Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Spor av nøtter - kan det være peanøtter?

På matvarer hvor det står "Kan inneholde spor av nøtter", gjelder dette da også peanøtter? Da peanøtter ikke er en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Veldig fint at du spør om det. Peanøtt er en belgfrukt og deklares som peanøtt. Som nøtter regnes hasselnøtt, pekannøtt, cashew, walnøtt, pistasj, mandel, makademia og paranøtt. I varedeklarasjone skal det stå hvilken nøtt som er tilsatt.

Som "spor av" kan spor av nøtter være spor av de overnevnte nøttene, og merkes gjeren som "spor av andre nøtter". Spor av peanøtt inngår ikke i nøtter og skal merkes som spor av peanøtt.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkesyre

Hei Jeg lurer på om jeg må holde meg unna melkesyre når jeg er allergisk for melk. Det står bl a at det er melkesyre i kalvefond og linsechips med sour cream.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så fint at du spør. Melkesyre inneholder ikke melkeproteiner og kan brukes av de som har melkeallergi.

Sjekk likevel linserships en gang til, sour cream er rømme - og det inneholder melkeproteiner.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergimedisin og kryssallergi

Jeg er allerergisk mot pollen, pelsdyr og en del frukt og bær bla epler. Jeg bruker allergimedisinen Zyrtec fra mars til oktober og i den perioden spiser jeg en del frukt og det går bra. Lurer på om det er greit å gjøre det eller om jeg bør holde meg unna? For et par år siden reagerte jeg kraftig på torsk. ( Slo ikke ut på test hos lege på torsk.) Da gikk jeg ikke på allergitabletter. Har etter det blitt redd for å spise all hvit fisk. Kan jeg prøve å spise torsk ol mens jeg går på allergimedisiner? Eller det dumt....?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har reagert kraftig en gang, trolig på torsk. Ettersom det ikke søår ut på allergtester bør du i samråd med lege vurder om du dkal prøve å spise en liten mengde kokt torsk igejn. Avhengig av hvilke reaksjon som ev kan forventes kan du spise en liten bit torsk hos lege der de har medisiner i tilfelle du blir veldig dårlig.

Selv om du har allergi mot torsk kan det hende du tåler andre typer fisk, eks rød fisk og andre hvite fiskeslag. Diskuter med din lege om du skal ta spesfikk IgE på andre fiskeslag eller om du skal forsøke å spise det, ente under tilsyn hos lege eller hjemme.

Allergitabletter demper lette symptomer men er ikke tilstrekkelig om du får en alvorlig reaksjon. Da er det adrenalin i sprøyte du skal ha.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Tett og hoster, astma?

Astma? Hei, jeg er en svømmer på nasjonalt nivå og trener ca 8 ganger i uka. I den siste tiden har jeg følt meg tett i bryst og luftveier under trening, jeg hoster også endel. Kan dette eventuelt være anstrengelsesastma og burde jeg eventuelt kontakte min lege?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er en kompleks sykdom som det kan være vanskelig å diagnostisere. Det diskuteres også om astmaen som idrettsutøvere utvikler er en egen type astma som skiller seg fra astma hos den vanlige befolkningen. Derfor er det viktig å gå til en spesialist som har erfaring med idrettsutøvere for utredning. Det er heller ikke slik at pustebesvær under aktivitet betyr at det er astma. Det finnes også en rekke andre diagnoser som ligner på astma og som ses spesielt i forbindelse med hard fysisk aktivitet hvor respirasjonssystemet blir satt under press. Så ja, jeg anbefaler at du kontakter din lege og blir henvist til spesialist.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Hjerte/kar

Blodtrykk på 144/84 i hvile

Har gått med døgnmåling av blodtrykket. Det viste at hviletrykket lå på 144-84. Bør jeg begynne med blodtrykksmedisin pga dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. september 2018
Helge Istad, Overlege

Målinger gjennom døgnet av blodtrykket viser vanligvis en del lavere verdier enn det man måler på legekontoret. Overtrykket ditt som du gjennom døgnet måler til 144 kan derfor være en del høyere hos legen. De retningslinjene vi i dag følger for å avgjøre om en pasient bør starte opp med blodtrykkssenkende medisiner er basert på målinger hos legen. Dersom du for eksempel ligger over 160  de fleste gangene du måler det hos fastlegen vil jeg tilrå at du starter med medisiner.

Hjerte/kar

Vondt i hodet av blodtrykksmedisin

Hei, Tar Candesartan Krka 8mg en gang daglig. Fortsatt får jeg vondt i venstre siden av hjernen i løpet av noen timer. Hva er det som må gjøres? Kvinne ( 34 år )

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. september 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som at du nokså regelmessig får hodepine etter inntaket av den blodtrykkstabletten du tar. Hodepine forekommer på slike tabletter, og siden du har erfart at dette ikke gir seg bør du prøve en annen type blodtrykksmedisin. Det finnes i dag veldig mange alternative typer av blodtrykksmedisiner, og jeg synes du bør snakke med fastlegen din om å prøve et alternativ.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og rhinitt

Hei! Jeg er en ganske aktiv kvinne på 78 år, som aldri har gått på blodtrykksmedisin. Jeg har såkalt whitecoat-trykk, så jeg har anskaffet en hjemmemåler. Har stort sett hatt normale verdier, og har derfor bare målt ca. hvert halvår. Men jeg har nå i flere måneder slitt med rhinitt (tett og rennende nese) og slim i bronkiene, spesielt i morgentimene. Jeg hoster da opp endel slim (bruker slimløsende), og det er slitsomt for hele kroppen. (går til ØNH-lege, og nesen er operert, uten hell.)

Da jeg i 16-tiden idag målte BT, var det svært høyt, rundt 200 over ca 100. Jeg målte flere ganger, men det ble ikke særlig mye lavere. Jeg har nettopp begynt treningen igjen etter sommeren, og har tidligere erfart at etter lengre opphold i trening så får jeg forhøyet BT, som normaliseres når jeg har trent et par uker. Har ellers gode kolesterolverdier.

Jeg er ganske redd for det høye blodtrykket idag, og lurer på hvor skadelig det er hvis det har vært slik i noen måneder. I mars var BT nemlig relativt normalt (145/90). Kan de høye verdiene komme av den slitsomme rhinitten og slimhosten? Og bør jeg da begynne med blodtrykksmedisin så snart som mulig, eller vente og se om BT går ned når jeg har trent et par uker? Jeg vil helst ikke bli avhengig av medisin, og jeg prøver å ha et sunt kosthold for å slippe det. Takknemlig for raskt svar! Vennlig hilsen Tove

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 18. september 2018
Helge Istad, Overlege

Det er lite sannsynlig at den langvarige plagen du har hatt med rhinitt alene er årsaken til at du nå flere ganger har målt høyt blodtrykk hjemme. Jeg synes absolutt du bør gå til fastlegen din og måle blodtrykket også der. Trolig trenger du å måle det flere ganger før dere tar stilling til om du trenger blodtrykksmedisiner.

Trening er bra for å regulere blodtrykket, men dessverre er dette sjelden alene nok til å få ned et klart for høyt blodtrykk. Kanskje du når du trener også er mer forsiktig med hva du spiser, for eksempel reduserer inntaket av saltholdig mat.

Hjerte/kar

Synsfeltutfall og bilkjøring

Hei. Et familiemedlen har hatt slag. Som følge av dette har han fått synsfeltutfall. Synet ellers og resten av kroppen fugerer som før. Pga synsfeltutfallet har han mistet førerretten i minst 6mnd. Det er et lite felt ca kl 10, som har falt ut. Personen er aktiv i lag og foreninger, og bor på småbruk. Vi lurer derfor på om det noen mulighet for at han kan søke om å få kjøre moped/traktor/atv for å kunne opprettholde det aktivitetsnivået han har i dag.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Ved synsfeltutfall vil deler av synsfeltet fra begge øyne falle bort, og du mister dermed synsinntrykk fra denne delen av synsfeltet. Synsfeltutfall kan berøre større eller mindre deler av synsfeltet, og både flekkvise bortfall eller total, halvsidig synsfeltutfall kan oppstå. Felles for dette er at du ikke lenger får med deg det som skjer i sidesynet, og dermed ikke får med deg om det kommer en fotgjenger eller annen trafikk ut fra sideveier. Konsekvensene i den daglige aktiviteten behøver ikke å være så stor, men om du er kjørende vil du miste oversikten i hele synsfeltet, noe som er helt nødvendig for å få lov å være kjørende i trafikken.

Kjøreforbud gjelder alle kjøretøy, også moped, traktor eller ATV. Jeg anbefaler at ditt familiemedlem tar initiativ til samkjøring med andre i en periode fremover, slik at han/hun kan komme seg rundt selv om det ikke kan kjøres bil.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Marevan-behandling

Går på Marevan og har i det siste fått nye blåmerker. Blir litt urolig.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 17. september 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hei!

Det å bruke Marevan gir økt risiko for å få blåmerker, og er den bivirkningen som er hyppigst rapportert. Det er lett for at det oppstår blåflekker kun om du dulter bort i noe, og også uten at du har traume. Men om du er urolig, så bør du vurdere å få tatt en kontroll av INR, særlig om det er lenge siden du tok prøver sist. Slik vet du om du ligger i anbefalte behandlingsnivå.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Magnesium etter hjerteinfarkt

Hei jeg er 53 år og har hatt hjerteinfarkt og går på hjerte medesiner kan jeg bruke magnesium mot kramper i bena takk hilsen Frank

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis hjertesituasjonen er stabil nå, skal det generelt være greit å gå på magnesiumtabletter. Men dette må du avklare med din egen lege først!

Generelt vil jeg også si at magnesium kun skal tas som tilskudd hvis du har fått påvist magnesiummangel med blodprøve. 

Mvh

Wasim Zahid