Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. august 2014. Referansenummer: 5022

Noe nytt i behandling av bronkiektasier?

Er det noe nytt i behandling av bronkiektasier?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. august 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Bronkiektasier er lokaliserte utvidelser i bronkiegrener, vanligvis flere steder i nedre deler av lungene. Det samler seg gjerne slim her fordi det ikke transporteres bort av flimmerhårene i slimhinnen. Da oppstår fare for vekst av bakterier som gir bronkitt og farge på det slimet man hoster opp. Dette kan også gi lungebetennelse hvis det utvikler seg for langt.

Behandlingsopplegget vil i praksis innebære tiltak for å hindre at slimet blir liggende. Dette skjer delvis ved hoste, og enda bedre ved fysisk aktivitet og egnede stillingsendringer. Dette kan fysioterapeuten gi opplæring i, slik at man kan gjøre dette hjemme på egen hånd. Noen får i tillegg regelmessig hjelp til lungedrenasje hos fysioterapeut. Slimløsende medisin og inhalasjon av medisin som brukes ved astma og kols vil ofte være indisert. Tidlig bruk av antibiotika ved økende farge på slimet vil være gunstig for å unngå mer alvorlig infeksjon i luftveiene.

Noen bruker daglig inhalasjon med saltvann, gjerne i kombinasjon med astmamedisin, fra forstøverapparat. I noen tilfeller startes også opp med inhalasjon av egnet antibiotikum for å påvirke infeksjonen direkte. Dette kan hos utvalgte pasienter redusere behovet for antibiotikakurer i form av tabletter.

Det viktigste forebyggende tiltaket er imidlertid daglig fysisk aktivitet som gjør deg andpusten. Det løsner slimet godt i de fleste tilfellene.

Dette er de viktigste prinsippene som brukes ifm behandling av bronkiektasier i dag.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar