Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 28. august 2014. Referansenummer: 5115

Kosthold

Anti-inflammatorisk mat?

Hvilke råd vil du gi om mat/kost som virker anti inflammatorisk? Noen spesielle matvarer med ekstra god effekt. Omega 3 har vel en slik effekt? Dosering? Er det matvarer som øker inflammasjon? Takker for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 15. september 2014
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Først må jeg påpeke at inflammasjon (kronisk betennelse) er komplekst. Inflammasjon kan være både uønsket og uønsket og livsnødvendig på samme tid! Vedvarende, lavgradig inflammasjon er imidlertid forbundet med hjerte- og karsykdom. Aterosklerose, eller åreforkalkning, kalles ofte for en inflammasjonssykdom, da inflammasjon bidrar til bl.a. avleiring av fettstoffer og til dannelse av blodpropp. Men det er fortsatt uklart om det å redusere inflammasjon faktisk reduserer risikoen for hjertesykdom, selv om en del taler for det.

Inflammatoriske stoffer i blodet produseres av bl.a. leveren og hvite blodlegemer, men også av fettvevet. Derfor er overvekt og fedme forbundet med mer inflammasjon. For å redusere inflammasjon er derfor varig vektreduksjon viktig dersom man er overvektig, spesielt om man har mye fett rundt magen. 

Kosthold med mye grønnsaker og frukt, fullkornnøtter moderate mengder enumettet fett (fra "extra virgin" olivenolje) og fiskeolje (omega-3-fettsyrer) til fordel for raffinerte, karbohydratrike matvarer med lite fiber, mettet fett og transfett, er knyttet til lavere nivåer av markører på inflammasjon. Studier har også vist at matvarer som er rike på visse plantenæringsstoffer - slik som mandler, soyaprotein og løselig fiber fra grove kornprodukter - har gunstige effekter på inflammatoriske markører. 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar