Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. desember 2014. Referansenummer: 6155

Hjerte/kar

Farlig å røyke?

Hvor farlig er det egentling å røyke 20 rullings daglig? Fremreveggsinfarkt i 2003, ble stentet, komlisert forløp med bruk av aortaballongpumpe. Stenet senere samme år. Forandringer i alle kargebet, endte med CABG-operasjon i 2005 fikk LIMA til LAD samt venebypass til diagonal og PDA. Infarkt i 2009 med STEMI nedrevegg PCI med stent. 2014 ustabil angina, angiografi viser okkludert midtre del av CX blir stentet. Etter MR blir det satt inn stent i høyre kransåre, ellers er det flere andre trange partier som ikke blir stentet. Bruker selo-zok, albyl-e, cozaar, plavix , inegy og cipralex. Er gift og i full jobb, en del sliten (periodevis deprimert) men har det tross alt bra. Har ikke klart å slutte å røyke, men lurer nå på (etter 12 år) hvor farlig er det egentlig? 55 år gammel

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for viktig spørsmål

Jeg synes det er flott at du vurderer å slutte å røyke. Husk, dersom du synes det er vanskelig, finnes det mange hjelpemidler. Snakk med legen din om dette. 

Hvor farlig er det å røyke? Det generelle svaret er at det er svært helseskadelig, og fører til mange sykdommer. Hjertesykdom, kreft og KOLS er blant de viktigste og farligste. Så er det jo slik at vi er alle ulike. Noen tåler røyk bedre enn andre. Vi ser mennesker som røyker hele livet uten å bli syke, og vi ser røykere som blir svært syke og dør i ung alder. 

Du er 55 år. I min bok er du fortsatt ung og skal ha mange gode leveår til. Du har ganske omfattende hjertesykdom, og bør gjøre det du kan for å redusere risikoen for at den utvikler seg videre. Du tar gode medisiner. Det er flott! Men du kan gjøre mer.

Hjertesykdom er et resultat av arv og livsstil. Arven, genene dine, får du ikke gjort noe med. Derimot bør du gjøre alt du kan for å ha en så gunstig livsstil som mulig. Røyking er en viktig årsak til utvikling av hjertesykdom, og dersom du klarer å slutte vil det helt klart bremse utviklingen av hjertesykdommen. Du vil etterhvert også få bedre pust og kondis. Et gunstig kosthold og mosjon er også viktig når det kommer til hjertevennlig livsstil.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar