Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. desember 2013. Referansenummer: 4554

Lunge

Lungeemboli

Jeg ble lagt inn på sykehus med lungeemboli på begge lungene i 2012. I ettertid har jeg hatt smerter og tørr hoste. Fastlegen mener smertene kommer av arrdannelser i lungene som har grodd sammen med lungeposen. Jeg finner ingen informasjon om dette problemet på nettet. Hva kan jeg gjøre for å få en bedre hverdag? Hilsen kortpustet kvinne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Takk for spørsmålet!

I de fleste tilfeller går lungeemboliene tilbake uten å etterlate seg særlig problemer. I andre tilfeller gjenstår problemer med bla dårligere pust. Det er ikke alltid enkelt å gi et eksakt svar på hva som ligger bak de aktuelle symptomer du har. Arrdannelse i lungen etter skader som har oppstått fordi lungeembolien har etterlatt seg et lungeinfarkt kan trolig gi opphav til slike problemer du nevner. Hinnen omkring lungen (pleura) er meget følsom, og kan lett gi smerte i forbindelse med pusting og bevegelser hvis det har skjedd en begrenset sammengroing med innsiden av brystkassen. Hosten kan også være forårsaket av det samme.

Jeg vil råde deg til å få kontakt med en lungespesialist som kan gjennomgå plagene med deg og for eksempel gjøre en spirometri, ta et nytt røntgenbilde, vurdere om du har fått hyperreaktive bronkier osv. Dette for å se nærmere på hosten og pusten din, og om dette eventuelt skulle kunne ha andre årsaker.  

Jeg håper du har nytte av svaret, og ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer og indremedisin

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar