Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. desember 2014. Referansenummer: 6072

Lunge

KOLS grad 3 og forstøver

Når man har kols grad 3, kan det da ikke hjelpe med inhalasjon av medisiner på forstøver? Hun blir dårlig og tungpustet bare hun tar på skoa!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Kols påvirkes i forskjellig grad av medisiner. Noen ganger, særlig ved alvorlige forverrelser, velger man å gi medisiner inhalert via forstøverapparat. Det gir en sikrest mulig deponering av medisin i nedre luftveier (bronkiene). Kolsbehandling med medisin er i hovedsak behandling av symptomer, og spesielt av trangheten i bronkiene som fører til at det blir tungt å puste ut og inn. Imidlertid kan det ved kols også forligge forskjellige grader av emfysem, dvs. henfall av lungevev. Det vil medføre kort pust som kan utløses ved ganske små anstrengelser. Medisiner kan ikke påvirke dette. Det er bare ved å forsøke de forskjellige typer medisiner og inhalasjonsmåter at man kan vite om det hjelper eller ikke. Forstøver er vanligvis ikke bedre enn inhalasjon av pulver eller spray via inhalasjonskammer, men det kan være individuelle forskjeller.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar