Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Stønader ved kols

Hei, det er blitt konstatert kols hos meg I fjor. jeg er 44 år gammel, har jeg rett for stønad fra nav og hvilken og evt. framgangs møte å søke om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. oktober 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis ikke din lungesykdom er godkjent som yrkessykdom, er det kun de vanlige reglene som gjelder for dekning av utgifter til medisiner etc. Jeg antar for eksempel at medisinene du får er på blå resept.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Dårlig pust og øvelser

Dårlig pust . Øvelser?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. oktober 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Tung pust kan skyldes blant annet lungesykdom og hjertesykdom. Utenom medikamenter er det fysisk trening av kroppen som kan påvirke pusteproblemene best. Det mest effektive er intervalltrening, og treningen bør tilpasses individuelt i samråd med en fysioterapeut for å få best utbytte. Tilsvarende trening er også del av rehabiliteringsprogrammer for lunge- og hjertesyke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Medisiner for lungefibrose

Finnes det medisin for lunge-fibrose? Jeg føler meg hjelpesløs, har vært på LHL fikk ikke noe råd eller hjelp !! Kan Mayo klinikken i Minesota, USA hjelpe ? Hilsen en som venter!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. september 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er utviklet enkelte medisiner til bruk ved idiopatisk lungefibrose. Effekten er best ved tidlig oppstart, dvs før sykdommen er kommet altfor langt. Effkten kan ses hos flere, men ikke nødvendigvis alle i denne gruppen. Ellers brukes også Prednisolon i flere tilfeller med vekslende effekt. Jeg tror du vil kunne få de beste rådene ved henvendelse til Oslo Universitetssykehus, Lungeavdelingen på Rikshospitalet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Flåttbitt og blodpropp

Jeg ble bitt av flått, og bittet ble hissig, slik at min fastlege satte meg på antibiotika i 14 dager etterpå. Jeg fikk en blodpropp i leggen ca. 18 mnd etter flåttbittet, kan dette ha en sammenheng til at jeg fikk blodpropp i samme fot

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En blodpropp i leggen som kommer hele 18 mnd senere, har sannsynligvis ikke noe med flåttbittet å gjøre. Men du bør utredes med tanke på hvorfor du fikk blodproppen. Dette kan starte hos fastlegen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klaffefeil og fjelltur

Hei! Dame 53 som er glad i fjellvandring. Har påvist en liten insuffisiens ( hjerteklaff som slarker) og lurer på om det kan forklare følgende: Er en gjeng med damer i samme fysiske form og alder som har vært på mange topper både i Norge og ellers i verden. Når vi beveger oss over 2000 moh og oppover med oppakning surner kroppen min fortere enn de andre og bena blir blytunge og sinker de andre. Kan klaffefeilen forklare dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis lekkasjen kun er liten, er det lite sannsynlig at den er ansvarlig for problemene dine. Lekkasjer gir ikke plager før de blir middels til store. Det gjelder også i høyden. Det kan være andre årsaker til at du har opplever de plagene du gjøre, og du bør derfor utredes hos fastlegen i førsteomgang. Mulig du bør henvises til et arbeids-EKG for å sjekke hvordan kroppen og hjertet ditt reagerer på anstrengelse. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Åreforkalkning og høyt blodtrykk

Hei! Fører åreforkalking til høyt blodtrykk, eller er det kun omvendt, at høyt blodtrykk fører til åreforkalking? Hvis åreforkalking skjer av en annen grunn enn høyt blodtrykk, kan den føre til høyt blodtrykk etterhvert som åreforkalkingen tiltar?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan gå begge veier. Høyt blodtrykk kan føre til åreforkalkning og årer med forkalkning kan føre til høyt blodtrykk. Hos pasienter med høyt blodtrykk kan det med årene dessverre bli en ond spiral, hvor den ene påvirker den andre negativt. Løsningen er å bryte spiralen og få god medisinsk behandling av både trykket og åresykdommen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Second opinion av blodtrykket

Mulig dette blir for omfattende å svare på her, men jeg er på jakt etter å få en vurdering (second opinion) av mitt høye blodtrykk. Er en mann i 40-årene som har vært medisinert for høyt blodtrykk i mange år (Diovan Comp 320/25, 15 mg bisoprolol og 10 mg amlodipin.) Måtte slutte med amlodipin etter at tannkjøtt begynte å vokse og tenner løsnet. Har etter det hatt problemer med å regulere blodtrykket. Endte på akutten etter en døgnmåling som viste et snitt på 240/ 145. Adalat ga samme bivirkning som amlodipin. Spirix har vært forsøkt og gitt noe effekt, men også ømme bryster og begynnende gynekomasti. Går på Inspra (50 mg) som i og for seg fungerer, men trykket ligger nå jevnt på 145/100. Blir nå satt på alfablokker (Carduran 8 mg). Går i dag altså på Carduran, Inspra, Diovan Comp og Bisoprolol (10mg). Har det siste året gått ned 12 kg (er i dag 104 og blir stadig mindre). Det siste året har jeg også fulgt et treningsregime med kondisjon og tung styrketrening minst 3x 1 time i uka. Ofte oftere. Har lagt om kosthold og spiser sunnere (har kuttet ut å salte maten for mange år siden og spiser magrere), har kuttet kraftig på alkoholkonsum (det var aldri høyt, men er nå noen glass i helgen) og sluttet å røyke for 15 år siden. Nyrer og binyrer er sjekket og alt er ok. Kolesterol har aldri vært høyt og har alltid ligget innenfor akseptable verdier. Ultralyd av hjertet viser ingen innsnevringer eller åpenbare årsaker. Føler at jeg blir godt fulgt opp av mitt lokale sykehus, men tenker at det også kan være fornuftig å få en tilleggsvurdering av tilstanden og behandling. Skjønner i og for seg at dere ikke kan svare utfyllende her, men kan dere peke i retning av et privat tilbud som kan bistå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse. Jeg hopper rett til kjernen:

Du har et blodtrykk som virker ekstremt vanskelig å regulere. Du står på høye doser og flere medisiner. Du har også hatt bivirkninger av noen medisiner. 

En sjelden gang ser vi slikt "refraktært" høyt blodtrykk. Det er heldigvis ikke vanlig. Hos de aller fleste pasientene med høyt blodtrykk kommer vi i mål med to eller tre midler. Iblant også bare ett. 

Det ser ut som at alt er gjort etter boka når det gjelder å finne årsak til blodtrykket ditt.

Hvis du ønsker en second opinion bør du få deg henvist til et annet sykehus hvor de også har nyrespesialister. Komplisert blodtrykk utredes og behandles nemlig av nyrespesialister. Du kan be fastlegen din sende en henvisning for second opinion på et nabosykehus. I det private finnes det ikke nyrespesialister, så vidt jeg vet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Farlig blodtrykk?

106/143 blodtrykk målt. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar at det skulle stå 143/106. For en person i din alder er dette litt høyt blodtrykk, dersom det virkelig stort sett ligger på dette nivået. Det er ikke akutt farlig, men over tid vil høyt blodtrykk skade blodårene og øke faren for hjerneslag. Det er derfor viktig å iverksette tiltak for å få trykket ned. Mosjon og vektreduksjon kan hjelpe, men det kan også være nødvendig med medikamentell behandling. Dette må i så fall avgjøres av legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kvier seg for narkose

Hei, det er planlagt ein operasjon,med full narkose. Eg er redd for at eg ikkje våknar att etter narkosen, grunnen er at eg har hatt to narkoser før, begge gangene hadde legen problem med å få kontakt med meg i etterkant. Eg vart fortalt at eg hadde svært dårleg hjartefrikvens under operasjonen. Dette er grunnen til at eg kvir meg. Har du eit godt råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har hatt vansker med tidligere narkoser, er det viktig at både kirurgen og narkoselegen din får vite nøyaktig hvordan det var. Da vil de kunne ta forholdsregler og gjøre tilpasninger under operasjonen for å hindre at det skjer igjen. Ellers er det ikke så mye annet du kan gjøre selv for å påvirke narkosen. Pass på å ta medisinene dine slik at puls, blodtrykk og form i hvert fall er fin før operasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Undertrykket går ikke ned.

Jeg bruker enalapril for å senke blodtrykket men undertrykket går ikke nok ned ca 90 - 100. Trimmer jevnlig spiser sunt røyker ikke og er ellers frisk. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du må ta opp dette med legen din. Hvis undertrykket ikke går ned på enalapril, kan det hende at legen må legge til et annet medikament, eller justere dosen. 

Mvh

Wasim Zahid