Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. april 2014. Referansenummer: 4398

Hjerte/kar

Betablokkere etter hjerteinfarkt

Hadde et lite hjerteinfarkt for 6 år siden. Legen beskrev det som et "skrubbsår" på hjertet. Har siden gått på betablokkere, nå 50mg, Lisinopril nå 5mg. Lipitor, nå 10mg og Albyl E 75mg. Etter et rekreasjonsopphold på Feiringklinikken i aug.-12 har jeg trent bra og er i bedre form enn på mange, mange år. Grunnet bivirkninger har jeg ønske om å redusere/slutte med betablokkerne, men får ikke legen min med på dette. Jeg kjenner en med nylig hjerteinfarkt som ikke har fått foreskrevet betablokker og har hørt at de ikke har noen virkning på personer i høy alder. Finnes det alternativer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nesten alle pasienter som gjennomgår hjerteinfarkt blir satt på betablokkere da studier har vist at dette reduserer dødeligheten. Imidlertid er dette basert på gamle studier, og fra en tid før moderne behandling var utbredt. Det kan godt hende at endel pasienter som har hatt mindre infarkt, ikke har hjertesvikt, ikke har hjerterytmeforstyrrelser, og som har god hjertefunksjon egentlig ikke trenger betablokkere. Det kan hende at du er en av disse. Diskuter dette med legen din og vis ham gjerne denne artikkelen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394111/

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar