Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kan man være blodgiver med astma?

Hei.
Jeg har astma og går på medisiner for dette daglig. Kan jeg da bli blodgiver?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Da må du ta kontakt med din lokale blodbank fordi de ønsker å vite hvilke medisiner man går på.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe 

Lunge

Hjelp ved astmaanfall

Hvordan klarer jeg å få vennen min ut av et astmaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Akutte alvorlige astmaanfall behandles vanligvis mest effektivt med inhalasjon av hurtigvirkende medisin som åpner luftveiene. Hvis man starter raskt med dette kan man noen ganger unngå at det videreutvikles og blir alvorlig. Men noen ganger kommer forverringen så raskt at man ikke får gjort noe før det er i full gang.

Spray (aerosol) med hurtigvirkende betaagonist, for eksempel Ventoline, inhalert via et inhalasjonskammer er vanligvis å foretrekke i en akutt situasjon. Pulver eller spray direkte inhalert kan virke irriterende på bronkiene og kan noen ganger forverre tilstanden og er vanskelig å koordinere i en akutt situasjon. Hvis man har slike anfall relativt ofte, tross godt behandlingsopplegg med medisiner, kan det være nyttig å ha en portabel elektrisk, batteridrevet forstøver tilgjengelig. Men det enkleste er nok å bruke for eksempel Ventoline spray via inhalasjonskammer. 
Slik hurtigvirkende inhalasjon virker etter noen minutter og kan gjentas om anfallet ikke gir seg. Samtidig er det viktig å opptre rolig rundt han. Be han puste rolig og med magen, sørge for frisk luft og at han sitter på en stol eller står i en avslappet stilling.
Om anfallet ikke gir seg, ringer du 113.

Om din venn har hyppige astmaanfall, kan det være at den daglige astmamedisinen ikke er god nok og at han må få en ny gjennomgang av astmabehandlingen hos legen sin. Hvis han er veldig usikker selv på hvordan han håndterer astmaen sin, vil han kunne ha stor nytte av et rehabiliteringsopphold.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Allergi

Allergi

Hei! Min datter reagerte anafylaktisk andre gangen hun fikk melk. Hun var da kun 3,5 mnd gammel og blitt holdt unna melk siden da. Hun slet veldig med eksem før dette, som ble helt borte når jeg kuttet ut melk i mitt kosthold når jeg ammet.. eksemen kom tilbake da jeg i en periode spiste en del egg, og barnelege anbefalte meg å kutte ut egg og heller ikke teste dette på henne. Hun holdes også unna soya.. hun er 2 år nå En dag da hun var i barnehagen ringte dem fordi hun hadde begynt å få noen prikker på rompa, lår og i ansiktet (hun hadde ikke rukket å spise noe måltid der før dette kom) utslettene viste seg å være elveblest.. spredte seg rundt om over store deler av kroppen og kan forsatt se noen prikker nå etter tre dager (fått zyrtec dråper) Kan det være at hun har kommet i kontakt med noe/noen som har hatt f.eks melk på seg? Eller kan dette være «absolutt alt Annet» også? Bhg er kun eggfri Barnehagen står for alle måltidene, og hun ble levert mens det var frokost.. (hun hadde spist frokost hjemme. Vi er melk, soya og eggfri hjemme) kan en av barna ha spist melk og ikke blitt vasket/vasket godt nok og kommet i kontakt med min datter..? Evnt puttet en leke i munn som hu har puttet i sin munn? Men fått i seg så liten mengde at hun nå ikke reagerte med allergisksjokk ? Hun var i barnehagen i ca 2 timer før de ringte meg. (De hadde da sett det når dem skulle bytte bleie) .. hun hadde ikke noe utslett når hun dro i bhg Hvor lenge etterpå kommer evnt et elveblest ? Kan det være noe hun har spist/vært i kontakt med mange dager i forveiene ? Sikkert umulig å svare på.. og beklager mange spørsmål Hilsen fortvilt og nervøs mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Det er forståelig at dere er engstelige og usikre.

Det er veldig vanskelig å si hva årsaken til hennes utslett er. Det kan være mat eller noe helt annet. Det er mange andre årsaker til å barn får utslett; det kan være kontaktirritasjon, virus, temperatuendring eller ukjent årsak.

Svært mange barn begynner å tåle nettopp melk og egg fra to-tre års alder. Så jeg foreslår at dere ber om utredning hos en barnelege med kunnskap om matallergi og får testet henne både på melk, egg og soya for å se om hun fortsatt er allergisk mot disse og ev andre matvarer.

Om du ønsker å diskutere dette kan du ringe LHLs rådgivningtelefon 67 023 023 og spørre etter meg.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Utvikling av kols og astma etter røyking og eksponering for muggsopp

Jeg sluttet å røyke for ca 5 år siden å merket stor bedring i pust og kondisjon....ca 1 år etter røyke slutt begynnte jeg å jobbe i en stall hvor taket var dekket av svart muggsopp der jobbet jeg daglig i halvannet år. En dag vi skulle opp til gaustad toppen kjente jeg at jeg slet med pusten det var i grunn første gang jeg kjente at ting ikke var som det skulle være...en uke eller et par uker etter turen fikk jeg store problemer med å puste ...jeg kunne ikke reise meg fra senga om morgenen uten at jeg bare måtte sette meg ned igjen det kjenntes ut som om jeg hadde sprunget 1 mil i oppover bakke . Jeg var helt gåen....siden har jeg vært hos lege og fått medisiner og er mye bedre nå ..det ble påvist kols og astma....jeg har røykt mesteparten av livet og kan forstå at det er en av årsakene til min nåværende tilstand men spørsmålet mitt er om den tiden jeg jobbet i stallen kan ha vært utslagsgivende for at jeg så plutselig ble dårlig og fikk påvist kols og astma.....er svartsoppen medskyldig ? Mvh kjetil

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så flott at du har stumpet røyken!
Det er vanskelig å si hva som er utslagsgivende for din tilstand. Røyking er den vanligste årsaken til kols og kan forklare to av tre tilfeller. Risikoen øker med økende tobakksforbruk, både når vi måler forbruket i antall sigaretter per dag og røykebelastning over tid (røykeår). Røykere har litt over fire ganger høyere odds enn ikke-røykere for å utvikle kols.
Samtidig viser en rekke undersøkelser en sammenheng mellom fuktproblemer(oppvekst av muggsopp) i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer, hovedsakelig hoste, piping i brystet og i noe mindre grad, astma. Undersøkelser har imidlertid ikke kunnet klarlegge sammenhenger mellom omfang av fuktskader og helseplager. Om du tenker at dette kan være en yrkesbetinget lungeskade, vil din fastlege eller bedriftslege kunne ivareta en utredning og henvise til spesialisthelsetjenseten innen lungemedisin, eventuelt også abeidsmedisin ved behov.

Vennlig hilsen
Grethe

Bivirkninger av Crestor

Bivirkninger ved Crestor?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Alle medikamenter som selges i Norge har vedlagt et pakningsvedlegg hvor det også står beskrevet bivirkninger, dette vedlegget er viktig å lese. I tillegg til bivirkninger vil det også stå hvordan medikamentet skal tas, om det kan knuses eller deles, tas med mat eller ikke, hvordan det virker osv. Dette er derfor viktig informasjon å få med seg for alle som bruker medisiner.

Når det gjelder Crestor så er bivirkningene vanligvis er milde og forbigående, og de vanligste kan være ubehag fra magen som  magesmerter og kvalme, hodepine, muskelsmerter, kraftløshet eller forhøyet blodsukker. De aller fleste får ingen bivirkninger, og som sagt så er de oftest milde og forbigående. Medisiner som man har behov for, bør ikke avbrytes uten etter avtale med lege.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Magesyke og medisiner

Hei !
Jeg begynte på Diovan 160 MG fredag 07.09.18, og har tatt totalt 5 tabletter. Ble syk på den påfølgende tirsdagen om kvelden og har kastet opp i 3 dager. Fikk kraftig hodepine og ble også kvalm. I dag, lørdag 15.09 føler jeg meg bra, har spist litt og drukket litt juice og farris. Kan jeg begynne direkte på igjen med medisinen eller bør jeg kontakte helsepersonell ??

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Du kan begynne med faste medisiner igjen når magen tåler det, det er en god ide å ha litt mat og drikke på plass før du går i gang med medisinbruk igjen. Ser at dette er noen dager siden, så jeg regner med at du nå har brukt dine blodtrykksmedisiner siste uka.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Aktivitet etter bypassoperasjon

Hei.

Er hjerteoperert i 2008, bypass. Er det noen fare med å gå 55km på ski?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei Gabriel!

Det er ikke farlig å gå 55 km på ski selv om man er bypassoperert. Det viktigste for at en slik skitur skal bli bra, er imidlertid forarbeidet og oppkjøringen på forhånd. Du bør være trent på forhånd, slik at du er i stand til å tåle påkjenningen en slik skitur gir. Om du skal gå i vinter, bør treningen være i gang nå for å vite at du har styrke og kondisjon til å gjennomføre.

Jevnlig trening er med på å forebygge utvikling av hjertesykdom, og anbefales til alle, også hjerteopererte.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Hjerte/kar

Smerter i brystet og nedover

Hei! Jeg har opplevd ett parr ganger nå smerter i brystene og litt nedover i det området. Er det grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si for meg hva plagene dine skyldes, men generelt vil jeg si at brystsmerter alltid skal tas på alvor. Det betyr ikke at smertene nødvendigvis alltid skyldes noe alvorlig, men iblant kan de gjøre det, og dette må avklares på ordentlig vis. Du bør oppsøke legen din og be om en utredning. 

Mvh

Wasim Zahdi

Hjerte/kar

Hjertesvikt

Hva er viktig å observere og reportere når pasienten har hjertesvikt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved hjertesvikt pumper hjertet dårligere enn normalt. Symptomer er tretthet, nedsatt arbeidskapasitet, dårlig kondis og tungpust. Svimmelhet kan også forekamme. 

Tilstanden til en pasient med hjertesvikt kan variere. Når du er dårligere må du oppsøke legehjelp. Du bør være obs på følgende tegn:

Vektoppgang, økt bukomfang, hevelser i leggene, tyngre pust, dårligere arbeidskapasitet.

Merker du noe av dette må du oppsøke lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Moderat aortastenose

Har pg 48mmHG, mean Gradient 29 mmHG, V max 3.22 m-s. således moderat aortastenose , ingen mitral eller trikuspidal sykdom, systolisk mislyd 4-6 bevart 2, hjertelyd klinisk euvolemisk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortaklaffen er en slags ventil som sitter mellom venstre hovedkammer og hovedpulsåren. Hos enkelte kan denne bli slitt og stiv med årene. Da åpner den seg dårligere, og det blir trangt for blodet å passere. En slik tranghet kan være lett, moderat eller alvorlig. Jo mer alvorlig den er jo mer symptomer og plager vil du ha. Typiske symptomer er tungspust, svimmelhet og brystsmerter. Legen vil kunne høre en kraftig bilyd over hjertet. Hvor trang og alvorlig feilen er kan måles med ekkokardiografi, ultralyd av hjertet. Lette og moderate feil gir som regel ikke noen plager, og trenger heller ikke informasjon. Hvis trangheten blir alvorlig vil du kunne få plager. Det tar mange år å utvikle en trang aorta stenose. Når den blir tilstrekkelig trang, vil den trenge kirurgisk behandling. 

MVh

Wasim Zahid