Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. april 2014. Referansenummer: 4412

Hjerte/kar

Hodepine, svimmelhet og nærbesvimelse

Strever med mye hodepine og svimmelhet, holdt på å besvime i går igjen. Min mor har blodtrykksmåler og målte blodtrykket på meg og jeg husker hun så at undertrykket var høyt, det var 109 når jeg var helt avslappet.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 02. april 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Takk for henvendelsen din

Hodepine og svimmelhet er ganske vanlige symptomer i befolkningen og årsakene kan være mange. Å være nær ved å besvime kan også ha mange årsaker, men er ikke så vanlig. Både lavt blodtrykk og høyt blodtrykk kan gi uspesifikke allmennsymptomer som hodepine og svimmelhet. Plutselig fall i blodtrykk eller generelt lavt blodtrykk kan gi svimmelhetssymptomer og tendens til å skulle besvime. Blodtrykket vårt er lett påvirkelig av vår fysiske og mentale aktivitet, hos friske normale individer er blodtrykksreguleringen rask og effektiv dersom kroppen er i normaltilstand. Et normalt blodtrykk skal ligge under 140/90 mmHg, gjerne ned mot 120/80 mmHg hos friske personer, enda lavere er også greit så lenge man ikke har alvorlige symptomer på lavt blodtrykk. Ved økende blodtrykk særlig over 140/90 mmHg øker risikoen for komplikasjoner som følge av det høye blodtrykket. Det er særlig hjertet og karsystemet vårt som er utsatt for sykdomsutvikling. Et undertrykk på 109 mmHg er klart forhøyet. Siden blodtrykket skifter og varierer lett er det viktig at det måles standardisert og at målingen gjentas ved flere anledninger for at man kan være sikkert på svarverdiene.

Gjentagende episoder der man nesten holder på å besvime bør undersøkes nærmere hos lege for å finne en forklaring. Og blodtrykket ditt bør også kontrolleres. Jeg vil anbefale deg å få time hos fastlegen din for å få sjekket ut symptomene du har. Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar