Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. august 2014. Referansenummer: 5113

Hjerte/kar

Døgnmåling av blodtrykk

Hei ! Jeg har det siste døgnet gått med blodtrykksmåler. Fikk en utskrift fra sykepleieren og lurer på hvilke verdier det bør være på overtrykk/undertrykk/puls i løpet av en 24 timers måling. Min alder er 61 år og jeg er 164 cm høy og veier 97 kg og kvinne. Årsaken til at jeg har hatt denne testen oppstod i forbindelse med et inngrep på sykehuset for ca. 2 uker siden og da opplevde jeg et blodtrykksfall og fikk injisert Efedrin. Har alltid hatt lett for å besvime både som barn og voksen. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 24. november 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål!

Grensene for at man kaller et blodtrykk for høyt er ved døgnmåling noe lavere enn ved en vanlig enkel BT-måling i hvile (f.eks. på legekontoret). Da er grensen for høyt blodtrykk 140/90 mmHg. Man ser på både gjennomsnittet av alle målingene, gjennomsnittet av dagtidsmålingene og gjennomsnittet av måligene på natt. Man kan også bruke en slik døgnmåling til å se om det forekommer unormale fall i BT eller om blodtrykket generelt har tendens til å ligge lavere enn normalt. Det finnes ingen eksakte grenser for hva som kalles for lavt, men overtrykk ned mot 100 mmHg er lavt for de fleste. Gjennomsnittlig puls gjennom døgnet bør ligge mellom 60 og 80 slag per minutt. Grenser for hva som er høyt BT er:

Gjennomsnitt hele døgnet < 130/80 mmHg

Gjennomsnitt på dagtid < 135/85 mmHg

Gjennomsnitt på natt < 120/70 mmHg

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar