Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. desember 2013. Referansenummer: 4557

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin (statin) etter hjerteinfarkt

Hei
Jeg har hatt hjerteinfarkt og legene på sykehuset satte meg på kolesterolmedisin selv om jeg har et normalt kolesterol på 5. Må jeg bruke medisinen likevel?

Hilsen
Mann 40.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2013
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for et godt spørsmål.

Forskning viser at kolesterolsenkende medisiner (statiner) er svært gunstige for pasienter som har gjennomgått hjerteinfarkt. Pasienter som bruker slike medisiner har bedre prognose og lever lenger. Dette gjelder uavhengig av kolesterolnivået. Det betyr at også pasienter med et normalt kolesterolnivå vil ha nytte av statiner etter hjerteinfarkt. Grunnen til dette er medisinene beskytter blodårene på hjertet gjennom andre mekanismer enn kun å senke kolesterolet. Jeg mener derfor at du bør fortsette å bruke medisinene.

Noen pasienter opplever dessverre plagsomme bivirkninger fra medisinene. Da er det viktig å huske at det finnes flere ulike alternativer å velge mellom. Hvis en type gir bivirkninger, kan det hende at du må bytte til en annen type. Snakk med legen din dersom du er i tvil.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar