Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. august 2014. Referansenummer: 5134

Hjerte/kar

Hjerteoperasjon hos eldre pasienter

Min mor på 88 har kraftig aortastenose (1/3 av normal gjennomstrømning), hjerteflimmer, pacemaker og har hatt et lite hjerneinfark ( for et år siden). Etter siste ultralydundersøkelse av hjertet, ble hun fra legen på sykehuset oppfordret til å søke om vurdering for operasjon av klaffene ved Rikshospitalet. Vi støttet henne i dette, og i å følge rådet som ble gitt fra Rikshospitalet. I dag har hun imidlertid vært hos fastlegen sin, som ikke var så begeistret for operasjon. Mor er derfor nå i en svært vanskelig valgsituasjon. Hun er ellers en meget oppegående person, men har nå ikke krefter til selv de minste oppoverbakker. Som tidligere gymlærer med "behov" for daglige turer, er dette vanskelig å takle og svekker livskvaliteten sterkt. Hun er ikke redd for selve operasjonen, men det å bli sittende som "grønnsak" i ettertid. Noen synspunkter på en slik operasjon, relatert til alder?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dere tar opp et svært viktig og komplisert tema. Skal man akseptere de plagsomme symptomene, eller gjennomgå en risikabel operasjon? Det finnes ikke noe fasitsvar, og hver pasient på vurderes individuelt. 88 år er en høy alder, noe som gjøre operasjon noe mer risikabelt. Jeg kan ikke gi et sikkert svar da jeg ikke har alle deltaljene. Men det går fint an å si ja til en utredning og vurdering ved Rikshospitalet. Når moren din kommer dit, vil hun i første omgang kun bli undersøkt grundig. Deretter vil det ble en grundig felles diskusjon mellom legene. Her blir alle aspekter vurdert. Både de faglige og de etiske. Legene vil så komme med et, men det er opptil pasienten selv å bestemme hva hun vil gjøre. Derfor kan dere trygt si ja til en vurdering, og heller bestemme dere senere.

 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar