Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. desember 2014. Referansenummer: 6058

Hjerte/kar

Blodproppforebyggende behandling ved atrieflimmer og koronarsykdom

Hei! Bør jeg begynne med Marevan nå, samtidig som jeg bruker Albyl-E og Plavix, eller vente til Plavix avsluttes? Bakgrunn: 69 år, gift, ikke røyker, spiser sunt (lite fett), BMI er 25,5, er fysisk aktiv (hus, hage, båt og seiling) uten hard trening. Helse: Kjent koronarsykdom. PCI i 2002 (2 stenter) og 2014 (1 stent). Infarkt i hjernestammen med tap av hørsel på venstre side i 2007. Kortvarige (sekunder) atrieflimmer av og til. CHADS-VASC score > 4. Tendenser til bloduttredelser i huden ved slag eller belastninger. Medikamenter: Selo-Zok 50 mg, Albyl-E 75 mg, Lipitor 40 mg, Levaxin 25 mcg, Plavix 75 mg i 12 mnd. OU anbefaler å begynne med Marevan uten å ta stilling til samtidig kombinasjon med Albyl-E og Plavix.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 03. desember 2014
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Først må jeg understreke at jeg ikke kan være den som avgjør din medikamentelle behandling, det må en lege som kan følge deg opp videre gjøre. Jeg kan gi deg råd om hvordan du bør håndtere problemstillingen din.

Det finnes retningslinjer man følger ved problemstillinger som din, men legen må alltid bruke skjønn og vurdere hver enkelt pasient individuelt. Marevan er anbefalt brukt, i følge retningslinjene, som blodproppforebyggende behandling ved atrieflimmer når man har CHA2DS2-Vasc-score over eller er lik 1. Denne scoren brukes for å kalkulere pasientens risiko for å utvikle blodpropp. Du oppfyller kriteriene for å bruke Marevan. Dersom man har koronarsykdom i tillegg er det anbefalt å bruke Albyl E som blodproppforebyggende behandling. Og dersom man blir behandlet med PCI ( blokking/stenting av kransåre) er det i tillegg anbefalt å bruke ett blodproppforebyggende medikament til (f.eks Plavix) sammen med Albyl E en periode, som regel 9-12 mnd. Det betyr at med nylig behandlet koronarsykdom og atrieflimmer er det aktuelt å behandle med 3 blodproppforebyggende medikamenter samtidig en periode. Slik trippelbehandling kan være aktuelt for deg og det er viktig å få klarhet i hvilken behandling du skal ha videre. Dette bør en hjertespesialist ta stilling til. Jeg vil oppfordre deg til å ta kontakt direkte med sykehuset som har bestemt at du skal bruke Marevan, eller at du tar kontakt med fastlegen som kan kontakte sykehuset.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar