Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. april 2014. Referansenummer: 4411

Hjerte/kar

Psykisk lidelse og hjerterytme

Hei! Jeg er ei jente på 19 år, som for to år siden ble innlagt på sykehus da jeg opplevde et slags anfall (febersymptomer, tungpustet og høy puls). Siden da har jeg opplevd flere lignende anfall, og har nettopp tatt ut en pulsregistrator (reveal dx cardio monitor) som jeg fikk operert inn i 2011. I 2012 ble jeg diagnotisert med PTSD (post-traumatisk stressyndrom) etter å ha hatt plager med psyken siden jeg var barn. Mitt spørsmål er: Er det mulig for en psykisk lidelse å påvirke\forstyrre signaler i hjertet? Har det vært noen forskning rundt det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. april 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Hjertet påvirkes i aller høyeste grad av psyken. Vi har alle opplevd at hjertet banker litt hardere om man er redd, glad, nervøs eller forelsket. 

Hjertets aktivitet påvirkes av den delen av nervesystemet som kalles for det autonome nervesystemet. Når man er engstelig eller nervøs øker nivåer av ulike hormoner i kroppen, som påvirker hjerterytmen. 

Vi er alle forskjellige når det kommer til hvor påvirket vi blir av psyken. Noen er mer sensitive enn andre. PTSD vil for mange innebære et høyt stressnivå, med høye nivåer av stresshormoner. Er man i utgangspunktet utsatt for å få hjerterytmeforstyrrelser, vil en psykisk lidelse som PTSD lettere kunne utløse anfall med rytmefeil. 

Dog er det ikke sikkert at dette er tilfellet hos deg. Jeg vil derfor råde deg til å følge rådene til legene dine vedrørende behandling videre. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar