Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. april 2014. Referansenummer: 4405

Lunge

Frisk av kols?

Vår nabo har diagnosen kols og diagnosen var 65%. Etter besøk i dag var resultat 98%. Er det mulig å bli frisk fra kols? Vår nabo har gjennom de siste 18 mnd trent regelmessig 3 ganger pr. uke. Kan vi håpe på 100% restitusjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hvis diagnosen er kols, er det dessverre ikke mulig å bli helt frisk igjen. Men av og til er diagnosen ikke helt sikker, og enkelte ganger kan man se at bedret medisinbruk kan bedre lungefunksjonen vesentlig. Hvis lungefunksjonen blir helt bra, kan det skyldes at det har vært en astmaliknende tilstand med tetthet i bronkiene, for eksempel etter en luftveisinfeksjon. Denne kan gå tilbake igjen. Røykeslutt kan også ha en positiv effekt ved slike tilstander. Når det gjelder trening, er dette alltid gunstig for å opprettholde en best mulig kondisjon og best mulig helsetilstand generelt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar