Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. april 2014. Referansenummer: 4407

Kosthold

"Hardt" fett og kolesterol

Hei, jeg har nettopp fått målt kolestrol på 5,6 og leser alt jeg finner om dette. I en artikkel her står det at en huskeregel er at usunt, mettet fett blir hardt i kjøleskapet. Er meierismør derfor usunt og vanlig stekemargarin?

I min familie er det trange årer i bena, hjerteinfarkt, hjerneblødning og sukkersyke. Jeg trener, røyker ikke, moderat bruk av alkohol, spiser mye frukt og grønt og er bevisst på mitt kosthold. Kan det være at mitt kolestrolnivå er arvelig betinget..?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 08. april 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for spørsmålet.

"Hardt fett" er en beskrivelse av fett som er hardt i kjøleskapet og i romtemperatur. Slikt fett har en høy andel mettet fett og transfett. Meierismør er hardt fett. Det anbefales å heller bruke planteoljer (oliven- og rapsolje er gode oljer) eller myk/flytende margarin i det daglige. Litt meierismør på brødskiva eller i maten er ikke livsfarlig, men dersom du bytter ut det med olje vil det være gunstig for kolesterolet. Dersom  kolesterolnivåene reduseres med ca. 10 prosent, forventes det at sannsynligheten for hjerte- og karsykdom reduseres med opptil 20 prosent. 

Fete kjøttvarer (kjøtt, pølser, kjøttdeig o.l. med mer enn 10 prosent fett), kaker, kjeks og snacks har også en relativt høy andel "hardt" (mettet) fett. 

Les mer om fett her: Nye kostråd om fett.

Både høyt og lavt kolesterol kan ha en genetisk forklaring, men det antas at så mye som 80 prosent av alle tilfellene av høyt kolesterol skyldes livsstil. For noen er det en blanding mellom gener og livsstil, slik at man er mer disponert enn andre for å få høyt kolesterol. Alder er også en viktig faktor. En sykdom kalt familiær hyperkolesterolemi (også kalt Müller-Harbitz' sykdom) er en arvelig lidelse som gir svært høyt kolesterol gjennom hele livet, men siden ditt kolesterol bare er lett forhøyet, er det usannsynlig at du har den sykdommen.

Vennlig hilsen Erik Arnesen

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar