Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. august 2014. Referansenummer: 5010

Hjerte/kar

Ekstraslag på hjertet

Hei. Jeg er så plaget med VES (multifokale). Har hatt dette i mange år, hovedsaklig under hvile. Problemet er nå at under hvile har de nesten opphørt, nå får jeg de i hovedsak under aktivitet. D.V.S gå en tur, i pausene mellom settene når jeg løfter vekter, i pausene under intervalltrening (noen ganger), etter å ha gått opp trapp og noen ganger etter trening. De kommer da ofte med en frekvens 5-12 ganger i minuttet. Min opplevelse er at når pulsen er i 100-130 sonen så kommer de. Skubber jeg pulsen over 130 så kjenner jeg de ikke mer( forsvinner håper jeg), slapper jeg av så er de sjelden. Tidligere undersøkelser: Gjentatte ultralyder, Arbeidstest, flere 24 timers registreringer. Alle tester ok. Er ikke dette farlig? Føler at jeg ikke har lyst å være i aktivitet lenger da dette bekymrer meg noe enormt. Vegrer meg mer og mer for aktivitet. Ønsker en forklaring på hvorfor hjertet mitt oppfører seg på denne måten. Trenger jeg ny arbeidstest på sykkel (4 år siden)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. september 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

VES er som regel ufarlige. Alle mennesker har slike, men hos noen forekommer de hyppigere enn hos andre. Pasienter som er svært plaget, må få sjekket ut om disse ekstraslagene skyldes underliggende hjertesykdom. Det virker som om du er svært grundig utredet, og man har sikkert utelukket farlige årsaker til disse ekstraslagene. Det er betryggende å vite for en pasient. Så har man problemet med at det er plagsomt. Det finnes ulike medisiner man kan bruke for å dempe antall ekstraslag. Snakk med fastlegen eller kardiologen din for å finne et passende alternativ for deg.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar