det har gått minst tre uker
- Er du helt utmattet etter treningen, har du startet ut for hardt
- Lett til moderat styrketrening viser seg å være viktig for mange slagrammede, det gjør hverdagen mindre krevende og kan redusere følelsen av utmattethet
- Tren gjerne sammen med andre

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Hjerte/kar

Egg og kolesterol

Jeg spiser ett kokt egg til frokost hver morgen. Har gjort dette i et års tid nå. Er dette bra, med tanke på kolesterolet? Sliter med hjerteflimmer, men har aldri hatt høyt kolesterolnivå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et komplisert tema og det er mange meninger. Egg inneholder endel kolesterol og studier har vist at de som spiser mye egg har høyere risiko for hjertesykdom. Men om det skyldes eggene eller andre ting vet vi ikke sikkert. Det kan jo tenkes at folk som spiser mye egg også spiser annen mat som ikke er bra for hjertet. Og at det kanskje er den andre maten som er vel så ansvarlig for hjerteproblemene. Likevel mener de fleste kosholdseksperter at man bør vise moderasjon med egginntak. Ett egg daglig blir kanskje litt i overkant og egg bør begrenses til 1-2 i uken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk om morgenen

Høgt blodtrykk når våkner om morgenen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer gjennom døgnet. Det er lavt på natten og stiger på morgenen. Det er viktig at det normaliseres igjen utover dagen. Hvis det ikke gjør det kan det være behov for behandling. Du bør snakke med legen din for å kartlegge hvordan trykket ditt ligger gjennom døgnet. Det går an å utføre 24 timers registrering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Katteklor

Jeg har operert inn en mekanisk hjerteklaff og ble klort av katten min. Det ble ikke så stor rift, men det blør. Er nå livredd for å utvikle endokarditt, hvor stor er sjansen for å få dette etter å bli klort av en katt? Kan jeg gjøre noe for å minske sjansen? Jeg smurte på Pyrisept etterpå, og la på et plaster.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Katteklor kan iblant overføre bakterier til kroppen. Dette går stort sett fint og kroppen klarer å bekjempe infeksjonen på egenhånd. Men pasienter som er spesielt utsatt for å få alvorlig infeksjon, eksempelvis de med mekanisk hjerteklaff eller redusert immunforsvar, kan det bli aktuelt med antibiotikabehandling. Jeg synes du skal oppsøke lege/legevakt og vise frem såret. Fortell også at du har mekanisk hjerteventil og spør om det er nødvendig med antibiotika i ditt tilfelle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag ved sideleie

Hei, Får ofte mange ekstraslag når jeg legger meg på venstre side. Hva kommer dette av, og er dee normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  Ekstraslag kan også forekomme ved endring av leie. Når snur deg i senga, eller ligger på en bestemt måte kan det endre blodflyten i de store blodårene, noe som igjen kan påvirke hjertet og iblant få det til å gjøre et hopp.

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler (feks flere tusen), er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 

Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.

Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

Hvis den initiellle utredningen ikke finner noe feil med hjertet, er det vanligvis ingen grunn til å gjøre årlige undersøkelser med ultralyd. 

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Press i brystet

Sliter periodevis med press i bryst og hals. Det er ofte stillingsrelatert, sterkt press i brystet når jeg reiser meg, og sprengende følelse i sidene på halsen når jeg setter meg på huk. Veldig slitsomt!! Kan også få presset i brystet når jeg står, og kanskje blir følelsesmessig påvirket. Å synge utløser også dette presset. Kan få ekstraslag samtidig da. Tatt ekg, ultralyd, MR pga ekstaslag, alt ok. Men blir ikke kvitt dette! Hva kan det være? Blir redd!! Har stressrel.utmattelse/uro i kroppen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si nøyaktig hva dette er. Man bør også vurdere kransårene dine. Det gjøres primært med et arbeids-EKG. Jeg kan ikke se at du har vært gjennom det ennå. På en annen side er du ung og det er derfor lite sannsynlig at det skulle være noe galt (feks forkalkninger og avleiringer) med kransårene. Spasmeangina er en annen mulighet. Da kan kransårene av en eller annen grunn trekkes seg sammen slik at løpet inni dem blir forbigående trangere. Dette kan også gi smerter og press slik du beskriver det. Hør med legen din om denne muligheten og evt. videre utredning og behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Supraventrikulær takykardi og pustevansker

Hei! Jeg har supraventrikulær takykardi og holter-undersøkelse viste 12 løp på et døgn (med over 200 i puls). Ultralyd av hjertet viste nytilkomne, små lekkasjer i mitralklaffen og i pulmonalklaffen. Ultralyd for 4 år siden viste ingen lekkasjer eller lignende i noen av klaffene. Jeg har vært tungpustet det siste halvåret, og får hvitt skum i munnen når det står på som verst. Kan disse funnene tyde på pulmonal hypertensjon? De målte ikke trykket og jeg venter på ny UL for å få gjort det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når hjertet får svært høy puls, blir det ineffektivt. Det klarer ikke å pumpe blod ut i kroppen og mer av blodet kan bli stående inni lungene. Vi sier at hjertet svikter forbigående. Under slike anfall kan bli svært tungpusten og når lungene fylles med blod blir "våte og tunge". Noe av dette kan komme opp som oppspytt og skum. Akkurat når slike anfall pågår får man nok litt høyere trykk i lungene (pulmonal hypertensjon). Men dette er forbigående og noe annet enn vedvarende pulmonal hypertensjon (som er egen sykdomsgruppe).

Det er bra at du skal til ny ultralyd for å få klarhet i dette da vedvarende pulmonal hypertensjon skyldes andre ting og har annen behandling.

Du bør også høre med hjertelegen om det ikke bør forsøkes ablasjon av takykardien din. Hvis du har så mange løp daglig, er det et betydelig problem. Medisiner prøves først, men ablasjon bør også overveies.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Negativ T på EKG

Hei, tok EKG i ambulansen og den viste negativ t, ble kjørt til legevakt som deretter henviste meg til hjertelegen, men hun sa at det var ikke noe galt på EKG, tok forresten 4 stk EKG i løpet av kvelden. Hvem skal jeg tro på

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan være vanskelig, men jeg til syvende og sist ville nok stolt på hjertelegen. EKG er nemlig ikke alltid lett å lese/tolke. For et utrent øye kan noen funn virke alvorlige/skremmende, mens de for en ekspert (som kjenner mye mer til nyansene) kan de virke ufarlige. Negative T-bølger er et litt uspesifikt tegn som ikke nødvendigvis trenger å bety noe heller. I noen av avledningene på EKG er det er normalt å a negative T-bølger. Mulig at de i ambulansen så på disse og ikke innså at dette bare er et normalfunn.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og diabetes

Har diabetes type 1 og har i tillegg påvist høyt blodtrykk. Har prøvd Ramipril, Diovan, Losartan, Losartan /Hydrochlorothiazide 50 p/12.5 og nå sist 100 /12.5 Bruker i tillegg Isoptin Retard 240 mg. Felles for alle er at blodtrykket blir lavere i starten av behandlingen, men etter å ha brukt tbl en stund stiger det. Det systoliske BT ligger mellom 135-150 og det diastoliske ligger jevnt på 70. Har i tillegg SVT som behandles med Tambocor. Noen tips til annen beh? Tar med tips til fastlegen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, jeg har igrunn ingen andre tips. Det er som kjent svært viktig med god blodtrykkskontroll hvis man har diabetes. Ofte må det flere ulike midler til for å trykket ned. Hvis du og fastlegen føler dere har prøvd  "alt", bør du henvises til en nyreavdeling på det lokale sykehuset. Det er nyrelegene som er ekspertene på vanskelig blodtrykksbehandling.

Mvh

Wasim Zahid