Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. april 2014. Referansenummer: 4397

Hjerte/kar

Brennende stikk i brystet

Hei,

Jeg er en mann på 24 år og jeg sliter med ubehag i hjerteområdet. Jeg har lenge hatt problemer med dette. Før var det hyppige følelser av stikk, jeg tok da en EKG og blodprøve hos fastlege i 2011/2012 der jeg fikk tilbakemelding på at det ikke var noe uvanlig.

Ubahaget har forsatt, men har nå også begynt å oppleve en mer type "brennende" stikk som gjør at jeg får en rask ukontrollert bevegelse i kroppen. Disse brennende stikkende kommer altid fra den siden av brystet som hjertet ligger på. Etter dette kan jeg føle meg litt uvell, og det kan skje opptil flere ganger om dagen. Det er spesielt ille dagen etter jeg har drukket alkohol.

En annen ting jeg sliter med er at når holder på å sovne så våkner jeg med et brak mange ganger før jeg virkelig får sove, og jeg føler alltid at dette er på grunn av hjerte. Jeg er derfor ofte litt redd når jeg legger meg til å sove.

Jeg har også vært på randen til å besvime et par tre ganger den siste måneden. Men når jeg har blitt veldig svimmel si har jeg ristet i armene og så har det gått over.

De siste to ukene har det vært en tendens til at mitt høyre øre blir rødt og glodvarmt, det både føles glodvarmt og ser veldig rødt ut. Vet ikke om det er relevant, men har aldri opplevd dette før.

Jeg er veldig bekymret for at det er noe feil med hjertet mitt, og tenker på dette flere ganger om dagen. Selv om jeg tok EKG og blodprøve i 2011/2012 så har jeg ikke klart å beroligge meg noe mer.

Spørsmålet mitt er:
Sier disse symptomene noe spesielt, og hvordan/hvor skal jeg gå frem for å få en ordentlig undersøkelse av hjertet mitt (og ikke bare en EKG)?

På forhånd, mange takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er ikke typiske for hjertesykdom. Dessuten er du ung, og hjertesykdom er svært sjeldent i en slik alder. Så rent statisktisk er det lite som taler for at du har hjertesykdom. 

Hvis du likevel er bekymret, og føler du trenger en nærmere avklaring, vil jeg anbefale deg å få utført et arbeids-ekg og en ultralyd av hjertet. Du kan spørre fastlegen din om han kan henvise deg til en spesialist i hjertesykdommer for disse undersøkelsene. Alternativt kan du oppsøke et privat senter. Hvis disse undersøkelsene også er normale, er det god grunn til å legge engstelsen fra seg. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar