Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. desember 2014. Referansenummer: 6050

Lunge

"Lungevask"

Vasking av lunger

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. desember 2014
Olav Kåre Refvem, Overlege

Vasking av lunger kan brukes ved spesielle tilstander hvor det over tid samles opp mye proteinrik væske i lungene. Pulmonal alveolær proteinose (PAP) er en sjelden sykdom der lungenes minste enhet - alveolene (lungesekkene) - gradvis fylles opp med melkehvitt kornet materiale. Materialet inneholder fett og protein. Ved å skylle lungene med en spesiell teknikk, ofte med 30-40 liter saltvann, i narkose, kan man ved en slik tilstand oppnå en betydelig bedring i lungefunksjonen som kan holde seg i lengre tid. Dette er en sjelden tilstand, og det kreves spesialkompetanse til utredning og behandling.

"Skylling" av lungene, for eksempel i forbindelse med bronkoskopi, gjøre noen ganger for å få suget opp slim for dyrkning på bakterier eller undersøkelse på celler. Det kan også foretas for å rense opp i bronkiene ved mye slim hos pasienter som ligger på respirator, for eksempel etter en større operasjon. Her brukes beskjedne mengder med væske.

 

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar