Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. desember 2014. Referansenummer: 6070

Hjerte/kar

Plavix eller Brilique eller Albyl?

Etter nylig (8 mndr) hjerteinfarkt i forbindelse med urinveisinfeksjon (E.Coli ESBL), der man ikke kunne på vise skader eller alvorlige problemer, ble jeg satt på medisinering. Jeg fikk Brilic og Albyl-E som jeg skulle bruke i ett år. Jeg har gått på Plavix som Albyl-E erstatter fram til infarktet inntrådte, pga påvist sår på tolvfingertarmen og smerter/besvær med magen/brystet fra fordøyelsessystemet, særlig på natt og tidlige morgentimer. Dette tok seg opp igjen i høst og det ble besluttet å avslutte Brilic-medisineringen, og avvente Albyl-E. Plavix ble samtidig seponert i forb. med overgang til ovennevnte medisiner. Det er blitt noe bedring, da brystsmertene er lite framtredende – men magen plager meg fortsatt, om noe mindre. Hvordan vurderes Plavix vs Albyl-E for en hjertepasient som meg, er det ene bedre enn det andre preparatet? Så lenge jeg fortsatt går med E.Coli produserende ESBL bakterier i urinvegene, og også i tarmen, er det et poeng at økt blødningsrisiko kan føre til smitte til blodsystemet. Det var hva jeg opplevde i etterkant av biopsiinngrepet, og det var ingen hyggelig opplevelse. Hva vil være en ren hjertefaglig anbefaling, og hva med mitt litt spesielle tilfelle?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. desember 2014
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for interessant spørsmål. Jeg skjønner godt at du lurer, for dette kan være litt forvirrende. 

Først: internasjonale retningslinjer tilsier at etter et hjerteinfarkt (og spesielt hvis det også er gjort stenting) skal pasienten har to typer blodfortynnende medisiner i en bestemt periode. Hvor lang denne perioden skal være er individuelt, men en generell regel er 12 mnd. Dette kaller vi dobbel platehemning. Man pleier da å bruke Albyl-E sammen med et annet middel (feks Brilique, Effient eller Plavix). Hvilken man velger i tillegg til Albyl-E er individuelt og avhenger blant annet av alder og blødningsrisiko. Albyl-E er alltid en av de to. Man setter feks ikke en pasient på en kombinasjon av Plavix og Brilique, da dette kan bli for kraftig blodfortynning, og øke faren for blødning. 

Kan økt blødningsrisiko, øke overføring av bakteriesmitte fra tarm og over til blod? Dette synes jeg er vanskelig å svare på. Rent logisk kunne man tenke seg at dersom det er en sårflate i tarmsystemet, er det fritt frem for bakterier å vandre inn i såret og over i blodet. Men om det faktisk skjer i praksis, og hvor  hyppig det skjer, er jeg ikke sikker på. Kroppen har nemlig egne beskyttelsesmekanismer for å hindre slike infeksjoner. Dog, er kroppen en biologisk masse, og skulle balansen tippe i feil retning, så kan det tenkes at infeksjonen får overhånd. 

Uansett synes jeg det blir feil å legge opp en hjertebehandling ut i fra teoretiske muligheter om annen sykdom. Hos deg vil man være mer redd for at blodfortynningen skal gi et blødende magesår, enn at det overføres infeksjon. Det faglige rådet er derfor å følge anbefalingene til hjertelegene dine og ta dobbel blodfortynning i den perioden de anbefaler det. Når denne perioden er over, og du kun skal gå på en én type blodfortynnende medisin, kan du snakke med legene om hvilken det bør være. Mange vil nok mene at Plavix er snillere mot magen ved magesår enn Albyl-E. 

Det er veldig viktig at du oppsøker legehjelp dersom du utvikler tegn og symptomer på blødning fra mage/tarm. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Vis alle spørsmål og svar