Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. april 2014. Referansenummer: 4393

Lunge

Tungpustet når jeg løfter tungt

Hei,

Jeg plages med kortpust og tungt å løfte, da blir pusten tung og jeg må sette meg. Etter 5 minutt er alt bra, slik er det hele dagen. Jeg har vært røykfri i 8 mnd nå etter å ha røykt tobakk i over 50 år, så jeg er redd det er kols. Hvilke medisiner må jeg ha da? stoler ikke på min lege, så skal skaffe ny. Jeg har høyt blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok viktig å få en avklaring av om det er nedsatt lungefunksjon og/eller hjertesykdom. Det betyr at det minimum må foretas en spirometri (lungetest) og røntgenbilde av lungene, og for hjertet er det lurt å få tatt EKG.  Det er flere typer medisiner hvis det er kols, men det viktigste er jo at du har sluttet å røyke. Valg av medisin vil avhenge av flere ting, blant annet hvor omfattende den er og hvor mye nedsatt lungefunksjonen er.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar