Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. april 2014. Referansenummer: 4386

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Jeg er 39 år. I august 2013 fant legen høyt blodtrykk, ble gjennomført 24 timers måling som viste for høyt blodtrykk og behov for medisinering. Jeg var betydelig overvektig og røykte. 2 dager før 24 timersmålingen måtte jeg ringe 113 da jeg fikk trykk i brystet og pustebesvær. Det ble tatt EKG av ambulansen og det ble betraktet som hyperventilering. Jeg fikk beskjed om å ta med EKG til fastlegen min når jeg skulle til time etter 24 timers måling.

Legen tok også EKG før oppstart av medisiner og det fremkom da venstre grenblokk på begge EKG. Jeg ble henvist akuttavdeling sykehus og innlagt hjertemedisinsk avdeling. Blodprøve viste normale verdier og ikke hjerteinfarkt. Det ble gjort ultralyd av hjertet og pumpefunksjonen var normal. De fant ett lite område i skilleveggen mellom hovedkammerene i hjertet som står stille under sammentrekningene og de opplyste at det kan tyde på ett lite hjerteinfarkt, men da gammelt.

Jeg ble utskrevet med Albyl-E 75 mg og Selo-Zok 50mg. Jeg ble innkalt til CT noe uker etterpå og svaret her var at undersøkelsen ikke var optimal, men det ble ikke avdekket noe patologi.

Fastlege har i tillegg satt meg på losartan teva 50 mg. og ved siste måling var blodtrykket mitt 130/85. Jeg har for en måned siden sluttet med Zelo-sok og albyl E som følge av svar på CT. Legen økte til 100 mg Losartan teva samme tid, men ved forrige legeundersøkelse var det ingen endring i blodtrykk og jeg prøver nå en periode med 50 mg. Losartan.

Det er vel viktig å nevne at jeg i 2011 ble innlagt sykehus med skikkelig svimmelhet. Jeg var syk og sliten lenge etter dette og det ble satt diagnosen labyrintitt. I den sykeperioden startet jeg å få ekstraslag på hjertet. Den siste måneden har jeg hatt mange, mange ekstraslag hver dag. Det er veldig slitsomt.
Fastlegen min tolket dette som helt ufarlig.

Jeg startet i september å trene med personlig trener og trener nå 6 dager i uken.
Jeg sluttet å røyke 041113 og jeg har endret kosthold. Jeg har redusert kilo med 12,5 kg, og 55 cm til sammen rundt bryst, mage og hofte.

Jeg klarer allikevel ikke å slå meg til ro med at alt er bra med hjertet mitt. Burde det vært gjennomført ytterligere undersøkelser ?

Jeg får fortsatt hjertebank/ekstraslag og da blir jeg ekstra bekymret. Trenger råd.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk skal alltid undersøkes grundig, og det ser ut til at sykehuset har gjort en god jobb så langt. Det er imidlertid litt som gjenstår, og du har noen uavklarte symptomer.

Jeg synes det bør gjøres enda noen tester for å finne ut hvorfor du har venstre grenblokk, før man slår seg til ro. Kransåresykdom er en av årsakene til venstre grenblokk. Det er slik jeg ser det fortsatt ikke endelig avklart om du faktisk har kransåresykdom eller ikke. CT var som du sier ikke av god nok teknisk kvalitet. For å avklare dette spørsmålet ytterligere bør det gjøres arbeids-EKG. Dersom det fortsatt er usikkerhet kan du henvises til en myokardscintigrafi. Er man etter det fortsatt i tvil, kan man utføre en såkalt koronarangiografi. Når det gjelder kransåresykdom er denne undersøkelsen gullstandarden. Den gir fasiten. Men undersøkelsen er ikke helt fri for mulige komplikasjoner, og de andre undersøkelsene må prøves først. 

En annen årsak til venstre grenblokk kan være en eller annen form for hjertemuskelsykdom, en såkalt kardiomyopati. For å avklare dette bør det gjøres et MR av hjertet, helst med kontrast. 

Det at du er svimmel og har hatt mange ekstraslag bør også avklares nærmere. Det bør utelukkes at du ikke har noen form for hjerterytmefeil. Dette gjøres ved å gjøre flere langtids-EKGer til man er rimelig sikker på at pasienten ikke har noen rytmefeil. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din igjen, og få deg henvist til sykehuset for å gjøre disse undersøkelsene. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar