Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pacemaker og dragsug i brystkassen

Hei. Er 33 år. Fikk diagnosen syk sinus og deretter pacemaker for syv år siden. Opplever forskjellige symptomer, men ingen forverring. Liker godt å blåse av ei intervalløkt eller en løpetur i bakker, og opplever av og til ekstraslag (?): dragsug i brystkassen, gjerne mot slutten hvis økta er hard. Går ut fra dette ikke er noe å bry meg om. Men det jeg tenker på, er at jeg tre netter ila to uker har våknet opp i/av et dypt magedrag av et innpust, og deretter gispet etter luft et par ganger. Føler ingen sensasjon i brystet, og heller ingen redsel. Bare litt vanskelig å sette i gang med pusten igjen. Ellers normalt slank, sunn, positiv og godt immunforsvar, ofte med ett (nesten for) fint lavt blodtrykk på 100/63.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det beste er at du får en kontroll hos både fastlegen din og en kardiolog. Hos sistnevnte bør pacemakeren din testes for å se at alt er i orden med den. Det kan også være aktuelt å gjøre en belastningstest (arbeids-EKG) for å se hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk aktivitet. Hos fastlegen kan det sjekkes om det kan være andre årsaker til plagene din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung kvinne med svimmelhet og trøtthet

Symptomene: ryggsmerter, svimmelhet, følelse av å skulle besvime, hodepine, trøtthet-kunne sove opp til 14 timer, blir veldig fort utslitt uansett av aktivitet, lavt blodtrykk, frysninger, har vondt i nakke /ryggen, har også fått stikkefølelser i hjerteområdet, når det skjer jeg klarer ikke puste normalt uten at det gjør veldig vondt for rundt 30sek .

Har vært hos hjerte spesialist litt over 1år siden, men de oppdaget ingenting unormalt. Er 28 år gammel kvinne med 2 barn under 10 år hjemme, vil gjerne vite om jeg skal ta nærmere titt på dette. føler meg stadig mye dårligere enn for 1 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har vært hos hjertespesialist og det ikke ble funnet noe galt med hjertet, er det god grunn til å tro at plagene dine ikke skyldes hjertet. Hjertesykdom er dessuten svært uvanlig hos unge mennesker.

Men uansett så er det et eller annet som gjøre at du ikke er i form. Du bør derfor oppsøke legen din og få en skikkelig og bred utredning slik at man kan finne og behandle den riktige årsaken. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

52-åring i dårlig form

Jeg har en kjæreste på 52 år som det siste året, kanskje to årene, har følt at han har blitt dårligere form enn har pleid å være. Han sier han er så mye sliten. At han ikke orker å gjøre det han har pleid å gjøre. Han er slank, han trener (sykkel og ski), røyker ikke og spiser ganske sunt. Han har begynt å trenge å sove litt på ettermiddagen/tidlig kveld. I ferien sovnet han når som helst når vi slappet av. Han sier han ikke pleide å gjøre dette tidligere. Han har vært hos legen og alle blodprøver er ok. Han har bra blodtrykk.

Men, og her kommer spørsmålet mitt, han har denne folden (Frank's sign) på øreflippen. Den er stor og tydelig. Han vet ikke selv at dette har vært omtalt i media, så det er jeg som er bekymret. Jeg har et dilemma. Skal jeg nevne det for han eller ikke. Hvis denne forskningen ikke stemmer vil jeg kanskje gi han en unødig bekymring. Burde jeg si noe? Burde han sjekke ut noe mer?

Jeg vil også nevne at når han ligger og slapper av har han en blodåre nederst på halsen som pulserer i et veldig raskt( og litt ujevnt) tempo. Den er veldig synlig og dunker på en måte raskere enn hjertet hans. Er det normalt når man ligger og er avslappet? Dette har jeg heller ikke nevnt for han. Jeg vet lite om helse hos hans foreldre, men vet at en åre (hovedpulsåren) til hans far sprakk og at han hadde problemer med det. Han døde ikke av det. Føler dette er et litt rart spørsmål, men jeg er bekymret. Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det viktigste er at han går til fastlegen sin og får en grundig utredning for symptomene sine: tretthet, manglende energi, økt søvnbehov. Dette er ganske vanlige symptomer, men iblant kan du være tegn på alvorlig sykdom også. 

Når det gjelder Franks tegn så stemmer det at det er en viss sammenheng med hjerte- og karsykdom, men denne sammenhengen er ikke veldig sterk og det er ikke et godt nok tegn til at man stole på det som en medisinsk test. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stikkende følelser i hjertet under trening

Hei! Jeg er en jente på 22 år som er i en del fysisk aktivitet i form av tung styrketrening. Jeg danser også. Jeg trener ikke ofte kondisjon på mølle, men når jeg gjør det så løper jeg gjerne intervaller med rask spurt. De fleste gangene opplever jeg stikkinger i hjerteregionen (og kun her) som oppleves truende og vonde nok til at jeg må stoppe. Jeg opplever at dette forekommer som et symptom på at jeg ikke får «nok luft til hjertet», da samme stikkingen kan komme når jeg for eks. blåser opp en ballong. Forekommer innimellom også utenom fysisk aktivitet, men ikke i samme grad. Hva kan dette skyldes? Er dette noe jeg burde bekymre meg for? Det er ikke hjerteproblemer i familien som jeg vet om.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stikkende smerter er ikke typiske for hjertesmerter. Det er dessuten svært uvanlig at unge mennesker har hjertesykdom. Men hvis dette er noe som plager deg, er det beste at du går til legen og får det sjekket ut. FAstlegen kan lytte på hjertet og gjøre andre enkle undersøkelser på kontoret. Så kan du også henvises til et arbeids.EKG. Da kan man se nøyaktig hvordan hjertet ditt reagerer på hard fysisk anstrengelse. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk, arvelig?

Om begge foreldre har lavt blodtrykk, hvor arvelig er dette? Hvordan er fordelingen av de som har høyt blodtrykk (behandlingstrengende) i de ulike aldersgrupper i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til lavt blodtrykk, og arvelighet er en av dem. 

Når det gjelder aldersfordeling og høyt blodtrykk, står det litt om det her:

https://www.fhi.no/nyheter/2017/farre-nordmenn-har-hoyt-blodtrykk/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sykepleier med hodepine og hjertebank

Hei jobber nattevakt som sykepleier . Har opplevd hodepine, hjertebanking og varm i ansikt. Noen ganger svetter jeg enorm. Måtte til legevakt en gang etter vold på jobben. .men pgs trangt i bryste. Bt ble målt som 194/104. Og har beg. Å måle selv ved jobben undertrykk er stabilt fra 97 til 105.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert kun på opplysningene du oppgir er det vanskelig å si nøyaktig hva de skyldes. Det kan godt hende at dette er symptomer på høyt blodtrykk. I så fall vil det hjelpe å normalisere blodtrykket. Men disse symptomene kan skyldes mye annet også. Betennelser og hormonforstyrrelser er blant flere årsaker. Jeg synes derfor det er viktig at du oppsøker legen din og får en grundig og strukturert utredning. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy hvilepuls

for fire uker siden jeg er operert adrenalektomi hadde veldig høy aldesteron produksjon (conn syndrom ) en 2 cm godartet svulst på høyre binyren etter operasjon blodtrykket redusert blitt bedre liksom men sliter med høy hvilepuls fra 80 til 110 er det vanlig for meg eller?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til høy hvilepuls, og det beste for deg er å få en grundig utredning av dette hos fastlegen. Binyrene produserer hormoner som påvirker pulsen. Hvis du fjerner en binyre kan det tenkes at det har blitt endringer i hormonene i kroppen, og at dette påvirker pulsen. Imidlertid synes jeg ikke du skal slå deg til ro med denne forklaringen ennå. Som sagt bør du få dette undersøkt skikkelig hos legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mann 30 år med hjertesymptomer

Hei, mann i 30 årene. Har den siste tiden fått økt hjertesymptomer, spessielt ved arbeid. Kvalme, svimmelhet, tungpustet, og nær ved å besvime. Føler på urytmiske hjerteslag. Noen gang kjennes smerte i bryst, noen ganger kan det stråle ned mot magen, andre ganger opp mot halsen. Symptomene har jeg kjent i flere år, men nå økende. Som et ledd i ME utredning for 6 år siden ble jeg sendt til indremedisiner som en del av «utelukkelse» av andre årsaker for å få ME diagnose. Jeg har nå på papiret ME diagnose mild grad. Er alikevell ikke helt trygg på at utmattelse ikke kan ha med hjerte å gjøre nå etter økende hjertesymptomer. Jeg vet at en del med ME også kan ha hjertesymptomer, men de fleste har forhøyet puls i hvile. Jeg har lav hvile puls (40-50) i hvile, noe som kom frem i undersøkelse hos indremedisineren. Jeg tok også en vanlig EKG der med normalt funn. Indremedisineren hørte videre en bilyd i hjertet og jeg ble sendt til ultralyd, hvor de fant lekkasje i klaff - fikk beskjed om at det ikke var noe å være bekymret over, men at jeg ville få ny innkalling om noen år. Dette har jeg ikke fått. En annen undersøkelse ved ME utredningen, oksygenopptak ved søvn visste at jeg hadde normalt høyt oksygenopptak(registrert gjennom nese), men en del pustestopp gjennom natten. Dette skulle også være ufarlig. Blodtrykk er ellers innen normalen, men merker tydelig blodtrykksfall noen ganger når jeg reiser meg opp. Noen ganger føler jeg på at det er kraftige hjerteslag selv om pulsen(frekvens) er lav. Mange blodprøver inkludert stoffskiftet er tatt og det er ok. Av familiere forhold, så hadde min bestefar operert inn biologisk hjerteklaff og pacemaker. Han hadde hjerteflimmer og vanskelig for å få nok surstoff til blodet. Alltid blå på leppene som jeg husker. Tror også han hadde et noe forstørret hjerte.Han fikk hjertemedisiner uten at jeg husker hva. Han døde tidlig i 70 årene av hjertesvikt. I tillegg har min far i slutten av 50 årene fått påvist hjerteflimmer. SÅ til spørsmål: Basert på informasjonen ovenfor, er det noen hjerteundersøkelser du ville anbefalt meg å ta? Selv tenker jeg mest på Arbeids EKG og 24 timers EKG. Kan noen hjertesykdommer ha nærmest identisk symptomprofil som ME? Så til dette med lav hvilepuls. Kan det være en underliggende årsak (i hjertets mekanismer) som holder hvilepulsen nede? Dette med bakgrunn i at jeg får økende hjertesymptomer når jeg jobber (høyere puls). Takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du har fått en god utredning og bør føle deg trygg på at hjertet har det bra. Dessuten er du inni et kontrollopplegg med ultralyd. Dette gir god trygghet og hvis det på noe tidspunkt oppstår en hjertefeil som krever behandling vil du bli henvist videre. 

Lav hvilepuls er som regel genetisk betinget. Enkelt svært veltrente personer kan også ha lav hvilepuls. Lavt stoffskifte er en annen grunn til lav puls. Det samme gjelder enkelte medisiner, feks betablokkere. 

Siden du fortsatt tenker på hjertet, kan det være greit å fullføre utredningen med et arbeids-EKG og 24.timers EKG. Hvis disse testene også er normale, kan du føle deg trygg på at det ikke er noe galt med hjerte. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Hei Kan venstre grenblokk ha. Noe med emosjonelle ting. Å gøre

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk har med det elektriske systemet til hjertet å gjøre. Dette elektriske ledningssystemet består av flere ulike grener. Ved ulike hjertesykdommer kan dette ledningssystemet skades. Hvis ledningen til venstre hovedkammer skades, sier vi at pasienten har venstre grenblokk. Ved venstre grenblokk trekker hjerte seg på en litt "kunstig" og skjev måte sammenlignet med et normalt hjertet. Venstre grenblokk påvises med EKG. Hvis man finner venstre grenblokk hos en pasient må man gjøre en utredning for å finne den undeliggende årsaken. Flere ulike undersøkelser kan være aktuelle. Blant annet ultralyd, angiografi og iblant også MR av hjertet. 

Følelser og tanker kan påvirke hjertet, iblant også i stor grad. Men når det gjelder venstre grenblokk er det nok ikke først og fremst påvirket av følelser. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Tungpusthet, allergi? Astma?

Tungpusthet, allergi? Astma? Hei! Jeg er 26år og har hatt hund i 11år, men alltid hatt hund i familien. Jeg har nå fått påvist allergi mot hund, gress og burot. Det startet med at jeg veldig trøtt, sløv, dårlig søvn og tett i pusten. Jeg jobber til daglig på en dyreklinikk, og er ofte i kontakt med hunder. Etter flere forsøk med antihistaminer, tar de fleste preparatene kun nese, kløe og utslett-plagene (som har kommet i enkelte hendelser med hund, men ikke vært et daglig/ukentlig problem), men ikke tungpustheten. Jeg har fått Ventoline jeg tar ved behov. Dette har ikke hatt den største effekten i sommer. Det siste som er prøvd ut er Telfast 180mg 1 gang daglig, som har hatt en mye bedre effekt (men ikke 100%)! Jeg har fått beskjed om at dette egentlig er et sesongrelatert preparat, og at det ikke er noe jeg bør gå på fast. Frustrasjonen er at jeg ikke klarer å kalkulere hva som gjør at jeg blir så tung i pusten; det kan komme på alle mulige tidspunkter, alle mulige aktiviteter og ikke aktive øvelser (hvile, sittende i bil etc), om jeg er i kontakt med hund og ikke. Jeg har tatt en spirometritest som er normal (da når jeg har hatt Telfast i kroppen en god stund). Jeg venter nå på røntgen av thorax, men lurer på om det er noen som har andre råd? Jeg jobber som sagt med hund og hvis dette er noe som blir trigget av allergien, er da eneste løsning å omskoleres? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Skjønner at det er frustrerende at du ikke finner ut av dette. Selv om spirometritesten er normal, kan det fortsatt være astma og testen blir ikke påvirket av at du har tatt Telfast.
Du trenger en grundig utredning der alt rundt dine plager og symptomer blir kartlagt og andre typer tester(provokasjonstester)hvor man måler overfølsomheten i luftveiene for faktorer som kan gi astmasymptomer. I tillegg kan det utføres anstrengelsestest om det er nødvendig. Be legen din om henvisning til spesialist for utredning av allergi og lungesykdom, eventuelt at du tar det privat. LHL kan tilby slik utredning flere steder i landet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe